Hírek

HUAWEI Mate Xs 2 bemutató

Bár valószínűleg nem fog megjelenni hazánkban, mégis tesztelhettem egy hétig a HUAWEI Mate Xs 2-t, a legutóbbi összehajtható kijelzős telefont a HUAWEI-től.

HUAWEI Mate Xs 2

A formátum azonos, mint amivel indított a HUAWEI 2019-ben a Mate X-szel, illetve bár meglepő, annyira nem tűnik nagy előrelépésnek kívülről a 2 éve hazánkban is megjelent Mate Xs-hez viszonyítva. Pedig a ház alatt ténylegesen sok a változás a korábbi 1 millió forintos telefonhoz viszonyítva.

A HUAWEI volt az első gyártó, amely a kívülre hajtott kijelzőben gondolkodott a telefonoknál (Mate X) és 2022-ben úgy tűnik még mindig egyedül van ezzel.

A HUAWEI Mate X még 2019-ből

Kétségtelen, hogy a Samsung a legnagyobb játékos az összehajtható kijelzős modellek piacán jelenleg és bár több konkurens is van, jellemzően mindannyian ezt, a belülre összehajló kijelző megoldást használják. A HUAWEI-nek is van egyébként ilyen készüléke, mind a Mate X 2, mind a P50 Pocket.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

HUAWEI Mate Xs 2

A Mate Xs 2 esetén viszont továbbra is kívülre hajlik az összecsukott kijelző. Ez a megjelenítő kinyitva 7,8”-os képátlót ad, összehajtva viszont 6,5”-ost. Ami fura nekem, hogy a HUAWEI ezúttal kihagyta azt a funkciót, hogy összehajtva a kijelző hátsó részét is lehet önállóan használni. Erre utal a kicsit fura tok is, amely a hétköznapi használat során teljesen letakarja a hátsó részét a kijelzőnek.

A megjelenítő egyébként gyönyörű, kinyitva 2480×2200 képpontos. A hajlítás nyilván látszódik rajta, mint bármelyik ilyen készüléknél, de használat közben nem zavaró. A 120 Hz-es képfrissítési ráta előnyére válik az OLED panelnek.

HUAWEI Mate Xs 2

A burkolat alatt ”látványosabb” a változás. A “sólyom szárny” zsanér dizájn ismét módosult, tovább optimalizálta azt a HUAWEI, ezzel érhető el, hogy rés nélkül hajtható össze a készülék – ami pedig ennél is fontosabb, a speciális zsanérnak köszönhetően összecsukva csak 11,1 mm a készülék, ami alig több mint egy hagyományos telefon vastagsága.

Hardveres téren a Qualcomm Snapdragon 888 4G található meg a készülékházban, ugyan az, mint ami a P50 Pro és a P50 Pocket esetén is kiszolgálja a felhasználókat. A 8 GB RAM bőven elég, az 512 GB tárhely meg szerintem akár feleslegesen soknak is tekinthető. 

Az elődhöz képest 20%-os előrelépés a gyorstöltés sebessége, hiszen a korábbi modell még csak 55 wattos Supercharge-ot támogatott (érdekesség, hogy csak az összehajtogatható modelleknél volt ez a töltési sebesség elérhető), míg az új Mate Xs 2-be már az a 66 wattos SuperCharge került, amely számos más HUAWEI telefonban elérhető. Az üzemidőt a 4600 mAh-s akkumulátor esetén nagyban befolyásolja az, hogy miképpen használjuk. Összecsukott állapotban több, mint egy napig elvan magának a Mate Xs 2 töltő nélkül, de ha kinyitva használjuk, ahol közel kétszer akkora a kijelző felülete, érezhetően gyorsabban merül.

HUAWEI Mate Xs 2

A globális piacra szánt modell érkezett hozzám, ennek megfelelően nem HarmonyOS futott a telefonon, hanem EMUI 12, Androiddal, viszont GMS nélkül, HUAWEI Mobile Services alapokon.

Az alkalmazások egészen jól alkalmazkodtak a kijelző kinyitásához és összecsukásához, nem volt belőle probléma egyik általam használt alkalmazás során sem.

 

HUAWEI Mate Xs 2

A hátlapra három kamera került, ebből a fő szenzor az az 50 megapixeles True-Chroma érzékelő, amely a P50 Pro főkameráját is alkotja. Mellé az ultra-széles látószöggel ellátott kamerának 13 megapixeles szenzor adja a képalkotóját, illetve elérhető egy 8 megapixeles telefotó kamera is, amely kapott optikai képstabilizátort és ezzel 3x-os optikai zoom is elérhető. Az előlapra a HUAWEI egy 10,7 megapixeles szelfi kamerát dobott.

HUAWEI Mate Xs 2

A kamera egyébként kiváló képeket készít 50 megapixelen, illetve a telefotó is nagyon jó. Egyedül talán a széles látószög, amelynél érezhetőbben elmarad a P50 Pro szintjétől, de itt egy kisebb szenzorról van szó, így ez várható is volt.

A jelen információk alapján Magyarországon nem lesz Mate Xs 2 a forgalomban – persze ez akár változhat is a jövőben. Tőlünk Nyugatabbra, Németországban viszont megvásárolható, ott 1999 eurót kérnek a készülékért. Ez átszámolva közel 800 ezer forintnak felel meg. Ha úgy nézzük, olcsóbb, mint az elődje volt, hiszen az 2020-ban 2500 euróért jelent meg a németeknél (Magyarországon 999 999 forint volt – viszont sokkal kedvezőbb dollár és euró árfolyam mellett).

HUAWEI Mate Xs 2

A Mate Xs 2 mindenképpen elférne a magyar piacon. Nem azért, mert tömegek vennék, mert biztosan nem. Ezek a foldable készülékek az áruk és a kialakításuk miatt is egyértelműen réteg termékek. Viszont ha lenne belőle hazánkban, kialakulhatna verseny a foldable modellek között, hiszen most gyakorlatilag egy márka kínál telefonból tabletté nyitható telefont csak. A HUAWEI egyedül a P50 Pocket készülékkel, a flip modellek között tud versenyezni.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával