Hírek

HUAWEI Mate 50 Pro okostelefon teszt

Itt a HUAWEI Mate 50 Pro, amely több szempontból is új világot nyit, míg sok területen az elődök örökségéhez nyúl vissza.

Két év után jött új Mate modell. 2020-ban imádtam a Mate 40 Pro újdonságait és a hátlapi Space Ring kialakítását. Most itt az utód, a Mate 50 Pro, amely szemből kiköpött Mate 20 Pro, hátul pedig az új XMAGE kamerarendszer köszön vissza.

A Mate sorozat mindig is az innovációt, az új technológiai megoldásokat hozta a HUAWEI palettáján és igyekezett ezt az új modellel is tovább örökíteni a gyártó.

Az előlapot beborítja a kijelző, amely 6,74”-os képátlót kapott. A 120 Hz-es OLED panel lekerekített, viszont nincs már Waterfall, azaz nincs 88 fokos kijelző ívelés, mint amit a Mate 30 Pro hozott először. Helyette az enyhébb, de kifinomult ívelést kapta meg a kijelző, amely a Mate 20 Pro és a P30 Pro esetén is használatban volt.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

AZ 1212×2616 képpontos panel lenyűgözően sikerült, nagyon szépek a színek, amelyekből több mint 1 milliárd árnyalatot jelenít meg, gyorsan reagál az ujjaimra, nincs “ghost touching”. Régi ismerős a notch, amely visszakerült a kijelző tetejére. Az utóbbi években divatossá vált punch hole helyett újra egy notch ült fel a kijelző felső keretére, amely egy 13 megapixeles ultraszéles látószögű kamerát és egy 3D mélységérzékelő kamerát tartalmaz. Ezzel lesz meg a 3D-s arcfelismerés, valamint emellett a kijelző alá épült az ujjlenyomat olvasó is, így teljes a paletta.

Az üveg hátlap tetején egy nagy, körlapon belül helyezkednek el a kamera lencsék, amelyek négyszögletes elrendezést kaptak. A kamera szigetet egy aranyozott hatású, recés felületű gyűrű fogja körbe. A három kamera mellett egy negyedik lencsét formál a mélységélesség érzékelő rendszer, van ezen kívül még kéttónusú vaku is és mikrofon.

A Mate 50 Pro kamera elrendezését vagy szeretik, vagy nem az emberek. Nem igazán van a kettő között. Ennek oka a nagyon egyedi, nagyon ikonikus elrendezés. Az biztos, hogy a Mate 50 Pro egyike azon nagyon kevés készüléknek, amely szimmetrikus dizájnnal van ellátva. Ezzel pedig a Mate sorozat továbbra is nagyon látványos tud maradni.

Hazánkba a fekete és ezüst árnyalatú Mate 50 Pro érkezett. Hozzám a fekete, szolid, elegáns modell érkezett, míg az ezüstöt láttam élőben, még inkább odavonzza magára a tekinteteket.

A két oldalt a fém keret elvékonyodik az ívelt elő és hátlap miatt, megmaradt a piros betétes bekapcsológomb, amely évek óta a HUAWEI csúcsmodellek apró dizájn eleme.

Ez az első HUAWEI telefon, amelyen az EMUI 13 fut. Az új rendszerfelületet egy általános ráncfelvarrásnak tarthatjuk az EMUI 12-hoz, új funkciókat és némi dizájn változást hozott, de nincs akkora nagy ugrás, mint ami az EMUI 11 és 12 között volt, így könnyebb az átmenet a telefont váltóknak, továbbra is nagyon ismerős, szerethető felületet kapunk.

Az EMUI 13-ban új, variálható minialkalmazásokat kapunk, ezek pedig akár egymásra pakolhatók, blokkosíthatók, lapozhatóvá válnak általa.

Számomra egy nagyon tetszetős felületi újdonság, hogy az okos mappák már nem csak négyzetesek lehetnek, hanem egy ikon magasságú csíkok, vagy egy ikon szélességű oszlopok, ezzel lehet még jobban személyre szabni. Az EMUI 12-ből hiányoltam is ezt a képességet néha, ezért hasznos hogy végre van lehetőség erre is.

Annak, akinek több HUAWEI eszköze van, továbbra is elérhető a Szuperkészülék mód (korábban Készülék+ néven futott). Ebben egyszerűen, Drag to Connect megoldással lehet csatlakoztatni egymáshoz a kiegészítőket. Itthon főleg a Freebuds headsetek, MatePad tabletek, Watch órák amelyek elérhetők, de akár így működne az Eyewear okosszemüveggel, a Vision tévével, vagy akár az eINK kijelzős MatePad Paperrel is.

Ha MateBook notebookunk van, akkor a többképernyős együttműködés funkció új felülettek bővült. Már nem csak a készülék kijelzőjét tükrözhetjük (akár három különböző applikációval egyszerre), hanem ablakos nézettel nyithatunk meg egyes appokat (jelenleg a Jegyzettömb és az Email támogatott erre).

A 2000-es évek szerelmes buszos kirándulásait hozza vissza az a funkció, hogy egy telefon képes két Freebuds headsetre is zenét lejátszani, így van lehetőség közösen hallgatni a romantikus számokat.

Bár szerintem a 256 GB-os tárhelynél keveseknek jelent gondot, de a SuperStorage megoldás segít csökkenteni a tárhelyfoglalást azzal, hogy tömöríti a ritkán használt állományokat és egyesíti a duplikációkat.

A HUAWEI adatvédelmi megoldásai egy központi menüpontba kerültek, illetve lett Biztonsági központ is. Ezeken belül az alkalmazások engedélyei, a különböző biztonsági funkciók együtt kezelhetők, gyakorlatilag szinte mindent be lehet állítani.

Ezt a funkciót jó lenne, ha sokan használnák, hiszen számos bosszúságtól óvhatja meg őket a jövőben, bár a tapasztalatom, hogy sajnos sokan még ma sem fordítanak elég időt a biztonsági beállításokra és akár olvasás nélkül adnak engedélyeket, vagy bankkártya adatokat ki. Csak remélem, hogy az adatvédelmi és a biztonsági központ segít ezen felhasználóknak is tudatosabban kezelni a saját adataikat.

A Mate 50 Pro esetén új szintet lépett az EMUI-val a HMS-es telefonok alkalmazás hozzáférése. Az AppGallery folyamatosan bővülő kínálatába bekerültek a külső forrásból származó APK-k is, így sokkal könnyebben, egyszerűbben telepíthető akár a Facebook, Instagram, vagy a Messenger is, sokkal természetesen érzést kelt így.

A Google hiányára a legfőbb fegyver jelenleg a Gspace nevű app, amelynek a Premium kiadása jár a Mate 50 Pro vásárlóknak.  Ez a korábbi megoldásokhoz képest sokkal gyorsabban, jobban futtatja a Google igénnyel rendelkező alkalmazásokat.

A mobilfizetésre a hazai bankok közül a Raiffeisen által kínált RaiPay érhető el, de a többi bank ügyfelei használhatják az érintéses fizetéshez a Curve megoldását, így már nem akadály az NFC-s fizetés.

A Dual SIM-es készülékben nincs 5G támogatás, csak 4G, bár az én véleményem miatt ez nem is hiányzik nagyon. A 4G hálózat sebessége Magyarországon jó, illetve mint az őszi tüntetések esetén kiderült, a hazai 4G hálózatra épülő 5G is csak annyit ér, mint a 4G. Használat során nem igazán éreznek a felhasználók hátrányt, hogy nem tudnak 5G-t használni.

Hardveres fronton a HUAWEI a legújabb megoldásokat igyekezett prezentálni, amelyek elérhetők. A Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 chipet építette a telefonba, ennek teljesítménye kiválónak nevezhető, hiszen a Mate 50 Pro nagyon gyors, nem akadozik, de ez nagyban köszönhető a HUAWEI szuper optimalizálásának. A 8 GB RAM és a 256 GB háttértár általánosnak mondható a kategóriában. A háttértárat NM memóriakártyával lehet bővíteni, ezekből már nem csak a HUAWEI gyárt kártyát, hanem például a Lexar és a HP is.

A töltésnél maradt a már bevált megoldásoknál a HUAWEI, így a dobozban SuperCharge (Max 66 W) töltőadapter és kábel található meg, emellett pedig a vezeték nélküli töltésből is 50 wattos teljesítmény érhető el. Ha Freebudsot, Watch-ot, vagy más Qi-képes kiegészítőnk van, a Mate 50 Pro hátlapján 7,5 wattos teljesítménnyel lehet feltölteni vezeték nélkül.

A telefon maga 4700 mAh-s akkumulátorral rendelkezik. Ez bő 1 napos üzemidőre elég, persze nagyban függ a felhasználás módjától is.

A HUAWEI bemutatott a Mate 50 Pro modellel egy új, vészhelyzeti üzemmódot, amely akkor jön jól, ha az akkumulátor 1%-ra merül. Ekkora sem kapcsol még ki a telefon, hanem három óra készenlétet, vagy 12 percnyi híváshoz elegendő használatot biztosít.

A Mate 50 Pro modellben debütált az XMAGE képalkotó technológia, amely a Leica kooperációt váltotta a cégnél.

A DxOMark csapata tesztjében már a konkurensek elé lépett a Mate 50 Pro az eddigi legtöbb ponttal. Azt viszont érdemes kiemelni, hogy a mai csúcsmodellek kamerái az apróságokban lépnek elsősorban előre, egy P40 Pro, Mate 40 Pro, vagy éppen P50 Pro modellhez képest nincs akkora közvetlen ugrás, mint amennyire gondolna az ember. Ez annak is köszönhető, hogy a telefonos kamerák már 2-3 éve a teljesítőképességeik határait járják és további finomításokkal lehet alakítani.

A főkamera 50 megapixeles, a korábban már megismert RYYB szenzorral. Ez nem csak optikai képstabilizátort kapott, hanem egy speciális, többfokozatú szabályozható rekeszű objektívet. Hat fém penge szabályozza a rekeszértéket F/1.4 és F/4.0 között, amelynek köszönhetően állítható a beérkező fény mértéke, illetve a mélységélesség. Ezt kézzel lehet 10 értékes tartományon belül állítani, ahhoz hogy a legjobb beállítás legyen elérhető a fotóhoz.

Az ultraszéles látószögű kamera 13 megapixeles lett és ez használható makro fotózásra is.

A harmadik kamera pedig a P50 Pro modellben már bizonyított 64 megapixeles RYYB szenzoros egység, 3,5x-os optikai zoom lehetőséggel, amely brutálisan jó minőségben kínál fotózást távolabbi objektumokra.

Normál, 3,5x-es optikai zoom és 10x-es hibrid zoom fotó

A HUAWEI Mate 50 Pro nem véletlenül kapta a legjobb fotós képességekkel bíró telefon címét, az XMAGE képalkotás gyakorlatilag berúgta az ajtót. 

Csúcsmodell lévén egyébként minden olyan extra funkciót megkapott a Pro modell, amelyet sok más készülékből hiányolni lehet. Ilyen például az infra port, amelyet kevés gyártó használ, a sztereó hangzás, a vezeték nélküli gyorstöltés, vagy éppen vízállóság.

A már Magyarországon is megvehető HUAWEI Mate 50 Pro ára igen borsosnak tűnik, de sajnos nem igazán drágább, mint a közvetlen konkurenseké, csak a forint árfolyamának köszönhetően tűnik magasnak az ára. Viszont mivel szolgáltatóhoz is bekerült, így akár részletfizetésre is megvásárolható, előfizetéssel ráadásul az árazása is kedvezőbb.

A HUAWEI Mate 50 Prót imádtam, a Google nélküli élet egyre közelebb kerül a természetes használthoz. Egyelőre már csak a világba jöhetne annyi kis béke, hogy a piaci árak racionalizálódjanak.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával