Funkciók

A szaldó elszámolás kivezetése után is segíthet a HUAWEI LUNA2000 a napelem használatban

Az október 14-i kormányinfón Gulyás Gergely gyakorlatilag bejelentette a napelemes szaldó elszámolás megszűnését az új felhasználók számára.

A szaldós elszámolás lényege az volt, hogy a napelemek által megtermelt áramot betáplálták a villamoshálózatba, majd ha a háztartás fogyasztott, azt visszavette a hálózatból. Jelenleg viszont sokkal nagyobb a hálózati betáplálási igény, mint amennyit a villamoshálózat rendszere elbír. Ebből adódóan sokszor a napelemek inverterei lekapcsolnak és nem termelnek, mert nem tudnak visszatáplálni, illetve nincs aktuálisan fogyasztás a háztartásban. 

A friss bejelentés szerint a kormány megszünteti a visszatáplálás kötelező lehetőségét, ami azt jelenti, hogy az új napelem telepítőknek csak a sziget üzemű felhasználás jöhet majd szóba. Ez azt jelenti, hogy a napelemekkel megtermelt és rögtön el nem használt áramot nem a hálózatba táplálják, hanem egy akkumulátorban eltárolják és onnan kerül később elhasználásra.

A HUAWEI évek óta kínál erre megoldást, a LUNA2000 sorozattal, amely egy bővíthető akkumulátor csomag otthoni napelem rendszerekhez

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

HUAWEI Luna2000
A HUAWEI Luna2000, modulárisan bővíthető akkumulátor csomagokkal.

A LUNA2000 termékcsalád két fő részből áll. Van egy Power modul, ami vezérli az akkumulátoros rendszert, illetve van az akkumulátor modul, amelyből több is összekapcsolható. A legkisebb akkumulátor modullal (LUNA2000-5-S0) 5 kWh áram tárolható, míg ez akár 30 kWh kapacitásig is növelhető.

Az összes HUAWEI lakossági inverter 10 kW teljesítményig hibrid inverterként funkcionál, azaz nem kell a napelemes telepítés során azonnal rendelkezni a LUNA2000 rendszerrel, az később is beépíthető a rendszerbe.

A sziget üzemű napelemes rendszer előnye, hogy kevesebb adminisztrációt igényel, mint a szaldós elszámolás, tény viszont, hogy az akkumulátor csomagok árai miatt a teljes napelemes rendszer megtérülési ideje sokkal hosszabb lehet a szaldós elszámoláshoz képest.

A rezsicsökkentés csökkentésével, a piaci áramár visszavezetésével viszont már így is sok esetben érdemes akkumulátoros napelemes rendszerben gondolkozni, ilyen például az elektromos autó megléte, hiszen így annak töltésével a megtérülés rohamosan felgyorsulhat.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával