Hírek

Huawei Mate 10 Pro – sokak fogják imádni

Hivatalosan is debütált az év legjobban várt Huawei készüléke, a Mate 10 Pro!

Az okostelefon jelentős változásokat ígért már korábban is, hiszen szükség is volt arra, hogy a konkurensek ne tudjanak ellépni a Huawei-től.

Huawei Mate 10 Pro

A Huawei Mate 10 Pro az első, igazán keret-nélkülinek nevezhető okostelefon a gyártó palettáján, egyben az eddigi második legnagyobb átalakulást is láthatjuk a Mate családon belül. Hasonló horderejű változások legutóbb az Ascend Mate7 esetében volt tapasztalható.

FullView OLED kijelző

Az egyik legfontosabb változás a kijelző! A FullView néven illetett megjelenítő 6” méretű, első ránézésre tehát még nagyobb is, mint a Mate 9-esben lévő 5,9”-os megjelenítő, azonban van itt egy kis trükk. Amíg az előző kiadások 9:16 arányú megjelenítővel rendelkeztek, addig ennek az újdonságnak hosszúkásabb, magasabb kijelzője van és a képarány is 9:18 lett, egyszerűbben fogalmazva 1:2-es. Hasonló horderejű változásnak tekinthető az, hogy a kijelző IPS-ről OLED-re vált. Ez azért fontos, mert sokkal élénkebb színvilágot kap vele a Mate 10 Pro megjelenítője, illetve sötét tartalom megjelenítése esetén energiahatékonyabb is tud lenni. Érdekesség, hogy a felbontást tekintve tartja magát a Huawei a vezérigazgatója korábbi kijelentéséhez, azaz hogy felesleges ezekbe a modellekbe a FullHD-nál nagyobb felbontás. Pont ezért történt az, hogy a képarány változását követi csak a panel, így lett FullHD+ felbontású, ami 1080×2160 képpontot jelent. A kijelzőt nagyon vékony káva öleli körül, a két oldalt szinte nem is látni a telefon szélét, míg alul és felül is nagyon minimál lett a keret magassága. Érdekesség, hogy a Mate 10 kapcsán nem engedte el a Huawei a PressTouch funkciót, amit elsőnek még Force Touch néven jelentett be. Ez a funkció a kijelző érintésének erősségét érzékeli és segítségével extra funkciók érhetők el, bár igazából az évek során még nem találtak neki a fejlesztők olyan funkciót, amely feltétlenül szükségessé tenné, így pedig marad egy extra. Az előlapot egyébként a Corning Gorilla Glass 5 edzett üveg védi a sérülésektől.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Mesterséges intelligencia a motorháztető alatt

Az egyik legizgalmasabb pontja a telefonnak a Kirin 970-es SoC. Ez a piac első, telefonba szánt chipje, ami dedikált mesterséges intelligencia blokkal rendelkezik, ezt a Huawei Neural Processing Unitnak, azaz NPU-nak hívja. Ennek segítségével a Mate 10 Pro képes valós időben feldolgozni rendkívül sok adatot rendkívül energiahatékonyabban és nagyobb sebességgel, mint a processzor, vagy a grafikus mag. Ezt felhasználja a rendszer a képfeldolgozásnál például, ami nem csak azt jelenti, hogy a fotózás során a kamera szoftver felismeri azt, hogy milyen tárgyat kattintana le a felhasználó, hanem például offline tolmácsként is tud működni. Persze a Mobile AI-ban még rendkívül sok kraft van, de ebben külön cikkben foglalkozunk majd.

A Kirin 970-es SoC a legmodernebb, 10 nm-es gyártástechnológián készült. Négy darab Cortex-A73-as magja 2,4 GHz-es órajelen ketyeg, mellé pedig négy darab 1,8 GHz-es Cortex-A53-as mag tartozik. A Kirin 970 ezen kívül tartalmaz egy Mali G7MP12-es GPU-t, ami egyik másik eszközben sem volt eddig megtalálható. Két különböző ISP gondoskodik a kamerák kezeléséről, ráadásul az LTE model is klasszisokkal jobb, mint a korábbi, LTE Cat.18 támogatásával képes volna akár 1,2 Gbps-os letöltési sebességre is mobilhálózaton.

Az igen komoly rendszermag mellé a Huawei 6 GB LPDDR4 memóriát társít, amely korrekt választás. Háttértárból is 128 GB az alap opció, ami nagyon jó, ennek egyébként az oka egyszerű, a Mate 10 Pro nem rendelkezik microSD bővíthetőséggel, bár ennyi háttértár mellett erre talán nincs is szükség.

A Mate-széria híres a nagy akkumulátor kapacitásáról, nincs ez másképpen a Mate 10 Pro esetében sem, ez a készülék is 4000 mAh kapacitású akkumulátort kapott, amelyet a SuperCharge segítségével akár 22,5 wattos teljesítménnyel is lehet tölteni, ráadásul már a Mobile AI is gondoskodik az optimális töltésről.

A Mate 10 Pro hátlapja üvegből készül, ami azért nagy változás, mert az elmúlt években unibody fém házban voltak a Mate eszközök. A hátlap leginkább a Honor 9-re hasonlít vonalvezetését tekintve, ahhoz hasonlóan szépen ívelt az üveg a széleken. A felső harmadban a kameránál egy vízszintes függőleges csíkkal tette egyedibbé a dizájnt a Huawei, hogy ez kinek tetszik, kinek nem, az már leginkább izlés kérdése.

A Mate 10 Pro esetében a hátlapra került az ujjlenyomat olvasó (a Mate 10 esetén az előllapon van), amelynek sebessége továbbra is ultra-gyors és nem csak a kijelző feloldására szolgál, hanem egyéb gesztusokat is képes kezelni. A korábbi hagyományokkal szakítva a kamera lencsék nem kaptak nagyobb peremet. A két, Leica-val közösen fejlesztett kamera a hátlapon függőlegesen helyezkedik el egymáshoz képest, a lencse körül csak egy vékony kis gyűrű érhető el. Tőle balra a kéttónusú vaku, jobbra pedig a lézeres autofókusz érhető el.

Fókuszban a kamera

Az új Leica kamera esetében elsősorban a lencsék amelyek igazán érdekesek. A Mate 9-hez hasonlóan a monokróm szenzor 20 megapixeles, míg az RGB képérzékelő 12 megapixeles, ezen a téren tehát nincs változás.  Ami viszont nagy szónak számít, az az f/1.6-os fényértékű Summilux-H 1:1.6/27 mm ASPH lencse mind a két szenzor előtt. Ezzel a Mate 10 Pro az első okostelefon, amely globálisan is kínál két kamerát f/1.6-os lencse fényértékkel. Ez azért fontos, mert a korábbihoz képest még több fényt képes beengedni, így még jobb minőséget hozhat össze gyengébb fényviszonyok esetén is.  Természetesen nem marad el a Hybrid-AF (hibrid autofókusz), az OIS (optikai képstabilizátor) sem.

A kamera vezérlésében a dupla ISP jár el, illetve az NPU is bedolgozik, ezáltal képes a kamera alkalmazás automatikusan felismerni azt, ha a felhasználó egy ételfotót készít, vagy esetleg kisállítot, tájképet örökítene meg és magától a lehető legjobb beállításokat adja. A videós képességek terén sem áll rosszul a Mate 10 Pro, hiszen 4K felbontás esetén 30 fps, FullHD-nál 60 FPS érhető el, de slow-mo módban támogatja a FullHD mellett a 120 fps-t is a készülék.

Nagy újdonságok, nagy hiányosságok

A Huawei Mate 10 Pro már vízálló! IP67-es minősítéssel rendelkezik, így én nem fürödnék vele, azonban egy őszi napon nem okoz gondot a telefonnal, ha elázik a gazdája. Nem csak a microSD az, amiről le kell mondanunk! Eltűnik a telefonról a 3,5 mm-es jack csatlakozó is. Bár 1 éve még azt mondta a Huawei, hogy miért venné le az aktuális újdonságáról a csatlakozót, ha rajta is hagyhatja, azonban a Mate 10 Pro esetében már mégis úgy döntött a gyártó, hogy elhagyja ezt a portot.  Helyette a dobozban kap helyet egy USB-C – 3,5 mm-es jack átalakító adapter, amivel a régi típusú headsetek használhatók lesznek.

A Mate 10 Pro már az új Android 8.0 Oreo okostelefonnal kerül piacra. Ennél is érdekesebb az, hogy a tavaly leleplezett EMUI 5.0-t idén nem a 6.0 követi, hanem egységesíti a Huawei a rendszer verziószámát az Androidéval, ezáltal pedig a készüléken az EMUI 8.0 felület található meg. Ez dizájnt tekintve nagyban hasonlít a korábbi kiadásra, elsősorban apró csiszolások találhatók benne, illetve pár, a Google-höz köthető újítás.

A Huawei Mate 10 Pro kék, szürke, barna és rózsaarany színben kerül forgalomba. Az európai ára 799 euró lesz, ami hozzávetőleg 250 ezer forintnak felel meg. Bár a magyarországi árazás és elérhetőség még nem ismert, azért ez elég jó előjelnek tűnik.

Nagyon jó lett a Huawei Mate 10 Lite

Itt a Huawei Mate 10

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával