HírekKiegészítők

HUAWEI Freebuds 5i headset bemutató

A HUAWEI piacra dobta a legújabb headsetjét, a FreeBuds 5i-t Magyarországon, amelyet két hétig tudtam tesztelni.

Háromféle színben, fekete, fehér és világoskék árnyalatban jelent meg az új modell. Ebből a fekete és a kék matt felületű töltőtokot kapott, amelyen apró szürke pöttyök vannak, egyfajta kavics hatást szeretne ezzel elérni a HUAWEI. A fehér töltőtok teljesen fényes felületű. Maguk a headsetek az összes árnyalat esetén fényes felületű kialakítást kaptak.

HUAWEI Freebuds 5i headset bemutató

Hozzám a fekete színű FreeBuds 5i jött, amely leginkább sötétszürkének tűnik, mint sem klasszikus feketének. A töltőtök apró, lekerekített felületű, jól kézbe illik. A lekerekítést egyedül a hátoldal lapos része töri meg, ennek viszont funkcionális okai vannak, így fixen fekszik az asztalon és nem billeg.

HUAWEI Freebuds 5i headset bemutató

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A töltőtok előlapján egy HUAWEI logó van, alatta visszajelző LED. A párosítási módot kapcsoló gomb a jobb oldalra került, míg alul van egy USB-C port a töltéshez.

 

HUAWEI Freebuds 5i headset bemutatóA fülhallgatók függőlegesen ülnek a töltőtokban. A tok fedelét könnyű felnyitni és a fülhallgatók is egyszerűen kiemelhetők. 

HUAWEI Freebuds 5i headset bemutató

A lapos szárak finom lekerekítést kaptak. A szárak külső felületei érintésérzékeny kialakítást kaptak, amelyek segítségével vezérelhető a headset. Telefonon beállítható, hogy milyen gesztus, milyen funkciót lásson el, így egy érintés, egy koppintás, vagy éppen simítás más-más funkciót jelenthet. Ami számomra nem olyan jó, hogy ha esős idő van és nedves a fülhallgató, akkor ez kihathat a vezérlésre és fals gombnyomásokat érzékelhet a FreeBuds 5i, ezt már a korábbi generációk esetében is tapasztaltam. Száraz időben nincs ilyen probléma velük.

HUAWEI Freebuds 5i headset bemutató

Mivel egy closed-fit headsetről van szó, hallójáratba illeszthető a fülhallgató. Ehhez háromféle gumiharang áll rendelkezésre, gyárilag az M-es van felrakva, de van egy kisebb S-es és egy nagyobb L-es is a dobozban, hogy mindenki a saját füléhez igazíthassa a headsetet. Emellett az AI Life alkalmazás kínál illesztési tesztet is, amely segít meggyőződni róla, hogy valóban jól tettük-e be a headsetet és hogy garantáltan a legjobb hangzást fogjuk-e kapni.

A töltőtokban 410 mAh kapacitású akkumulátor kapott helyett, a fülhallgatókban oldalanként 55 mAh. Ezt a dobozban is megtalálható USB-C kábellel lehet feltölteni, vezeték nélküli töltési lehetőség nincs. A töltési sebesség nem túl gyors. A fülhallgatók a töltőtokban kb. egy óra alatt töltöttek fel, míg magát a töltőtokot közel két óra alatt lehet teljesen feltölteni. Összehasonlításként, a felsőkategóriás Freebuds Pro 2 nagyjából kétszer ilyen gyorsan tölthető.

HUAWEI Freebuds 5i headset bemutató

Az üzemidővel egyébként korrektül áll a HUAWEI középkategóriás megoldása, ANC nélkül több mint 6 7 órát működik, ANC-vel meg kb. szűk 6 órát, bár volt, hogy 4,5 nél nem ment többet (függ a hangerőtől is).

Mi az az ANC?

Az ANC az aktív zajszűrést jelenti. A fülhallgatókon lévő mikrofon segítségével a headset érzékeli a külső zajokat és azokkal ellentétes hanghullámokat szólaltat meg (akár a zene mellett) és ezzel kioltja a zajt. Persze ez nem azt jelenti, hogy néma csend lesz körülöttünk, de pl. egy repülő, vagy zúgását egy ilyen megoldás egészen jól tudja tompítani utazás során.

Az aktív zajszűrés egyébként teljesen jól működik, ebben nagyon jól működik általánosságban egyébként is a HUAWEI. 

Telefonálás során a “kihangosító” érzés továbbra is megvan, de ezt szinte bármelyik ilyen TWS headsetről el lehet mondani.

HUAWEI Freebuds 5i headset bemutató

Az AI Life app széleskörű beállítási lehetőséget kínál, viszont akad itt egy kis probléma. Bár a HUAWEI AppGallery-ben és az Apple App Store-ban elérhető az AI Life app, a Google Play Áruházból eltűnt. HUAWEI és Apple telefonokon gond nélkül elérhető tehát minden beállítás. Igazából más androidos telefonokon is, ehhez viszont külső forrásból kell telepíteni az AI Life alkalmazást (a headset egyébként enélkül is működik).

A Freebuds 5i az ára miatt lehet keresett ismételten, hasonlóan az elődökhöz. KB. 30-35 ezer forint körül érhető el hazánkban a hivatalos forgalmazóknál is, amely egészen jó árnak számít ahhoz képest, hogy milyen képességekkel rendelkezik.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával