Kiegészítők

Huawei Freebuds 4 teszt

Közel két évvel a Huawei első ANC-s TWS-e után jelent meg a második open fit megoldású aktív zajszűrős headsete a gyártónak, a Freebuds 4, ami egy szűk csoportot céloz.

Berlinben, 2019. őszén debütált a Kirin A1 dedikált audio chipset, illetve vele a Freebuds 3, egy aktív zajszűrős prémium TWS (True Wireless Sound) headset. Az open fit megoldásával az Apple AirPodshoz hasonlított a kiegészítő. Ezt követően sorba jött az olcsóbb Freebuds 3i, a drágább Freebuds Pro és megint egy olcsóbb, Freebuds 4i modell. Ez a hármas mind hallójáratba illeszkedő fülhallgató dizájnt kapott, így a Freebuds 4 ritkaságnak számít a családon belül megint csak az open fit kialakításával.

Huawei Freebuds 4 teszt

Ahogyan a Huawei is kommunikálja, szeretnék azt a célcsoportot megfogni, akik nem szeretik a hallójáratba illeszkedő headseteket. A Freebuds Pro, vagy a Freebuds 4i esetében a gumi harangot a fülbe dugva eldugaszolja azt. Ezzel az aktív zajszűrés sokkal jobban tud működni, illetve a hangzás is jobb, cserébe viszont sokaknak kényelmetlen. Az open fit ezzel szemben csak a fülkagylóban ül, így sokkal kényelmesebb viselet – ez azonban azzal jár hogy több külső hangot enged át, akkor is, ha be van kapcsolva az aktív zajszűrés.

 

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A Freebuds 4 töltőtokja hasonló az elődjéhez, a Freebuds 3-hoz hasonlít. Körlap alapú, lekerekített kialakítással. 58 mm az átmérője és 21,2 mm a vastagsága, minimálisabb kisebb a 4-es, mint a 3-as tokja volt.

Huawei Freebuds 4 teszt

A headset kétféle színben érkezik, az ezüst árnyalatú matt felülettel rendelkezik, míg a fehér fényes headset tokja fényes felületű. A fedél zsanérjának oldalán fekete négyzetbe került a Huawei logó, ez alatt található meg a Qi áramkör is, amelynek köszönhetően lehetőség van vezeték nélkül is tölteni a headsetet. Alul egy USB-C csatlakozó van a kábeles töltéshez. Bár a Freebuds 3 esetén a Huawei pontosan kommunikálta a kábeles és vezeték nélküli töltési teljesítményt, a Freebuds 4 esetén ez már nem derül ki. A töltési idő és az akkumulátor kapacitása nem változott, így valószínűleg 6 wattos vezetékes és 2 wattos vezeték nélküli töltési teljesítményt kapunk a Freebuds 4 esetében.

Huawei Freebuds 4 teszt

A tokot felnyitva a sötétszürke matt belső felületben két ezüst fülhallgató csillag. Bár a tok matt, maguk a fülhallgatók kifejezetten tükröződőek, amely egészen látványos kinézetet biztosít az ezüst árnyalat esetében.

Hosszú, hengeres szárat kapunk, illetve nagy, bogyószerű fülhallgató részt, amibe nagy, 13 mm-es hangszóró fért el.

Huawei Freebuds 4 teszt

A szár külső részén érintésérzékeny felület található, gesztusok segítségével lehet vezérelni a lejátszást, vagy a hangerőt.

A fülbe illeszkedő rész belső felületén két fekete pötty segíti a viselkedés észlelését, illetve ezek segítségével minden felhasználónak felméri a fülét a Freebuds 4 és ezzel próbálja a hallgatóhoz igazítani a zajszűrést. 

A mikrofonok alul helyezkednek el, hasonlóan a Freebuds 3-hoz.

Az akkumulátor méretek nem változtak az elődhöz képest. A Freebuds 4 fülhallgatóinak szárába egyenként 30 mAh-es telep került, míg a töltőtokban 410 mAh kapacitás került.

Huawei Freebuds 4 teszt

Ha nem használjuk az aktív zajszűrést, akkor 4 órán keresztül tudjuk egy feltöltéssel használni a Freebuds 4-et, a töltőtok ezt 22 órára tudja kiterjeszteni. Ha viszont bekapcsoljuk az ANC-t, azaz a zajszűrést, a fülhallgatók üzemideje 2,5 órára csökken, a töltőtokkal együtt 14 órára.

A Huawei az AI Life appon keresztül kínál hozzáférést a headset funkcióinak vezérléséhez. Ez az app nem csak Huawei telefonokra elérhető. Telepíthető bármelyik modern androidos telefonra, amely nem Huawei márkájú és iPhone-ra is, érdemes is, hiszen hasznos funkciók érhetők el általa.

Huawei Freebuds 4 teszt

Az AI Life egyik előnye, hogy a csatlakoztatást követően hasznos infót ad az akkumulátor kapacitásról. Ebből egyébként az is kiderült, hogy egyelőre nem sikerült megoldani a Huawei-nek, hogy egyszerre merüljön mindig a füles, így lehetett az, hogy nálam volt olyan, amikor az egyik 73%-os volt, a másik meg 45%-os – ami azért elég nagy különbség.

A kapcsolatközpont lehetőséget kínál a több eszközre csatlakoztatásra. Simán kivitelezhető, hogy PC-n zenét hallgatok a Freebuds 4-et használva, de közben jön egy hívás a telefonomon és minden extra nyomogatása nélkül átvált a headset és már beszélhetek is, ezt követően pedig vissza a zenére. Az, hogy melyik legyen az alapértelmezett készülék, be lehet állítani automatikus kiválasztással (amikor az eszköz dönti el használat alapján), vagy előre megadható.

Huawei Freebuds 4 teszt

A Hallhatóságjavítás funkció a fent említett szenzorokat használja, lehetőséget nyújt arra, hogy személyre szabja a zajszűrést, legyen saját profilt létrehozni egy egyszerű teszt segítségével.

Új funkció a fülhallgató keresése. Ez akkor fog jól jönni, ha esetleg kiesik a headset a fülünkből, ilyenkor lehet telefonról indítani egy keresést, amely során maximális hangerőn éles hangot játszik le a headset, hogy ha földön a fűben, vagy máshol van, lehetőségünk legyen meghallani. Bekerült a térképes kereső is, amivel a töltőtok utolsó helyét lehetne meghatározni. Ami viszont nagyon szomorú, hogy úgy tűnik csak HMS-es Huawei telefonon és HarmonyOS-es eszközön érhető el ez a funkció, amint egy GMS-es Huawei-re csatlakoztattam, már nem volt ott az AI Life-ban ez a képesség.

Huawei Freebuds 4 teszt

A hangzást tekintve felemásak a tapasztalataim. Leginkább azért, mert a Freebuds 4 előtt a Freebuds Prót használtam, ahhoz képest pedig érezhető a különbség az open fit kialakítás miatt.

A zajszűrés számomra kicsit kevés volt, de ez a fentiekre vezethető vissza. Az open fit érdemben ennyit tud, azaz 100%-ban nem fog külső zajokat megszűrni.

Huawei Freebuds 4 teszt

A zene hangja egyébként ettől függően jó volt, szerintem a mélyhangok talán még jobban ki is domborodtak a Freebuds 4-en.

A Huawei 55000 forintért indította el a Freebuds 4-et Magyarországon. Ennyiért szerintem viszonylag nehéz helyzetben lesz az eszköz, ez 2021-ben sok érte. Valószínűleg idővel becsúszik 40-45 ezer forint körüli ártartományban, ott már inkább közelít majd a jó ajánlathoz azoknak, akik nem szeretnének hallójáratba illeszkedő headsetet. Számukra alapvetően tök jó termék lesz a Freebuds 4.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával