Hírek

Huawei Mate Xs teszt

A Huawei Mate Xs egy különlegesen drága luxustermék, amely Magyarországon is elérhető lesz azon szűk felhasználói rétegnek, akik nem sajnálnak 1 millió forintot kiadni egy innovatív, ámbár túlárazott készülékért.

Huawei Mate Xs teszt

Amikor 2019. februárja végén először kezemben foghattam a Mate X-et (ezt köszönöm a Huawei Magyarországnak és Lyonnak), az egy hatalmas élmény volt, hiszen már legalább 6-7 éve lehetett olyan pletykákat olvasni, hogy a telefongyártók hajlítható kijelzős készülékeket fejlesztenek, ezek azonban mindig annyira távolinak tűntek. Kézbe véve azonban az elsőgenerációs Mate X-et, instant WOW érzés fogott el, hiszen bár olyan sérülékenynek tűnik elsőre, azonban mégis lenyűgöző, mert a kijelző nagyon szép és tényleg ketté hajtható.

Egy év eltelt és bár az MWC 2020 elmaradt, ott voltam Barcelonában, így lehetőségem volt résztvenni a Huawei virtuális sajtóeseményén, amely után rögtön kézbe lehetett fogni a Mate Xs-t, illetve azon nagyon kevés szerencsés közé tartoztam, aki rögtön kapott is egyet, hogy egy hétig tesztelje azt.

Ebben a tesztben tehát az elmúlt 1 hét tapasztalatait szeretném összefoglalni, amely során igyekeztem minél többet használni a Huawei Mate Xs okostelefont.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A Huawei Mate Xs nagy fekete doboza hatalmas, pedig túl sok mindent nem tartalmaz, azonban a csomagolásnak megfelelő védelmet kell nyújtani a 999 990 forintos tartalmára. Felemelve a doboz fedelét, ott van a Huawei Mate Xs, rögtön kinyitva. Alatta a dobozban találunk egy speciális, azonban rendkívül kisméretű SuperCharge Max 65 W töltőadaptert, amivel a telefont 55 wattos teljesítménnyel tölthetjük, mellette pedig a Huawei Matebook notebookjait, vagy akár Apple Macbookokat is tölthetünk. Ehhez jár egy USB-C – USB-C adatkábel is, amely segítségével ez kivitelezhető. Ezen kívül a doboz tartalmaz egy USB-C-s headsetet, bár ez semmi különleges, ugyan az, amit a P30 Pro mellett is megtalálunk. Én például simán örültem volna, ha a Huawei megtiszteli azokat a vásárlóit, akik 1 millió forintot adnak a készülékért, hogy egy FreeBuds 3-at ad mondjuk a készülék mellé a dobozban, de ez nem így történt. Ezen kívül a doboz egy SIM tálca kiemelő tűt tartalmazott. A végleges csomagolásban lesz még természetesen egy sor leírás is papír formában, illetve elvileg belekerül egy hajlítható keret, amit a telefonra lehet helyezni a védelemért.

Huawei Mate Xs teszt

Legelőször kézbe fogva a Mate Xs-t, nagyon bátortalan voltam, hiszen mégis csak egy 1 milliós készüléket hajtogatok, amelyen ráadásul nincs külön Gorilla Glass, vagy hasonló, hiszen ilyen jellegű védelem konkrétan nem létezik.

Külsőre a Mate X-hez képest a Mate Xs szinte alig változott (megkockáztatom, hogy a Kínában megjelent X modell kinézete azonos, mint az Xs). Ha kinyitva tekintjük meg a készüléket, szemből egy közel 1:1 arányú kijelzőt tekinthetünk meg, amely 8”-os mérettel rendelkezik. A hajlékony OLED panel kinyitva 2200×2480 képpont felbontású. Ezt, egy védőfóliához hasonló, dupla polyimide réteg borítja be és védi a sérülésektől. Ahogy fentebb írtam, nincs üveg borítás, illetve a kijelzőt borító legfelső réteg puha, rugalmas, amelyre szükség van ahhoz, hogy összehajtható legyen a telefon. Ennek két hátránya van, nyilván nem olyan nehéz megkarcolni a kijelzőt, illetve a hajtogatások miatt középen egy nagyon finom törés jelenik meg függőlegesen. A teszt során pontosan úgy vigyáztam a telefonra, mintha egy millió forintba kerülne, ennek során sikerült nem megkarcolni, persze aki ezt kifizeti, nem 7 napra számol vele. A középső törésvonal látszik, viszont bár fotón nagyon látványos, a való életben egyáltalán nem olyan zavaró, mint azt gondolnánk.

Összehajtva, egyik oldalt a “markolat”, másikon a kijelző, ebben a formában nagyon kényelmes a fogása a Mate Xs-nek, azonban számolni kell a jelentős tömeggel, hiszen érezhetően nehezebb, mint egy Mate 30 Pro, példaként. Amikor összehajtva használom, akkor egy 6,6”-os kijelzőt látok, ebből a szempontból tehát nem sokkal másabb elsőre, mint egy hagyományos telefont.

A hátsó félen lévő kijelzőrésznek, amely ekkor 6,38”-os méretű, akkor van haszna összecsukva, amikor fotózásra kerül sor. Szelfizés során csak a hátsó kijelző van használatban, ráadásul rögtön láthatjuk az elkészült fotókat, illetve portré fotózásnál amíg én a képeket készítem, addig a modell láthatja a már elkészült fotót.

Huawei Mate Xs teszt

Az Always on Display funkció tudja az EMUI 10 újdonságát, már különböző felületeket lehet hozzáadni, beleértve a különböző digitális és analóg óramegjelenéseket. Érdekesség, hogy ez működik összecsukott és kinyitott állapotban is, viszont a hátlapi kijelzőrészen nem jelenik meg, így ha az “előlappal” lefelé tesszük le a telefont, kakkor nem fog megjelenni.

De a kijelzőt követően nézzük mit tartogat még kívülről a Huawei összehajtható kijelzős csúcsmodellje.

Huawei Mate Xs teszt

Ha összehajtva nézem, akkor hátul találhatunk egy függőleges csíkot, amely kinyitva nagyon jó markolat. Ezen helyezkedik el a Leica Quad Camera rendszer, valamint középen a kihajtáshoz szükséges gomb. Az alsó élen hangszórót, két mikrofont és egy USB-C csatlakozót látni. Felülre infra port, még egy mikrofon, SIM tálca került, illetve a kijelző felé félúton a telefonbeszélgetésekhez használható hangszóró, hiszen érdemes nem elfelejteni, bár egy 999 990 forintos technológiai csodáról van szó, továbbra is lehet telefonálni vele.

A markolat oldalsó, lekerekített, fényes felületén egészen nagy méretű bekapcsológombot kapunk, ami egyúttal ujjlenyomat olvasóként is szolgál, felette pedig hangerőszabályzó gombok helyezkednek el.

Huawei Mate Xs teszt

A Huawei már 2019-ben is büszke volt az összehajtást és kinyitást lehetővé tevő Falcon Wing megoldásra, a zsanérra, amely több száz elemből áll össze, hogy megfelelő mechanikát nyújtson a kijelzőhöz. A barcelonai bemutatón kiderült, hogy ezt a zsanért némileg átalakította a Huawei mérnök gárdája, hogy tartósabb legyen, illetve simább nyitást és zárást biztosítson, amivel növelhető a kijelző és az egész készülék élettartama. Érdekesség, hogy a zsanérban egy különleges folyékony fém megoldást is bevetettek, amely Richard Yu elmondása szerint háromszor drágább, mint az arany. Ez némileg magyarázat lehet akár a meglehetősen drága ár egy részének, persze nem tudhatom sem én, sem az átlagos felhasználó, hogy önmagában ez a speciális anyag milyen mennyiségben található meg a készülékben, illetve ez mekkora részét teszi ki a végső árnak.

Huawei Mate Xs teszt
Látszik középen a hajtás, de használat közben alig észrevehető.

A kinyitott Mate Xs hátoldalán szürke műanyag borítást látunk, a zsanér központi egysége pedig két fém szárban egyesül.

A Huawei Mate Xs az első készülék, amely a Kirin 990 5G chipsettel jelenik meg Magyarországon. A Mate 30 Pro modell 4G kiadása kapható hazánkban, ebben azonban “csak” a Kirin 990 található meg. A különbség nem csak az újgenerációs, 5G-s hálózat támogatásában merül ki, hanem teljesítményben is, hiszen a Kirin 990 5G magasabb órajelű processzor magokkal rendelkezik, illetve nagyobb AI képességeket kapott.

Az 5G-s Kirin 990 esetében a két magasabb teljesítményű Cortex-A76-os mag 2,86 Gz-es órajelű, míg a két közepes 2,36 Ghz-es. Mellettük a négy Cortex-A55 pedig 1,95 Ghz. A 16 feldolgozóegységgel ellátott Mali-G76-os grafikus magot kiegészíti még a Da Vinci NPU, amiből két nagyteljesítményű és egy kisebb teljesítményű mag került be.

Egy flagshipnél az, hogy nem kell érdemben várni, hogy nem akadnak az appok, már alapértelmezett és joggal elvárt dolog. Viszont érdekesen szemlélteti a Kirin 990 5G erejét a többi modellhez képest az AITuTu alkalmazás eredménye, amely a készülékek mesterséges intelligencia teljesítményét méri. A Mate Xs ezen a teszten 117 653 pontot ért el. Ezzel szemben a 4G-s Kirin 990-nel ellátott Mate 30 Pro “csak” 105 551-et, a Kirin 980-nal ellátott Huawei P30 Pro 72886-ot.

A készülékbe került 8 GB RAM ma már egyáltalán nem meghökkentő egy telefonban, sőt, a flagshipek esetén ez a “minimum” amit sokan elvárnak. Az LPDDR4x modulok 4266 Mhz-es órajelen üzemelnek. Úgy tűnik, hogy a Huawei nem látja szükségét ennél több memóriát alkalmazni, akkor sem, ha a készülék 1 millió forint, holott a Samsungnál például már 12 GB-nál jár a mérce. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy az elmúlt egy évben amikor P30 Pro, vagy Mate 30 Pro telefont használtam, valamint ebben az egy hétben, amíg a Mate Xs-t nyúztam, egyáltalán nem éreztem, hogy kevés volna a 8 GB RAM, sőt, sosem tapasztaltam olyan sebességbeli, vagy teljesítménybeli gondokat, amelyek a memóriaméretre volnának visszavezethetők.

Háttértárból felpakolt a Huawei, 512 GB került a készülékbe. A lassan 1 éves P30 Pro készülékemben úgy 80 GB adat van, ebből adódóan úgy érzem, hogy számomra ez feleslegesen sok, azonban ez természetesen nem jelenti azt, hogy más ne tudná kihasználni, elég csak szeretni a 4K videók rögzítését, hamar lehet vele pörgetni a GB-okat. Szerintem egy luxustelefonnál egyébként is komoly elvárás az, hogy olyan hardver legyen, ami minden felhasználója maximális igényét kielégíti. Ha valaki úgy gondolná, hogy kevés az 512 GB, az a Huawei NM Card memóriakártyával bővítheti azt tovább (vagy ott van a Huawei Cloud és a többi felhő-alapú megoldás).

Kulcsfontosságú pontja az üzemidő bármelyik telefonnak, ez nem lehet máshogy egy olyan telefonnál sem, amelyet nem csak telefonként, hanem tabletként használna a felhasználó. A Huawei Mate Xs-be 4500 mAh kapacitású akkumulátort tettek, amely egyébként számszakilag pontosan akkora, mint a Mate 30 Pro telepe. A különbség, hogy itt a két kijelzőszárnyban két külön, 2250 mAh-s telep foglal helyet, nem egyben 4500 mAh.

Összehajtott állapotban igazából nem éreztem, hogy jobb, vagy rosszabb volna az üzemidő a Mate 30 Pro készülékemhez képest, se a P30 Próhoz (abban csak 4200 mAh van). Persze ez köszönhető többek között a hasonló méretű kijelzőnek és itt a hardverben sincs jelentős különbség. Kinyitva természetesen jóval nagyobb a kijelző, ennek köszönhetően nagyobb a fogyasztása is a rendszernek. Kinyitott kijelzővel kb. 5 óra volt az aktív kijelzőidő, amit sikerült elérni. Erre rá lehet sütni, hogy nem jó, de nem is tragédia, persze ez nem igaz, hiszen nyilván lehetne több is, de ha 5 órát nyitott kijelzővel használják az eszközt, az már elég tartalmas időtöltést jelent. A készülék speciális kialakítását nézzük, nem rossz az üzemideje, általában a reggeltől estig tartó használatot kényelmesen kibírta a kezeim között egy átlagos napon.

Ha lemerült a telefon, akkor még annyit sem kell várni a feltöltésre, mint korábban. A gyári SuperCharge töltővel 55 wattos teljesítménnyel képes a telefon töltődni, ez a Huawei Mate 30 Pro sebességéhez képest is 37,5%-kal gyorsabb, amely egyébként nehezen felfogható hétköznapi gondolkodással. Ez a gyakorlatban tényleg, percekben mérhető előnyt jelent.

Huawei Mate Xs teszt
USB-C – USB-C kábel jár az adapterhez

Emlékszem, amikor 2016-ban ott voltam a Huawei P9 bemutatóján, az akkori felsőkategóriás készülék gyárilag 10 wattos töltővel került piacra és csak fél évvel később kezdett a Huawei 18 wattos “gyorstöltőt” adni a telefon mellé. Ezekhez az értékek 2020-ra viccesen alacsonyak a Mate Xs mellett, hiszen 5,5x nagyobb a töltési teljesítmény, mint a P9 alap töltőjével. Hogy ez mit jelent? 8%-os akkumulátor állapoton kezdtem meg a töltést. 15 perccel, azaz negyed órával később már 65%-on járt a telep. 35 perc alatt pedig már 95%-nál járt. Valószínűleg 90%-os töltöttség közben kezdte el lassítani a töltő a sebességet, pontosabban csökkenteni a teljesítményt, ez visszaköszönt a hőkamerás felvételen is, amelyen látszik, hogy a vége felé csökkent a hőmérséklet is.

Huawei Mate Xs teszt
Balra a 40 wattos Mate 30 Pro töltő, jobbra a 65 wattos Mate Xs notebooktöltő.

Ahogyan a hőkamerával készült time-lapse videón látszik, a töltő csatlakoztatása után előbb alul kezd melegedni a telefon, majd szépen az egész felülete nagyjából felmelegszik, viszont ekkor sem nő 32 Celsius fok felé a hőmérséklet, amely kifejezetten jól hangzik egy ilyen nagy töltési teljesítmény esetén.

A Huawei Mate 20 X 5G után a Huawei Mate Xs lehet a második készüléke a gyártónak, amely Magyarországon 5G-vel jelenik meg. Sajnos pont ezt a funkcióját nem volt lehetőségem tesztelni, bármennyire is szerettem volna, köszönhetően annak, hogy 2020. februárjában a hazai 5G-s lefedettség még rendkívül limitált és kizárólag a Vodafone és DIGI kínálatában van Budapest belvárosában némi lefedettség. Bár Wi-Fi 6+ nem került a Mate Xs-be, a meglévő 802.11ac-t (Wi-Fi 5) kihasználva, gond nélkül repesztett a telefon, a barcelonai szálláshelyünkön a helyi szolgáltató WiFi routerével nem okozott gondot a Speedtest által mért 505 Mbps-os feltöltési sebesség sem.

A jelenlegi legfrissebb, Android 10 operációs rendszer mellé az EMUI 10.0.1 felület jár, amely teljes egészében a Huawei Mobile Services ökoszisztémára és az AppGallery-re épül. Rögtön a telefon használatát követő első percekben, a gyárilag telepített szoftververzió frissítést jelzett és installálhattam az 500 MB-os TAH-N29m 10.0.1.111(C432E2R2P1) build számú kiadást, ami a februári Google biztonsági csomagot tartalmazta.

Kevés előre telepített appot kapunk, gyakorlatilag csak a legszükségesebbek kerültek a telefonra, pontosan úgy, mint a Huawei Mate 30 Pro esetében is. Az alkalmzások bővítésére elsődlegesen a Huawei AppGallery áll rendelkezésre, ebben pedig tényleg észlelhető az előrelépés az alkalmazások számát tekintve, magyar és nemzetközi appok is folyamatosan válnak elérhetővé. Természetesen a teszt írásakor sok app volt, amely nem volt még elérhető, de a Huawei elöljárói is elmondták, folyamatosan egyeztetnek a fejlesztőkkel az újabb és újabb alkalmazások elérhetővé tétele kapcsán.

Az első bekapcsolást követően gondoltam a legegyszerűbb, ha úgy teszek, ahogy a többi telefontesztnél is igyekszem eljárni, a Huawei Phone Clone alkalmazással áttelepítettem a főbb beállításaimat, illetve ezúttal több alkalmazást is. Ennek köszönhetően számos olyan alkalmazás is gyorsan felkerülhetett a Mate Xs-re, amely az AppGallery-ben nem volt fellelhető. Természetesen vannak olyan appok, amelyek A Google Mobile Services hiányában nem működnek, a teszt idején ilyen volt pl. a Curve. Viszont sok, fontos alkalmazás gond nélkül működött.

A navigációs appok közül a Google Térképek, a Here WeGo és a Waze is átkerült a Mate Xs-re, amelyek egyaránt működtek, egyedül a Google Térképek esetén a bejelentkezéshez köthető GMS szolgáltatások nem voltak elérhetők, viszont mind a három app kapcsán tökéletesen megjelent a térkép és működött a navigáció.

A pénzügyi appok terén a K&H mobilbankja, a Monese és a Revolut volt, amelyet használni szoktam és gond nélkül működött, a Curve, illetve a Simple nem indult el a GMS hiányában, de mivel egyik sem a Google alkalmazása, valószínűleg rövidesen ezeket javítják azok fejlesztői. A legfontosabb közösségi appok közül a Facebook, Instagram gond nélkül működött, viszont itt meg kell említeni, hogy szétnyitott állapotban pl. az Instának nincs tabletes nézete, emiatt van, hogy nem túl optimális a megjelenés. A Faebooknál a kommentek megjelenése már egészen pofás.

Még az MWC 2019 előtt jelentette be a Google, hogy az Android 10 esetén már figyelmet kapnak a foldable készülékek is a rendszer tervezése során, hogy az alkalmazások megfelelően tudjanak váltani a becsukott és a kinyitott állapotok között. A teszt során a legtöbb alkalmazásnál ez nem is jelentett gondot, A Facebook, Instagram, Messenger és a többi napi szinten használt app szépen átváltott a nézetek között. Érdekesség, hogy a Facebook esetén jelezte a Huawei rendszere értesítésként, hogy előfordulhat, hogy nem tökéletes a megjelenítés, ha ezt tapasztalom, az alkalmazás újraindítása oldja ezt meg. Akik innovatív, új megoldások használatába kezdenek, azoknak bizony ezzel meg kell küzdeniük a mindennapok során. Hasonló ez, mint az elektromos autózás, 5 évvel ezelőtt Magyarországon nem igazán lehetett még megtenni nagy utakat elektromos autókkal, egyszerűen azért, mert nem volt hozzá megfelelő töltőoszlop lefedettség, mostanra viszont ezek kiépültek annyira, hogy átutazható legyen gond nélkül az ország. Kicsit hasonló a foldable kategória is. Ha valaki vesz 1 millió forintért egy Mate X-et, vagy akár csak 535 ezer forintért egy Galaxy Flip Z-t, annak együtt kell élnie vele, hogy egyes appok nem jelennek meg majd jól és a nagy pénz ellenére is várniuk kell, hogy az alkalmazás fejlesztője optimalizálja erre a kis darabszámmal rendelkező kategóriára az appot.

Huawei Mate Xs teszt
Ezzel az értesítéssel találkozhatunk, ha az egyik alkalmazás nem kezeli megfelelően a kinyitást, becsukást működés közben.

Játékok közül az Asphalt 9 teljesen jól kezelte azt, ha játék közben nyitottam ki a telefont, akkor azonnal átváltott, a játékmenet folytatódott tovább, csak szélesebb látószög mellett. Ezzel szemben pl. a Candy Crush Saga játék nem viselte jól a kinyitást, ekkor a folyamatban lévő játék is megszakad és újraindul az alkalmazás. Ennek oka a fentebb leírt hatás.

@huaweibloghuÍgy lesz sokkal nagyobb a game. Piszkos jó cucc. Kipróbálnád? Kövess a többi tartalomért! ##huaweiblog ##huaweibloghu ##huawei ##huaweiMateXs♬ eredeti hang – huaweibloghu

A Huawei két felületi újdonságot mutatott be az EMUI-ban, ami a kinyitott Mate Xs használók számára hasznos lehet.

Az egyik ilyen az osztott képernyős nézet, amely során két alkalmazás tud egymás mellett futni. Ez hasznos lehet például akkor, ha egy jegyzetet, vagy táblázatot kezelünk, mellette pedig a megnyitott böngészőből, vagy galériából további információkat érhetünk el, ráadásul szöveget, képet egyaránt kényelmesen mozgathatunk át egyik helyről a másikra.

A másik, a multitaskingot segítő megoldás a lebegő ablakokban megnyitható appok. Ezek a meglévő alkalmazás felett, egy kisebb méretű felületen válik elérhetővé, ideális például, ha valamit kiszámolnék, nem kell bezárni az appot, egyszerűen megnyitom a számológépet ablakban, kiszámolom amit akarok, akár át is húzhatom a szerkesztett dokumentumba és zárhatom az ablakot. Az ablakos mód egy alkalmazás és az osztott képernyős, két alkalmazásos megjelenítés esetén is működik.

Huawei Mate Xs teszt

Ezeket a több-alkalmazásos és ablakos megoldásokat segíti a dock funkció. A kijelző széléről befelé húzva és ott tartva az ujjam, beúszik a dock felület, amelyről különböző alkalmazások nyithatók meg ablakban. Az alkalmazások listája, sorrendje szabadon felhasználható.

A Huawei Galéria csoportban mikor feltettem egy fotót, ami a Mate Xs telefonnal készült, akkor több komment is érkezett, hogy “de hát nem is jobb, mint a P30 Pro“. Ami egyébként egy teljesen felesleges várakozás volt, hiszen azért, mert a Mate Xs újabb, mint a P30 Pro, illetve 1 millió forintba kerül, nem jelenti azt, hogy a kamera feltétlenül jobb is, na nem mintha azt kellene várni, hogy évente világot váltsanak meg a telefonok kamera fejlődései. A Huawei Mate Xs kamerarendszere részben megegyezik a P30 Pro megoldásával, de nem teljesen, hiszen ebbe nem került 5x-ös optikai zoomot kínáló periszkópikus zoom rendszer. A 40 megapixeles RYYB-s SuperSensing szenzor azonos a P30 Pro megoldásával, viszont ezúttal nincs hozzá OIS. Alá 16 megapixeles ultraszéles látószögű kamera került. Ez alatt egy 8 megapixeles telefotó kamera van, amely legalább kapott optikai képstabilizátort. Legalul pedig a ToF-nek nevezett kameraszenzor van, amely segít a kamerának a távolság bemérésében, ezzel pl. a háttér elmosásban. Ezzel a felhozatallal talán legjobb a sima Huawei P30 kamera rendszeréhez lehetne hasonlítani a telefont, ToF szenzorral kiegészítve.

Huawei Mate Xs teszt

Összecsukott állapotban egy alap kamera alkalmazást kapunk, aminek a felülete megegyezik a hagyományos telefonokon elérhető, EMUI 10-es kamera applikációval. Ha viszont szétnyitjuk a Mate Xs-t, akkor a kamera alkalmazás is átalakul, ami hasznos, mert így jobban kézre állnak a funkciók a 8”-os kijelzőn, persze valószínűleg viszonylag kevés ember lesz, aki nyitott állapotban fotóz majd.

Huawei Mate Xs teszt

Ami inkább hasznosabb tud lenni, az az összecsukott állapotban a kijelző hátsó részének működése. Szelfi készítéséhez meg kell fordítani a telefont és rögtön láthatjuk magunkat a 6,38”-os kijelzőrészen, illetve az elkészült fotókból a legutóbbi hármat láthatjuk bélyegképként. Ha mást fotózunk akkor a kettős képernyővel a főoldali részen láthatjuk a beállításokat és minden mást, míg a kamera oldalán lévő kijelzőrészen látható az előnézeti kép azonnal.

Huawei Mate Xs teszt

A Huawei Mate Xs hozza a legjobb kamerás modellek szintjét nappal és éjszaka is megközelíti. Ahogy fentebb írtam, csodát nem kell várni, hiszen a kamerarendszer inkább egy felturbózott P30 szintjén van, azonban már ez is bőven jó általában.

Huawei Mate Xs fotók

Rendkívül oximoron érzés volt a Mate Xs-t használni egy hétig. Egyrészt maga a készülék kifejezetten jó. Nagyon gyors, a kijelző gyönyörű, kihajtva pedig olyat tud, amit más modellek nem. Nincs szükségem a foldable kategóriára, sosem adnék 1 millió forintot egy telefonért és szerintem is túl drága. Ennek ellenére imádtam minden percét a használatának. És ott volt a másik oldala, az álandó félelem. Ha elejtem, akkor egy 1 millió forintos telefont ejtek el. Valószínűleg annak a felhasználói rétegnek, aki megveszi majd a készüléket, ez talán nem akkora szívbe markoló érzés, viszont annak, akinek 1 millió érezhetően sok pénz, annál nyilván aktív fizikai fájdalom alakulna ki, ha a telefon, amit vissza kell adnia megsérülne. Valószínűleg a Huawei sem simogatta volna meg a fejem érte.

Nehéz objektíven megközelíteni a Mate Xs-t, hiszen egy olyan, teljesen új modellről van szó, amely új kategóriát nyit. Reálisan nézve, se a Mate Xs, se a Galaxy Fold, vagy Galaxy Z Flip nem ér annyit, amennyit a gyártók kérnek érte. Azonban ez csak a kezdet. Aki most megveszi méregdrágán, annak nem fog számítani, hogy 600 ezer, vagy 1 millió. ellenben ő invesztálni fog abba, hogy pár év múlva az összehajtható kijelzős telefonok árszintje elérje a halandó polgárok ingerküszöbét is.

Huawei Mate Xs teszt

A Huawei Mate Xs összehajtható kijelzős okostelefon Magyarországon 2020. március végétől vásárolható meg a Huawei Experience Store-ban, 999 990 forintért.

Hogy lesz-e olyan, aki Magyarországon ad érte 999 990 forintot 2020. március végétől? Erre csak annyit mondok, hogy az egy hetes teszt időszak alatt érkezett egy megkeresés egy illetőtől, aki azonnal átvette volna tőlem a tesztkészüléket 1 millióért.

,,Az amerikai tilalom után ezt meg kellett tennünk!” – Richard Yu interjú

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával