Hírek

Bemutatkozott a Qualcomm Snapdragon 8 Gen1

Bemutatkozott a Qualcomm legújabb csúcsprocesszora, amelyeket elsősorban okostelefonokba szán és valószínűleg sok 2022-es flagshipbe kerül majd.

Bemutatkozott a Qualcomm Snapdragon 8 G1

A Qualcomm Snapdragon Tech Summit 2021 rendezvényen debütált a Snapdragon 8 Gen 1. Korábban erre a modellre Snapdragon 898 néven hivatkoztak a pletykák, azonban a gyártó új elnevezéstant vezetett be. Eredetileg még 2013 nyarán indult a Snapdragon sorozat (az S4 Pro név után indult az új számozás) és a Snapdragon 888+ volt az utolsó modellje. A Snapdragon 898 név már nem kerül bevezetésre, helyette a Snapdragon 8 Gen 1 lesz az új flagship SoC neve.

A chip megkapta a világ első 10 Gigabites 5G modemét, a Snapdragon X65-öt, illetve az akár 3,6 Gbps-os WiFi 6 és WiFi 6E támogatású Qualcomm FastConnect 6900 WiFi rendszerét.

A Kyro CPU magok a legfrissebb ARM-V9-es architektúrára épülnek, amely 20%-os teljesítmény növekedést és 30% fogyasztás. csökkenést ígérnek. Az újgenerációs Adreno GPU esetében is 30%-os teljesítmény növekedés társul 25%-os energiaigény csökkenéssel, ha az elődhöz, a Snapdragon 888+-hoz viszonyítunk.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Bemutatkozott a Qualcomm Snapdragon 8 G1

A fotózáshoz megkapta a 18-bites ISP-t (képfeldolgozó processzort), ami 3,2 gigapixellel bír el másodpercenként, van mellé 7. generációs Qualcomm Artifical Intelligence (AI) Engine, Qualcomm Hexagon mag, amelyek szintén jelentősen gyorsult az elődhöz képest. Elérhető az akár 8K HDR videó rögzítés, amellyel első a piacon a Qualcomm megoldása.

A negyedik generációs Snapdragon X65 5G modem-RF rendszer segítségével már 10 Gigabit lehet akár a letöltési sebesség mobilneten keresztül. A Snapdragon 8 Gen 1 chip a 2,4 és 5 GHz mellett támogatja az új 6 GHz-es sávot, így a Wi-Fi 6E-t is.

Bemutatkozott a Qualcomm Snapdragon 8 G1

Az SM8450 típusszámú chip rendelkezik egy Kyro Prime CPU maggal, ami az ARM Cortex-X2 alapokra épül 3,0 GHz-es órajellel. Van mellette három Kyro Performance mag (Cortex-A720, 2,5 GHz) és négy Kyro Efficiency mag (Cortex-A510, 1,8 Ghz). A chip egyébként a Samsung 4 nm-es gyártástechnológiájára épül.

A Qualcomm számos gyártót felsorolt a partnerek között, amelyek a Snapdragon 8 Gen 1 chipet használják. Ezek között ott volt a Black Shark, HONOR, iQOO, Motorola, Nubia, OnePlus, OPPO, Realme, Redmi, SHARP, Sony Corporation, vivo, Xiaomi, és a ZTE is. A felsorolásban nem szerepelt azonban a Huawei. Ennek oka az amerikai szankciók lehetnek. Azonban a Huawei vásárolhat a Qualcommtól 4G-s megoldásokat, ez került a P50 Próba és a Nova 9-be is. Nem kizárt tehát, jövőre jön a Snapdragon 8 Gen 1-ből egy 4G-s kiadás, kifejezetten a Huawei miatt. Az 5G-s csúcs processzorral szerelt telefonok várhatóan már 2021. decemberében napvilágot láthatnak viszont.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával