Hírek

A világ legfejlettebb memóriagyártósora később indul a Huawei miatt

A dél-koreai SK Hynix valószínűleg elhalasztja a Kínában felépülő, a világ legfejlettebb memória chip gyártó üzemének megnyitását.

SK Hynix

A vállalat azzal indokolta a Wuxiban létesülő gyártóegység halasztását, hogy a DRAM memória chipárak folyamatosan csökkennek, valamint a Huawei-t érintő amerikai szankciók nagyban érinthetik a memória piacot is. Kína az SK Hynix legnagyobb külföldi piaca, 2018-ban a bevételei 40%-a innen származott, ennek 12%-át ráadásul a Huawei hozta. A jelenlegi piaci környezet azonban megváltozott.

Azzal, hogy az amerikai kormány kereskedelmi szanckiókat vezett ki a Huawei-re, nem csak a gyártó és az amerikai cégek életét nehezítette meg, hanem a világ számos szereplőjét. A Huawei az idei évben akár 60 millió okostelefonnal is kevesebbet szállíthat le, mellette a tablet és a notebook portfóliót is érinti a kialakult helyzet. Emiatt például az SK Hynix is jelentősen kevesebb megrendeléssel és bevétellel számolhat a Huawei felől, ráadásul ez az egész memóriapiacra kihat, ugyanis csökkennek a chipek árai.

Huawei P30 Pro: darabokra szedve
SK Hynix memóriachip a Huwaei P30 Pro alaplapján

A Wuxi vároásában létesült C2F üzem áprilisban készült el, alacsony kapacitáson üzemel jelenleg és az eredetileg Q3-ra tervetett gyorsított tömegtermelés késleltetésre kerülhet. A meglévő C2-s üzem kiterjesztéseként létesült C2F, amely a világ legnagyobb gyártókapacitásával rendelkezik majd az új 10 nm-es chipekhez 2017 és 2026 között. A gyártóegység akár 180 ezer darab 300 mm-es wafert (ostyát) képes kezelni, amiből a chipek készülhetnek, ennek éves forgalma 3,3 milliárd dollár lehetne. Az SK Hynix pillanatnyilag a második legnagyobb szereplő a kínai memóriachip piacon, a Wuxi C2F gyártósortól 45%-os bővülést várnak.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Jól látható tehát, hogy az amerikai törekvések globálisan is komoly gondokat okoznak és ez már nem csak a Huawei-t és Kínát érinti, hanem teljesen más, független országokat, vállalatokat. Donald Trump korábban elmondta, ha lesz a közeljövőben USA-Kína kereskedelmi megállapodás, visszavonhatják a Huawei elleni szankciókat.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával