Funkciók

Így működik a Huawei P30 Pro hangszóró nélküli megoldása

A Huawei P30 Pro hagyományos hangszóró nélkül képes hangot kibocsátani a telefonhíváshoz. Ehhez egy speciális technológiát használ, amelyet most bemutatunk.

Így működik a Huawei P30 Pro hangszóró nélküli megoldása

Ahhoz, hogy jobban megismerjük a működését a funkciónak, nézzük meg a képernyőhangzás korábbi, hagyományos elveit: egy piezoelektromos kerámialemez a telefon tetején lévő középső kerethez van rögzítve és rezgéssel rázza a képernyőt, ami hasonló hanghatást eredményez, mint egy hagyományos hangszóró.

Így működik a Huawei P30 Pro hangszóró nélküli megoldása
Így működik a régi piezoelektromos kerámia hangkeltő megoldás

Ahogyan a fenti vázlatos diagramon látszik, a telefon elülső és hátsó része a két legnagyobb hangsugárzó felület. Ugyanakkor olyan problémákkal kell szembenézni, mint a hang tisztasága, a hangerő, vagy éppen a torzulás.

Ezután új megoldás érkezett az iparágban. A piezoelektromos kerámiát egy hanggerjesztő motorra cserélték, amely hasonló a telefonok rezgőmotorjához. Végülis ez hasonló a korábbi megoldáshoz, csak itt egy motor csatlakozik a felső kerethez. Ennek az volt a hátránya, hogy megnehezítette a telefont (kb. 180-200 g tömegre).

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Így működik a Huawei P30 Pro hangszóró nélküli megoldása
Ilyen a hanggerjesztő motoros megoldás

A fenti két hagyományos képernyőhangzású technológia nem népszerű, mert mindig új problémákat hoztak, amelyek rossz felhasználói élményhez vezettek.

A P30 Pro innovatív Acoustic Display technológiája

A hagyományos “all-in-one” oszcillátorral ellentétben (függetlenól attól, hogy piezoelektromos kerámia, vagy hanggerjesztő motor) a Huawei megoldásának célja a hagyományos előlapi hangszóró szimulálsa volt a kijelző alatt.

Az alábbi képen, a bal oldalon látható a hagyományos hangszóró szerkezete. A membán a tekercs és a mágnesek között van rögzítve. Amikor az áram áthalad a tekercsen, Fleming-féle jobbkéz-szabály alapján a tekercs kénytelen lesz a membránt felfelé, vagy lefelé vezetni. Ezzel pedig a membrán arra kényszeről, hogy rezegjen, hangot generálva, amelyet utána a fülünk már hallani fog.

Így működik a Huawei P30 Pro hangszóró nélküli megoldása

A Huawei innovatív Aciustic Display technológiája révén a P30 Pro hangkibocsátó képernyője két részből áll. A felső rész a képernyő alsó rétegéhez van rögzítve, míg az alsó rész a telefon keretéhez csatlakozik, a két rész között pedig van egy kis távolság (ahogyan az látható a fenti ábrán). Ennek a két réteg közötti távolságnak köszönhetően a mágnes semmilyen feszülést, vagy nyomást nem okoz. Képzeld el ezt úgy, hogy a felső és alsó mágnesek egymással szemben lebegnek, mint a Maglev vasút Kínában, viszont a felső rétegen a hullámok a képernyő finom rétegét megrezegtetik, ezáltal hangot generálva a kijelző keresztül.  Amikor a tekercs feszültség alatt van, a P30 Pro kijelzője lesz a membrán, amely funkcióban megegyezik egy hagyományos hangszóróéval. Mivel a telefon kijelzője kisebb mérettel rendelkezik, mint a középső keret (pont úgy, mint a hagyományos hangszóró esetén a membán és a mágneses modul között is van méret és tömeg különbség), az erőhatás a kisebb tömegű felső részre fog hatni.

Huawei P30 Pro: darabokra szedve
A Huawei P30 Pro Acoustic Display technológiáját adó hangkeltő belülről

Huawei P30 Pro: darabokra szedve

Ezzel a Huawei megoldotta azt, hogy nem szükséges az előlapra egy hagyományos hangszórót helyezni, ráadásul nagyobb terület szolgál hangkeltésre a kijelző által, a hangerő pedig magasabb, a hang tisztább lehet, ezzel jobb élményt tud nyújtani az Acoustic Display technológia.

A fenti technikai modellek könnyebben megérthetők, ha megnézzük a lenti animációkat, amelyek működés közben szemléltetik a különböző megoldásokat.

Így működik a Huawei P30 Pro hangszóró nélküli megoldása
A hagyományos okostelefonos hangszóró működése
Így működik a Huawei P30 Pro hangszóró nélküli megoldása
A hagyományos piezoelektromos kerámialemez képernyőhangkeltés működése
Így működik a Huawei P30 Pro hangszóró nélküli megoldása
A Huawei P30 Pro Acoustic Display technológia működése

Forrás
Huawei

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával