Hírek

A Huawei szerint a Kirin 980 jobb, mint az Apple A12 Bionic

A Huawei az elmúlt években folyamatosan fejlődött a Kirin nevű SoC-ivel. Erre egy szép mérőszám, hogy 4,5 évvel ezelőtt a Huawei Ascend P6-ban, a P-széria első, ténylegesen elismert kiadásában lévő Kirin 910T SoC egyáltalán nem volt ütős, inkább a középkategóriás típusokkal tudott versenyezni. Ezzel szemben a 2018-as Kirin 980 már az Apple A12 Bionic SoC-vel vetekszik és a Huawei szerint jobb is az Apple megoldásánál.

Kirin 980: új szintre lép

Még az IFA 2018-on debütált a Kirin 980-as SoC, amely az első bejelentett 7 nm-es mobilprocesszor a piacon. Ezt követően az Apple bejelentette az A12 Bionic megoldást, amely szintén 7 nm-es. Az iPhone Xs-sel már piacra került ez a megoldás, míg a Huawei újdonságára október 16-ig kell várni, ekkor debütál a Mate 20 szériában.

Dubajban az egyik kisebb sajtóbemutatón, ahol a Kirin 980-ról volt szó, a Huawei vezetői magabiztosan állították, hogy jobb az ő megoldásuk, mint az Apple fejlesztése.

Kirin 980 bemutató Dubajban

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A Huawei már 3 éve fejleszti a Kirin 980-as SoC-t és három területre fókuszált ennek során, a teljesítményre, az intelligenciára és a kapcsolódási képességekre.

A Kirin 980-as SoC 6,9 milliárd tranzisztort tartalmaz, ugyan annyit, mint az A12 Bionic. Egyelőre publikus, közvetlen összehasonlítás nincs a két SoC teljesítményéről, erre várni kell még pár hetet. Azonban azt tudjuk, hogy a Kirin 970-hez képest a Huawei 75%-kal gyorsabb CPU-t és 46%-kal gyorsabb GPU-t ígér. Mindemellett 57%-kal takarékosabb működést is várhatun.

AZ NPU-ra is nagyon ráfeküdt a Huawei azzal, hogy rögtön két felolgozó egységet helyezett az SoC-be, ezzel a percenkénti képfelolgozások száma 4500-ra nőtt. A konnektivitást tekintve pedig az első olyan processzor lett, amely LTE Cat.21-es támogatással, ezzel együtt 1,4 Gbps-os letöltési sebességgel rendelkezik. Ennél is fontosabb, hogy a Balong 5G01 modem segítségével az SoC már 5G képes is.

Nem kell tehát sokat várnunk a Kirin 980-ra, hiszen október 16-án debütál a Mate 20 szériában! Ha érdekel a bejelentés, kattints ide!

Forrás
Techradar

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával