Hírek

Az operációs rendszerek új korszaka: Bemutatkozik a HarmonyOS

A HarmonyOS, a Huawei következő generációs, okoseszközökhöz készített operációs rendszere, amely közös nyelvet kínál a különböző készülékek kapcsolódására és együttműködésére. Egy olyan rendszer, amely kényelmes, zökkenőmentes és biztonságos élményt nyújt a felhasználóknak. Innen kapta a nevét is, hiszen a „harmónia” olyan hangjegyek kombinációja, amelyek együtt megszólaltatva kellemes, egységes hangzást keltenek.

A különbség a részletekben rejlik

De mi is pontosan a HarmonyOS, és miben különbözik az iOS és Android rendszereitől? A Huawei a HarmonyOS-szel az operációs rendszereinek új generációját – úgymond OS 2.0-t – akarja bevezetni, ahol a szoftvert kezdettől fogva sokféle eszközhöz tervezik. Ez nem volt mindig így. Mind az Apple, mind a Google operációs rendszerei az OS 1.0 időszakához sorolhatók. Az operációs rendszerek első generációit elsősorban okostelefonokra szánták. Ez megmagyarázza, hogy az Android táblagépek miért szenvednek gyakran az alkalmazások méretezési problémáitól, és hogy az iPad miért nem volt képes egyszerre több feladatot elvégezni egészen a saját iOS szoftverének elkészítéséig.

Apple operációs rendszerek

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Ha a Huawei az operációs rendszerek új korszakának élére szeretne kerülni, akkor meg kell vizsgálnia, hogy az OS 1.0 úttörői minek köszönhetik sikerüket. Például a Google operációs rendszere a nyílt forráskódjának köszönhetően tudott gyorsan elterjedni a piacon. A HarmonyOS is ezt az utat választotta. A Huawei sokféle eszközt gyárt, amelyet az „1+8+N” ökoszisztémájának nevezett el.

HarmonyOS különböző képeken

A Huawei az alapoktól kezdve egy rendkívül sokoldalú operációs rendszert épített, amely akár 128 MB RAM-on is képes futni. Legyen szó okostelefonról, okosóráról, táblagépről vagy számítógépről, a HarmonyOS egységes kezelői felületet biztosít minden eszközéhez.

HarmonyOS megoldása minden kijelzőre

Órától az autóig – mindenen fut

Képzeljük el, hogy a felhasználó megnyitja a térképalkalmazást a telefonján, és amikor kiválasztja az úti célt, az megjelenik az autó kijelzőjén, amint beül. Amikor leparkol és kiszáll az autóból, a térkép zökkenőmentesen átvált az órára. Ez a szinergia megköveteli, hogy az eszközöket egyetlen közös nyelvre építsék, és intelligensen kapcsolódjanak egymáshoz – ez a Huawei egyik erős oldala, a távközlési területeken szerzett több évtizedes tapasztalatokból eredően.

Kínában már a Huawei okoseszközeinek széles skáláján fut HarmonyOS, az okostelefonoktól a táblagépekig, az okosórákon át a fülhallgatókig.  Ugyan Európában és más régiókban a HarmonyOS lassabb ütemben terjed, ám ez a vállalat saját döntése: a Huawei biztosítani akarja, hogy a szoftver megfelelő fejlettségű és az adott régióban széles körben támogatott legyen. Európában a felhasználók első kézből a MatePad 11 eszközein keresztül ismerheti meg a HarmonyOS-t.

HarmonyOS a Huawei MatePad 11-en

Népszerű a fejlesztők körében

Mivel a HarmonyOS-t kezdettől fogva úgy tervezték, hogy natív módon fusson a Huawei összes készülékén, a fejlesztők olyan, harmadik féltől származó alkalmazásokat építhetnek, amelyek ki is használják ezt. Bár ez időigényes folyamat, a Huawei világszerte keresi azokat a fejlesztőket, akik szívesen vennének részt a jövő operációs rendszerének fejlesztésében. Ehhez pedig erőforrások is rendelkezésre állnak: a vállalat nemrég egymilliárd dolláros fejlesztői programot hirdetett. Ám az alkalmazásfejlesztők és a vállalatok számára nem az azonnali pénzügyi jutalom a csábítóbb, hanem a Huawei nagy és hűséges rajongótábora Kínában és világszerte. Jelenleg a Huawei saját alkalmazás-áruházának, az AppGallery-nek 490 millió aktív felhasználója van, és tavaly 384,4 milliárd letöltést generált. Ez a szám minden bizonnyal jelentősen nőni fog 2021-ben.

HarmonyOS 100 millió eszközön

Az alkalmazásfejlesztők látják ezt a kiaknázatlan piacot: a mai napig több mint 1,8 millió fejlesztő regisztrált a Huaweinél. Az alapok tehát megvannak ahhoz, hogy az ökoszisztéma növekedjen, a Huawei pedig hajlandó időt és energiát áldozni erre.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával