Hírek

Huawei Mate 30 Pro teszt

Magyarországon nem érhető el egyelőre, ezért Kínából vettem meg a Huawei Mate 30 Pro modellt, a gyártó aktuális legjobb okostelefonját, hogy letesztelhessem.

Huawei Mate 30 Pro teszt

Fontos a teszt elején leszögezni, hogy a készülék a LIO-AL00 modellszámú kiadás, amelyet kifejezetten a kínai piacra szántak, ennek megfelelően tele van előretelepített, a kínai felhasználók számára használható alkalmazással, ezek jelentős része számunkra haszontalan, szerencsére viszont törölthető. Ha lesz a jövőben európai kiadás, az természetesen nem fogja ezen plusz alkalmazásokat tartalmazni. Ha lesz Magyarországon a Huawei Mate 30 Pro, a tesztet frissíteni fogom!

Minden a dizájn oltárán

A Huawei ismét igyekezett könnyen megjegyezhető, mással nehezen összetéveszthető külsőt alkotni a csúcskategóriás készülékének. A 2018-ban debütált Mate 20 és Mate 20 Pro lekerekített kijelzője és négyzetes kameraelrendezése újdonság volt a piacon. Az egy évvel később debütáló Mate 30 Pro az előlapon meghagyta a fbb elemeket, a hátlapon viszont jelentősen módosított.

Az előlapra a 6,53”-os képátlóval rendelkező Horizon Display névre keresztelt kijelző került. Ez azért sem tűnik annyira nagynak, mert a két szélen 88 fokban lekanyarodik, így oldalról nézve is jól látható az. Extra funkcionalitást többet kapott, mint a korábbi Huawei ívelt kijelzős modellek, viszont összességében továbbra sincs teljesen kihasználva ez, inkább a lenyűgöző dizájnt hivatott biztosítani.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Huawei Mate 30 Pro teszt

Hogy kényelmes-e az ennyire lekanyarodó kijelző? Első fogásra nagyon fura. Asztalról, tok nélkül megfogva a telefont rögtön a kijelzőt fogja a felhasználó. Attól nem kell tartani, hogy az oldalsó élek érintése bezavarnak a kezelésbe, ebből a szempontból tökéletes a kivitelezés, nem okoz gondot a lekanyarodó részhez hozzáérő ujjbegy, vagy tenyér.

Az előlap tetején lévő notch kevésbé dundi a Mate 20 Pro megoldásához képest, viszont sokkal jobban felszerelt. Megmaradt a 3D-s arcfeloldás, de ennél többre is képes már. Három, kamerához hasonló dolgot láhatunk szabad szemmel, ebből egy a szelfi kamera, egy a távolságérzékelő szenzor, egy pedig a 3D-s arcfelismeréshez tartozó rendszerhez tartozik, ezen kívül pedig további, alig látható szenzorokat tartalmaz még a notch, viszont talán sokak bánatára jelzőfényt nem, a P30 Pro után a Mate 30 Pro is mellőzi azt. Nincs a notch-on hangszóró sem, a kijelzőbe integrált hangszórót kapta meg a csúcsmodell, amely már bevált a P30 Pro esetén is.

Huawei Mate 30 Pro teszt

Így működik a Huawei P30 Pro hangszóró nélküli megoldása

Az AMOLED panelt a Samsung szállítja, 2400×1176 pixelt eredményez az extrém lekerekítés. Arányokat tekintve a Horizon Display felbontása visszalépés a Mate 20 Pro készülékhez képest, azonban szemmel nem igazán vehető észre különbség a két készülék kijelzője között. Az ujjlenyomat olvasó is a kijelzőbe építve található meg, bár az arcfelismerés annyira jól működik, hogy szinte alig van szükség arra, hogy használjam ezt.

Huawei Mate 30 Pro teszt

A telefon előlapját a Corning Gorilla Glass 6 edzett üveg borítja, úgy tűnik tehát, hogy az amerikai szankciók ellenére még megkaphatta az USA-ban fejlesztett speciális ellenállással rendelkező üveget a Mate 30 Pro. A kijelző üvege nagyon természetes hatású és vékony, ezáltal a kijelző gyönyörű, tűz napsütésben is látványos és talán kevésbé hat zavaróan rajta az ujjlenyomatok okozta szennyeződés, mint a P30 Pro esetén.

Huawei Mate 30 Pro teszt

A Huawei Mate 30 Pro Always on Display funkciója a gyártónál már képes az időn, a jelzéseken kívül akár háttérképet is megjeleníteni, illetve különböző stílusban közölni az információkat, sőt akár ezt le is lehet cserélni a Huawei Témák alkalmazásból további dizájnokra. Öröm az ürömben, hogy ez az új AOD egyelőre csak a Kirin 990-nel szerelt modelleken érhető el, a korábbi Huawei csúcsmodellek sem fogják még kezelni ezt.

Egyedi AOD témák készíthetők EMUI 10 alatt

A 8,8 mm-es vastagság teljesen átlagosnak tűnik, az ívelt lekerekítésnek köszönhetően kellemes fogása van az amúgy testes, 198 grammos telefonnak. A telefon kerete alumínium, az általam vásárolt modell esetén matt feketére festve. A P30 szériához hasonlóan az alsó és felső él le van csapva. Felül zajszűrő mikrofon és infravörös szenzor van, ezt távirányítóként lehet használni.

Alulra került az USB-C csatlakozó, mellette pedig egyik oldalt a hangszóró van, másikon pedig a SIM tálca, illetve egy mikrofon. Itt amit rögtön kiszúrhatnak a Huawei modellekben jártas olvasóim, hogy a Mate 20 Pro különleges USB-C csatlakozóba épített hangszóró megoldása nem került alkalmazásra, valószínűleg ennek két oka lehet, az egyik az, hogy lehet mégsem jött annyira be a felhasználóknak, másrészt mivel csak single hangzára képes a készülék (a kijelzőbe épített hangszóró csak telefonálásra elég), így töltés közben nem lenne megfelelő hangzás. Bár örülnénk a sztereó hangszórónak, de ez elmaradt, így ezt visszalépésként élhetjük meg. A SIM tálca két nano SIM kártyát, vagy egy nano SIM és egy NM Card kombót képes kezelni párhuzamosan, illetve továbbra sincs eSIM opció.

A hátlapot ezúttal is a fotózás ihlette és már nem csak a P széria hátlapja van fektetve felfestve, a Mate 30-ak így jelentek meg. A körlap alakú kamera sziget nem egyedi, a Nokia Lumia 808 PureView és Lumia 1020 talán a legemlékeztesebb modell, hasonló elrendezéssel, de az itthon nemrégen piacra került középkategóriás Nokia 7.2, illetve a korábbi Moto Z3 is hasonló kamera szigetet kapott. A Huawei Mate 30 Pro esetén egy feketében is szép üveg hátlapot kapunk, amelyen a körlap alakú kamera sziget kiemelkedik, ezt pedig egy körgyűrű veszi körül, ami kézzel nem fogható, csak a fény csillogásából látszik, nagyon stílusos. A kamera szigeten maradt a négyzetes kamera elrendezés és összesen négy darab kamera lencsét láthatunk.  Állítva a telefon bal felső, fektetve a jobb felső sarkába került a kéttónusú vaku, illetve a színhőmérséklet-mérő szenzor.

Huawei Mate 30 Pro teszt

A fekete kiadás hordozza magában a legkevesebb vizuális extrát, nagyon egyszerű, szolid. A zöld hátlapos modell különlegessége, hogy az alsó részen matt, a felső pedig fényes, ezen kívül lila és asztroszürke kiadás létezik belőle. Az 5G modellek kétféle színben műbőr (a Huawei által vegán bőrnek hívott) borítással is megvásárolhatók lesznek Kínában (2019 novembertől kerülnek piacra). Az üveghátlapos modellek esetén hátul is Gorilla Glass 6 üveg van.

A bekapcsológomb szinte a hátlapon van, annyira kerek a kijelző. Valójában pont az alsó íven, hátrafelé kacsintgatva, de nem okoz gondot elérni azt. Hangerőszabályzó gombokat ne keressen senki sem, a Mate 30 Pro ezt szoftveresen oldja meg. A kijelző felső részén a Horizon Display lekerített felületét duplán megnyomva felugrik a hangerőszabályzó és húzó mozdulattal beállítható a kívánt hangerő. Mivel szoftveres, jobb- és balkezesek egyaránt kényelmesen használhatják mindkét oldalon. Többen kérdezték, hogy mennyire kényelmes és mennyire megszokható ez. Saját szokásaim és tapasztalataim alapján én keveset használom a hangerőszabályzást, naponta max. egyszer. Igazából nem volt annyira idegen ez a megoldást, teljesen kezelhető volt ez a megoldás, az első egy-két nap után természetes hatású volt a használata.

Az összeszerelés minőségére nem lehet panasz, de hát csúcsmodellről beszélünk, nem okozott gondot korábban sem a Huawei ebben a kategóriában, ráadásul kell is a komoly és jó összeillesztése az üvegnek és alumíniumnak, hogy megfeleljen a telefon az IP68-as por- és vízállósági standardnak.

A doboz tartalma

Tejesen átlagos felszereltséget kapunk a dobozban a telefon mellé. Megtalálható benne a 40 wattos Huawei SuperCharge töltőadapter és a hozzá való lila nyelves USB-C adatkábel. Kapunk egy USB-C-s headsetet, amelynek a minősége egyáltalán nem nevezhető kiemelkedőnek, teljesen átlagos, sőt ennél talán többet is megérdemelne egy csúcsmodell. Nem maradnak el a kötelező leírások és a SIM tálca kiemelő tű sem. A kínai piacra szánt modell egy PC Case hátlapvédő tokot is kapott, ez egy kemény, műanyag átlátszó kiegészítő. Nem kellemes a telefon fogása benne, ráadásul maximum a karcolások ellen védi a hátlapot és a felső éleket. A telefon oldalát egyáltalán nem fedi, csak a sarkoknál.

Huawei Mate 30 Pro teszt

Bekapcsolva a telefont kellemes meglepetés, hogy bár kínai piacra készült a Mate 30 Pro tesztkészülékem, van benne magyar nyelv és a rendszer gyári elemei, felületei tökéletesen megjelenítik a hazai nyelv elemeit. Az EMUI 10 első beállítása  egy fokkal gyorsabb, mert nem kell a Google-be bejelentkezni, hiszen nincs rajta GMS szolgáltatáscsomag.

Az EMUI 10 felülete egyébként kellemes, minimális, de kényelmes változásokat tartalmaz az EMUI 9.1-hez képest. Ami hasznos, hogy az Android 10-nek köszönhetően a beállított sötét kezelőfelületet megöröklik az alkalmazások is, így például az Instagram, vagy éppen a Chrome alkalmazás is már szemkímélőbb, sötét módban indul el, persze csak telepítést követően, hiszen nincs rajta a telefonon gyárilag a kettő közül egyik app sem.

Élet a Google nélkül

Kínában az 2010-es évek eleje óta nem érhető el a Google egyik kereskedelmi szolgáltatása sem, emiatt a helyi felhasználók már hozzászoktak ehhez, illetve kiépült helyette a megfelelő ökoszisztéma. Számunkra itt Európában ez még újdoság lehet. Jelenleg “trükközés” sincs amivel telepíthető volna a Google Play Szolgáltatás a telefonra.

Mivel kínai piacra szánt készüléket vettem, az tele van olyan szoftverekkel, amelyek kizárólag kínai nyelven kommunikálnak, már az ikonból sem feltétlenül tudom hogy miképpen működnek. Nincs Google Play áruház, helyette a Huawei AppGallery szolgál az alkalmazások letöltésére. Ennek kínálata jelenleg még nem túl erős, azonban a Huawei Magyarország is megerősítette, hogy itthon és nemzetközi szinten is komolyan dolgoznak a felzárkózáson és ennek köszönhetően már nagyon sok, magyar alkalmazás is megtalálható benne.

A legfontosabb, amerikai alkalmazásokat viszont nem találjuk az AppGallery-ben, elsősorban azért, mert ezek (pl. a Facebook, az Instagram) Kínából alapból nem érhetők el, tehát ott nincs is rájuk szükség. Én azért szívesen használnám ezeket, ezért alternatív, kevésbé biztonságos megoldással lehet csak beszerezni, az Aptoide alkalmazásboltot telepítettem erre a célra. Innen a Waze-t, a Facebookot, a Messengert, a Gmailt egyaránt letöltöttem, ezek közül az első három gond nélkül ment, viszont a Gmail-hez nem lehet a saját Google email címemet hozzáadni, mert jelzi, hogy nincs GMS a telefonon. Itt tehát van hátránya a kínai piacra szánt telefonnak, de ezt a modellt nem is arra gyártották, hogy európai felhasználók kezeljék azt.

A sok előre telepített app legtöbbje letörölhető, így meg lehet szabadulni a kínai appoktól amelyeket magyar ember meg sem nyitna. A többi alkalmazás egyébként megtalálható a P30 Pro telefonomon is, ebből a szempontból igazi újdonság kevés van.

A Mate 30 Pro megvásárlása előtt már hetek óta az EMUI 10 béta kiadását használtam a P30 Pro készülékemen, ezért ebből a szempontból más ismerős volt a felület, amivel találkoztam, persze ahogy írtam, nem igazán van ordító különbség az EMUI 9.1-hez képest sem.

Magazin stílus

Az EMUI 10 dizájnja finoman változott, a Huawei szerint a természetes megszokásokhoz közeli módosulásokat kapott. A magazinszerű kinézet ilyen például, az alkalmazások és felületi elemek felül nagyban jelzik hol vagyunk, ezenkívül keretes elrendezés is megtalálható, a színek is speciálisan vannak összeállítva, illetve azok kontrasztja, árnyalata is változhat annak megfelelően, hogy milyen napszak van, vagy éppen milyen elemről van szó.

Érdekesség, hogy például az Óra alkalmazás ikonja folyamatosan a pontos időt jelzi, sőt még a másodperc mutató is időszerűen jár körbe a Mate 30 Pro kijelzőjén, a P30 Pro EMUI 10 bétájában nincs benne ez a dinamikus megoldás.

A különböző gesztusok és animációk is úgy módosultak, hogy az természetesebb hatást hozzanak. Az EMUI fejlesztőgárdája megvizsgálta például azt, hogy milyen gyorsan kell egy alkalmazásnak megnyílnia, hogy azt a felhasználók elégedetten használják, ha túl gyors, akkor nem természetes, ha túl lassú, akkor teljesítménybeli problémára gyanakodhatnak, a kettő között viszont nagyon kellemes. Ugyan így, amikor egy alkalmazásról a főképernyőre ugrunk vissza, az ujjunk gesztusának megfelelően változik az animációban a bezárulás mozgása, sebessége. Nagyon apró, nüansznyi változások ezek, azonban tényleg valamelyest barátságosabbá teszik a rendszert.

A legördülő gyorsindító panel és értesítési sáv az Android 10 stílusát vette át, méretes kék ikonokat kapunk, ha lentebb húzzuk, az animációk egységesek és a felületi elemek közül is van, amely nagyobb méretet kap, ilyen példul az óra is.

Újdonság a Huawei Assistant, amely a főképernyőn balra lapozva érhető el. Itt beállíthatók bizonyos funkciók gyors elérése, pl. a legutóbbi fotók. Megjelenhetnek utazással kapcsolatos információk, mint a repülő, vagy vonat indulása, illetve híreket is képes volna ajánlani számunkra. Sajnos ez utóbbi, a hírajánló nem működik benne, valószínűleg egyelőre a kínai piacra szánt forrásokkal rendelkezik. A Huawei Assistant funckió később érkezhet hazánkban, erre utalhat legalábbis az is, hogy a P30 Pro EMUI 10 bétája sem tartalmazza még.

Huawei Mate 30 Pro teszt

Teljesítményből ismét jeles

Specifikáció

  • Kirin 990 SoC (2 Cortex-A76 @ 2,86GHz, 2 Cortex-A76 @ 2,36GHz, 4 Cortex-A55 @ 1,95GHz) Dual NPU
  • Mali-G76 GPU, 16 feldolgozóegységgel
  • 8 GB RAM
  • 128 GB háttértár, NM Card bővíthetőség
  • 4500 mAh akkumulátor
  • 40 W Huawei SuperCharge
  • 27 W Huawei Wireless SuperCharge

Erősebb a telefon, mint amire szükség van, pedig nem ez a legerősebb kiadás. A Huawei Mate 30 Pro okostelefonban a Kirin 990 4G-s kiadása van, amely nem csak hálózati támogatásban tér el a Kirin 990 5G-től. A magok órajele kicsit alacsonyabb, illetve kevesebb az AI feldolgozóegység. Azonban ez is olyan teljesítményre képes, amelyet kevés eset van amikor ki lehet használni. A Huawei is elismerte, hogy ez a telefon azért kapott ekkore teljesítményt, hogy a jövőben is sokáig használható legyen, valamint hogy egyes speciális funkciók számára legyen elegendő kraft, ilyen például a fotózás és videózás, ahol különleges képességei vannak a telefonnak.

Ennek megfelelően nem hogy akadozást nem tapasztalni, de lassulást sem. Ahogy elkezdtem belakni a telefont, folyamatosan pörgős maradt, de mi mást várna el az ember egy új csúcsmodelltől? Hozzáteszem, hogy teljesítménybeli problémáim nincsenek a fél éves P30 Pro telefommal sem, de a két éves huawei Mate 10 Pro is olyan teljesítményre képes még 2019 végén is, amely tökéletesen elegendő lehet bárkinek hétköznapi használat során.

Továbbra is az üzemidő királya

A Mate sorozat a kezdetek óta a hatalmas akkumulátorról és a hosszú üzemidőről szólt, ez alól egyedül a Huawei Mate S modell lehetett kivétel pár évvel ezelőtt, de hamar el lehetett felejteni azt a botlást. A Mate 30 Pro üveg hátlapja alá már 4500 mAh kapacitásra pumpált telep került, amely tökéletes a nagy Horizon Display-hez és a hardverhez, gyakorlatilag semmivel nem bírja tovább, vagy éppen kevesebb ideig, mint a P30 Pro, amelyben 4200 mAh-s telep van. Nagyjából 5-9 óra között van az aktív kijelzőidő két feltöltés között, persze ez függ a felhasználás módjától is. Volt olyan, amikor nap végén töltőt kért, amikor utaztam és végig ezt használtam, míg mondjuk amikor kevesebbet nyomogattam, de azért használatban volt, akkor a második napra is volt még energia.

Huawei Mate 30 Pro teszt

Kétféleképpen szoktam tölteni a telefonom. Általában este felteszem töltőre, reggel pedig leveszem. Vannak, akik azt mondják, hogy ez nem jó így, de a fent említett 2 éves Mate 10 Pro köszöni szépen, még mindig ereje teljén van. A másik töltési mód akkor jön szóba, amikor elfelejtem feltenni töltőre és reggel indulás előtt nem sokkal veszem észre. A 40 wattos SuperCharge ebből a szempontból lenyűgöző, indulás előtt 20-30 perccel 20% körüli töltöttségnél bedugom az USB-C kábelt és induláskor 60% feletti töltöttséggel veszem le, amely általábn utána elegendő. 2016-ban a P9-hez kapott 10 wattos töltővel ez még elképzelhetetlen volt.

A vezeték nélküli töltés is fejlődött, a Mate 20 Pro 15 wattja után a Mate 30 Pro már 27 wattos teljesítményt tud a saját gyári töltőjével. Sajnos kompatibilis töltőt még nem vásároltam, emiatt egyelőre ennek sebességét nem volt még lehetőségem tesztelni. A vezeték nélküli fordított töltés is 3x gyorsabb, mint a korábbi modelleken. Azt, hogy másik telefont töltsek vele, nem igazán tartom reális opciónak, viszont a kiegészítők töltése már teljesen reális elképzelés és alkalomadtán jól jöhet. Már csak az lenne jó, ha mondjuk a Freebuds mellett a következő generációs Huawei Watch GT (ami már a harmadik széria lehet, talán 2020-ban) képes volna vezeték nélkül tölteni. Ha ezt megcsinálná a Huawei, sokak számára nyújtanának hasznos kényelmi funkciót.

Fotózásban kicsi, videózásban nagy előrelépés

A kamera alkalmazás megint megújult az EMUI 10-zel. A különböző módok közötti váltás sokkal komolyabb jelzést kap, nagy betűkkel megjelenik a kiválasztott mód egy rövid ideig. A hagyományos fotó és videó mód mellett van Este, Portré és Pro mód is kiemelve. A továbbiak között megtalálható a többi, “hagyományos” mód, mint a HDR például, de van kettős nézetű videó és további opciókat lehet letölteni. Ami számomra visszalépés, hogy a zoom csúszkánál mostmár mindenképpen húzni kell az ujjam a váltáshoz, míg az EMUI 9.1-ben elegendő volt rányomni az aktuális értékre és az átugrott a következő fix szintre. Ez okozhat olyan gondot, hogy mondjuk ha valamilyen zoom tartományról visszaállítanánk normál 1x-es állásra, elsőre 1,1x, vagy 0,9x értéket kapunk és még húzni kell, ez nem lett túl kényelmes összességében.

Kamera felszereltség

  • 40 megapixeles főkamera f/1.6-os aperatúrával és optikai képstablizátorral
  • 40 megapixeles ulra-széles látószögű, f/1.6-os aperatúrával
  • 8 megapixeles telefotó optikai képstabilizátorral
  • ToF mélységélesség-érzékelő szenzor
  • Videó: 40K@60 fps, 1080p@30/60/960 fps, 720p@7680 fps
  • 32 megapixeles szelfikamera ToF szenzorral

Töben kérdezték, hogy milyen előrelépés a Huawei P30 Pro telefonhoz képest. Akik azt várták, hogy a Huawei egy évben kétszer váltja meg a világot a mobilfotózásban, azok most csalódni fognak. Egyrészt ugyan azt a 40 megapixeles RYYB szenzort kapta a Mate 30 Pro, amely a P30 Pro modellben is megvan, ezáltal a “hagyományos” fotók szinte azonos minőségűek lehetnek. Kimaradt az 5x-ös optikai zoom, így a 8 megapixeles telefotó kamera akár visszalépésnek is volna tekinthető. A széleslátószög esetén azonban komoly előrelépés történt, 20 helyett egy új 40 megapixeles szenzor került bele, 3:2-es képaránnyal, amely a fotók tekintetében is jobb eredményt hoz, bár a megapixelszám duplázás nem kétszerezte meg a képek minőségét, viszont ezt a szenzort használja a telefon videózásra, amely terén valóban komolyabbak az előrelépések.

Nagyon sok tesztképet találhattok az amerikai fotótúra cikkeimben, amely során egy 3000 km-es körutazást örökítek meg a Huawei Mate 30 Pro készülékkel!

A Huawei Mate 30 Pro Amerikában – fotótúra

Nappali képek

A 40 megapixeles szenzort érdemes 10 megapixeles felbontással használni, egyszerűen azért, mert bőven elegendő és javít is a minőségen a pixelek egyesítésével. Ennek eredménye szinte megegyezik a P30 Pro képeivel, hiszen ahogy írtuk, azonosak a szenzorok.  A képek megfelelő dinamikatartománnyal rendelkeznek, még akkor is, ha nem használjuk a HDR módot (automata HDR továbbra sincs).

Éjszakai képek

A Huawei továbbra is nagyon jól áll az éjszakai fotókkal. A hosszú záridős felvételekkel vigyázni kell, mert egyszerűen olyan sokat tud megmutatni, amely már túlmutat a realisztikusságon, mert szemmel sem látni a sötétben a színeket, de a telefon néhány másodperc alatt megmutatja. Persze ekkor elég zajos lesz a kép, de ez elkerülhetetlen. A P30 Pro kamerájához képest a fehéregyensúly jobbnak tűnik a Mate 30 Pro esetén, még az azonos szenzor ellenére is.

Széleslátószögű képek

A fotózás terén talán itt van valódi előrelépés a P30 Pro telefonhoz képest, hiszen a Mate 30 Pro esetén már 40 megapixeles szenzor szolgálja ki ezt. Tisztább, élesebb a kép és nehezebb megmondani a különbséget a széleslátószögű és a normál kamera között.

Szelfik

Az előlapi kamera komoly fejlődésen ment át azzal, hogy a hátlapon kívül már az előlapon is van ToF szenzor a távolság méréséhez. Ezzel még realisztikusabb a háttér elválasztása az arcoktól. Erős háttérfényben, vagy gyenge megvilágítás esetén is egészen jó képeket tud készíteni. Egyedül ami zavaró lehet, hogy a rendszer folyaatosan rámerőltetné a különböző szépítő hatásokat, amelyek nagyon erősen elmosság az arc és a bőr vonásait, felületét.

Videózás

A telefon végre támogatja a 4K felbontást 60 fps-sel együtt, bár szerintem különösebb szükség erre nem lesz sok esetben, hiszen a 1080p is tökéletesen elég lehet. Van viszont valós idejű bokéh effekt, széleslátószög, 4K time lipse egyaránt. A Huawei 7680 fps-es szuperlassítása egészen őrülten hangzik, még a 720p fps ellenére is. Az AI által támogatott lassítás kézből, normál napfénynél is egészen normális minőségű és nagyon látványosra sikeredik.

Mennyire jó a Huawei Mate 30 Pro?

Ha a hardvert nézzük, egy szavunk nem lehet, nem igazán találunk kivetnivalót benne. Gyors, nem melegszik rendellenes mértékben, az üzemideje kiváló, mellé nagyon gyorsan feltölthető.

Nyilván a szoftveres részt itt két irányból kell nézni. Az EMUI 10 teljesen jó lett, pörgős, nincs probléma vele – viszont aki óriási dizájn változásokat várt a 9.1 után, az csalódhat.  És akkor beszéljek a Google-ről is. Egyrészt ezen a telefonon nem kell rajta lennie amit teszteltem, hiszen Kínában került értékesítésre, ott a helyi felhasználók teljesen jól tudják használni. Ha lenne Európában, biztos vagyok benne, hogy olyan módon, hogy működjön minden olyan alapvető dolog, amire szükség lenne, akkor pedig a Mate 30 Pro tovább tarolna a piacon. Így viszont egyelőre csorgatni lehet a nyálat azon országokra, amelyekben elérhető a telefon.

Huawei Mate 30 Pro teszt

Megéri-e a kínai modellt megvenni? Kizárólag azoknak, akik elég tökösek bevállalni azt, hogy sok minden nem lesz elérhető rajta és itt nem csak a Gmail, vagy Play amelyről szó van. Nekem nagyon tetszik a Mate 30 Pro, de tény, hogy én is hiányolom róla a Google kényelmes megoldásait. Hogy meg lehet-e szokni? Hamarosan kiderül, az Egyesült Államokban igyekszem ezt a telefont használni elsődleges eszközként.

Kövesd az USA túrámat, amelyet a Huawei Mate 30 Próval örökítek meg! Katt! 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával