Kiegészítők

HUAWEI FreeBuds Pro 2 headset teszt

A HUAWEI még 2018-ban, a P20 szériával együtt mutatta be az első Freebuds headsetet – akkor az nem volt nagy siker és nem jelent meg Magyarországon. 2022-re viszont óriási piacot épített fel a HUAWEI a headsetjeiből. A legújabb a HUAWEI Freebuds Pro 2, amely magasra teszi a lécet.

HUAWEI FreeBuds Pro 2 headset teszt

Már lassan 2 éve hogy debütált a Freebuds Pro, így ideje volt, hogy utódot kapjon a flagship sorozat. Minimális külső változások mellett még komolyabb hangzást hozott a vérfrissítés.

A fizikai paramétereket tekintve könnyebb lett az újdonság, mind a fülhallgatók, mind a töltőtok. Az előző generációhoz viszonyítva a fülhallgató szárának bár megmaradt a szögletes alapja, a szélek sokkal jobban lekerekítettebbek lettek ahhoz képest. A bogyó részén alig látni érdemi változást.

HUAWEI FreeBuds Pro 2 headset teszt

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A fülhallgató tömege 0,2 grammal könnyebb lesz a Freebuds Pro 2 esetén (5,9 gramm), illetve a töltőtok is 52,1 gramm (7,9 grammal könnyebb).

Ami nagy változás, hogy könnyebb lett kivenni a tokból a fülhallgatót. Az előző generációnál kicsit nehézkes volt mindig a kiemelés, viszont ez javították a második generáció esetén. 

HUAWEI FreeBuds Pro 2 headset teszt

A töltőtok alján ott az USB-C csatlakozó a töltéshez, illetve megkapta a Qi töltést is. Vezetékesen 2,5 wattal, vezeték nélkül 2 wattal tölthető fel.

HUAWEI FreeBuds Pro 2 headset teszt

A fülhallgatón a gumiharang nekem kisebb méretűnek tűnik az elődhöz képest. Alapból egy közepes méret van rajta, a dobozban pedig található egy kisebb és nagyobb is, hogy jobban alakítható legyen a felhasználóhoz.

Az AI Life-ban van egy illeszkedési teszt is, amely segít, hogy megfelelően helyeztük-e be a headsetet. Ezt többek között a csontérzékelőnek köszönhetően tudja megállapítani. Ez hasznos, hiszen jelzi ha valamelyik hallójáratunkban nem jól áll a headset, elkerülve a kényelmetlen viseletet és a nem megfelelő zajszűrést.

HUAWEI FreeBuds Pro 2 headset teszt

Ha már a zajszűrésnél járunk, még jobb lett, mint az elődnél. 47 dB a maximális zajszűrése (40 dB-t kínált az előd). A HUAWEI Freebuds Pro 2 esetén a gyári dokumentáció azt írja, hogy az átlagos zajszűrés 20 dB, amely szükség esetén több mint a duplájára emelkedhet. Ehhez járnak különböző zajszűrési profilok, amelyek az AI Life-ban lehet beállítani.

A hangzásban a DEVIALET segítette a HUAWEI-t, hasonlóan, mint a Sound Joy és számos Sound hangszóró esetén. Ez az első fülhallgató, amelyben a francia márka közbenjárt. Két membrán található a belsejében a jobb hangzás érdekében, az egyik a közepes tartományért, a másik a mélyhangokért felel külön. Mindeközben pedig a fülhallgatónként három hangszóró folyamatosan figyeli a külső zajokat és rendkívül alacsony késleltetés mellett szűri meg azokat. 

HUAWEI FreeBuds Pro 2 headset teszt

A Freebuds Pro 2 így kapott egy Hi-Res Wireless Dual HD hitelesítést, illetve a Bluetooth 5.2-n keresztül támogatja az LDAC, AAC és SBC kodekkeket is.

Képes egyszerre két eszközre is csatlakozni. Ezáltal lehetőség van arra, hogy mondjuk egy tabletről, vagy notebookról zenét hallgatunk, majd mikor megcsörren a telefon, akkor minden külön kapcsolás nélkül, magától vált át a telefonra, hogy a hívást lebonyolíthassuk. Ez az egyik kedvenc funkciók a Freebuds Pro 2 esetén, hiszen nagyfokú kényelmességet kínál. A HUAWEI ökoszisztémán belül együttműködik a Super Device, illetve a Device+ funkciókkal.

HUAWEI FreeBuds Pro 2 headset teszt

Természetesen nem csak HUAWEI-jel használható, gyakorlatileg bármilyen modern bluetooth eszközzek működik, így lehet androidos, vagy iOS, HarmonyOS telefon, tablet, Windows notebook, okosóra, sportóra, vagy akár tévé is. 

A Freebuds Pro 2 kapott egy “hallástesztet” is, amely segít beállítani a megfelelő hangzást. A fülhallgatók 14 Hz-től 48 kHz-ig képesek megszólaltatni a hangokat, magasan a legtöbb ember hallástartománya felett. Az AI Life appban van egy teszt, amely gyakorlatilag különböző magas és alacsony frekvenciás hangokat játszik le a jobb és a bal oldalon, és nyomogatni kell hogy hallja-e az ember. Ezzel vizsgálja a tartományt amit hallunk és ehhez állítja hozzá utána a hangzást.

HUAWEI FreeBuds Pro 2 headset teszt

A HUAWEI FreeBuds Pro 2 márpedig nagyon jól szól. De ez egy alap elvárás is egy felsőkategóriás termék esetében. Nagyon jó a mélyhang visszaadás és szükség esetén szuperül képes kizárni a zajokat.

Külön örülök neki, hogy a fizikai gombokat kapta a szárán, amelyeket tényleg meg kell nyomni és nem érintésérzékeny felületet. Ez főleg esőben és sportolás közben hasznos, a Freebuds 4-et használva ilyenkor előfordulhat, hogy például a zajszűrés ki-bekapcsol ha csorog rajta végig a víz. A Freebuds Pro 2-nél ez nem okoz problémát. Persze maga a vízcsepp sem, hiszen a többi Freebuds-hoz hasonlóan ez a modell is por- és cseppálló, így az esőben futástól nem kell aggódni.

HUAWEI FreeBuds Pro 2 headset teszt

A HUAWEI Freebuds Pro 2 ára 80 ezer forint. Ezt megint csak lehetne soknak és kevésnek is mondani. A környezetemben mikor megemlítettem, hogy 80 ezer forintba kerül a headset, az első reakciók igazán meglepődött és megrökönyödött arcok voltak. De ha szétnézünk a piacon, mit látunk? 3-15 ezer forint körül belépőszintű, gyakran nem túl jó minőségi TWS-eket. 20 ezer felett megjelennek azok az alsó-középkategóriás headsetek, amelyek már képesek jobb hangzásra, ANC-re, stb. Nyilván ezekre fejel rá a prémium kategória olyan extra funkciókkal, mint a vezeték nélküli töltés, a tripla mikrofon, az adaptív zajszűrés, a hosszabb üzemidő, a még jobb hangzás és így tovább. 

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával