Hírek

A Huawei fél éve készletezett a kereskedelmi tiltásra készülve

A Huawei Technologies már hat hónappal ezelőtt jelezte a globális beszállítóinak, hogy egy éves komponens készleteket akar felhalmozni a gazdasági háború szankcióira felkészülve.

A Huawei éves alapanyagbeszerzése nagyjából 67 milliárd amerikai dollárt tesz ki, ezért is kezdett el készülni arra az esetre, ha az amerikai kormány elrendelné a gazdasági szankciókat a vállalattal szemben.

Támogasd te is a Huawei-t a profilképeddel

Huawei kutatás-fejlesztés

Az Egyesült Államok kormánya export-ellenőrzési listára tette a Huawei-t, miután azt állította, hogy a vállalat hálózati termékei nem biztonságosak és lehetőséget biztosíthatnak a kínai kormány számára kémkedésre. A listán szereplő vállalatok csak az Egyesült Államok kormányának jóváhagyását követően kereskedhetnek amerikai vállalatokkal.

Azt követően, hogy az amerikai szankciók bejelentésre kerültek, számos fő beszállítója belső egyeztetéseket kezdeményezett a Huawei-jel, így a Sony és a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) is, utóbbi a világ legnagyobb szerződéses chipgyártója, közösen értékelik ki az események következményeit.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Több forrás is úgy tudja, hogy a Huawei már 6 hónappal ezelőtt elkezdett felkészülni a legrosszabb forgatókönyvre is, azaz hogy az USA megtiltja a kereskedést kulcsfontosságú vállalatokkal. Az előkészületek nem csak chipekre, hanem az elektronikai komponensek széles körére vonatkoztak, így például passzív alkatrészekre, vagy éppen optikai elemekre. Azon termékekre, amelyekre nagy volt az exportellenőrzés kockázata, a Huawei fél éve megkezdte felhalmozni a készleteket olyan mennyiségben, hogy azok akár egy évre elegendőek legyenek, míg a kevésbé fontos alkatrészekből 3 hónapos készleteket halmozott fel.

Itt a Huawei Magyarország közleménye

Párizsban bukkant fel a Huawei Mate X

Már az év elején előkészítette a Huawei az új, Egyesült Államokon kívüli beszállítópartnerek bevonását, amelyek chipeket, optikai alkatrészeket, kamerával kapcsolatos technológiákat és egyéb alkatrészeket képes biztosítani a kínai cégnek.

Korábban a Huawei kizárólag egy-két beszállítóival működött együtt, az idei évben viszont ezt három-négy partnerre bővítette a megfelelő alkatrészellátás érdekében. A vállalat mellette célkitűzésbe helyezte, hogy saját félvezetőket fejlesszen, köztük csúcskategóriás rádiófrekvenciás és optikai chipeket.

A Nikkei elemzése szerint a a Huawei TOP 70 beszállítójának 60%-a ázsiai. Természetesen ennek ellenére nagyon rosszul érinti a céget az amerikai tiltás. Hogy miképpen folytatódhat a történet, egyelőre még nem tudni, várjuk a további fejleményeket.

Huawei – Google Android: minden hivatalos információ a történésekről

Forrás
Nikkei

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával