Hírek

HUAWEI Matebook D16 notebook bemutató

A HUAWEI olyan szinten bővítette fel a notebook palettáját, hogy már követni is nehéz néha az újabbnál újabb Matebookokat. Ezzel is igyekszik a gyártó minél több igényt kielégíteni. Most egy multimédiás felhasználásra szánt, elég erős hardverrel ellátott, nagyképernyős notebookra került a teríték, ami a MateBook D16.

HUAWEI Matebook D16 notebook bemutató

A MateBook D sorozata tulajdonképpen egy megfizethető árazású, de jól felszerelt és jó minőségű házzal ellátott notebook széria. Ebből jött meg most az eddigi legnagyobb és egyben legerősebb modell. Ez a hétköznapi felhasználáson kismértékben túlmutat, azokra fókuszál a HUAWEI, akiknek nagyobb számítási kapacitásra is szükségük van.

A D16 modell legnagyobb újdonsága elsősorban a mérete, hiszen ez már egy 16”-os kijelzővel ellátott készülék. Bár ez nem tűnik elsőre sokkal többnek számok alapján, mint a 15,6”-os modellek (mint a D15 is), de használat közben van egy érezhetőbb extra méret.

HUAWEI Matebook D16 notebook bemutató

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Az új modell nem 16:9-es, hanem 16:10-es képaránnyal rendelkezik, így arányait tekintve magasabb a kijelző és több tartalom fér el rajta. Ez még ideális filmezéshez, webböngészésnél, munkánál pedig még előnyt is jelent. 

Az 1920×1200 képpont felbontás kijelző panel speciális kékfény szűréssel rendelkezik, amely megkapta a német TÜV Rheinland Low Blue Light tanúsítványt. Bár csak 60 Hz-es a képfrissítése, kapott egy DC Dimming képességet, amivel villogásmentesebb a megjelenített kép és kényelmesebben, hosszabb ideig lehet nézni a kijelzőt anélkül, hogy megfájdulna a felhasználó feje. A színekről az IPS kijelzőn a 100%-os sRGB színtartomány lefedettség gondoskodik. A fényerő jó, bár tény hogy nem olyan magas, mint a prémium Matebook 14s modell esetén. A matt kijelző felület ablak közeli használathoz is ideális, hiszen nem csillog és nem tükröződik vissza a kijelző.

Amikor a HUAWEI bemutatta a billentyűzetbe süllyedő webkamerát, az egy jelentős innováció volt a notebookok piacán. Azonban ezekben az időkben az emberek elsősorban a megfigyeléstől tartottak még és alig használták ezt a funkcióját a gépnek. Viszont a pandémia elhozta a webes megbeszéléseket és egyre fontosabb lett a webkamera. És ezt a HUAWEI is elfogadta, a Matebook D16-ban már ismételten a kijelző felé került a kamera.

HUAWEI Matebook D16 notebook bemutató

Ráadásul egészen jó lett a beépített kamera. A FullHD szenzorhoz 88°-os látószög társul, illetve arckövető funkció. A készülékház elejére kerülő négy mikrofon biztosítja, hogy a videós beszélgetés során a hangminőség is tökéletes legyen, ehhez AI zajszűrés is tartozik. Vezetékes headsettel használva elérhető a “Személyes hangjavítás” funkció, amely kihasználja a notebook mikrofonjait is.

HUAWEI Matebook D16 notebook bemutató

A fém készülékház nagyban hasonlít a Matebook D15 megoldására, azonban jelentős mértékű különbség, hogy a D16 kapott numerikus billentyűzetet is a jobb oldalra. Felül ezek extra funkciógombokkal vannak ellátva, mint pl. a számológép gyors megnyitása, az AI kereső, vagy éppen a kamera letiltás.

HUAWEI Matebook D16 notebook bemutató

Bár a tesztelt példán nemzetközi billentyűzet kiosztással érkezett hozzám, azonban a HUAWEI jelzése szerint a hazai kereskedelmi forgalomba már teljes, magyar kiosztású billentyűzettel fog érkezni a MateBook D16.

HUAWEI Matebook D16 notebook bemutató

Alatta egy, a Matebook D-sorozattól megszokott, süllyesztett touchpad helyezkedik el. Ennek érzékelése megfelelő és jó, viszont a tapintása nincs annyira jó, mint a Matebook X Pro esetében – de ez valószínűleg megbocsátható, ha azt vesszük, hogy az X Pro egy jelentősen drágább, prémium kiadású modell.

HUAWEI Matebook D16 notebook bemutató

A notebook oldalán a megszokott csatlakozókat kapjuk. Bal oldalra került két USB-C port (ebből csak az egyik használható töltésre), egy normál méretű HDMI 2.0, egy 3,5 mm-es jack csatlakozó. Míg a jobb oldalon két USB Type-A csatlakozó van. Amit sajnálok, hogy amíg az egyik USB 3.2 Gen 1 sebességet támogat, addig a második mindösszesen az USB 2.0-s tempót. 

Ha a hardveres oldalra ránézünk, ott jön az igazi előrelépés a korábbi D-szériás modellekhez képest.

HUAWEI Matebook D16 notebook bemutató

Amíg a D15-ben és D14-ben az U-sorozatú Intel processzorok vannak (illetve egyes modellekben az AMD Ryzen típusok), addig a D16-ba a jóval erősebb, H-sorozatú Intel chipke kerültek. A 12. generációs Intel Core processzorokból kétféle kivitel érhető el, az egyik a Core i5-12450H, a másik pedig a Core i7-12700H típus.

Az Intel Core i5-12450H esetén nyolc mag van, ezek közül négy-négy teljesítményre és energiahatékonyságra optimalizált maggal van ellátva. Összesen 12 szálon tud feldolgozni.

HUAWEI Matebook D16 notebook bemutató

Az erősebb, Intel Core i7-12700H típusba viszont már nem kevesebb, mint 14 mag került. Ebből hat mag a teljesítményre fókuszál, nyolc pedig az energiahatékony működésre. A feldolgozó szálak száma is már 20, a maximális órajel pedig 4,7 GHz is lehet. Nálam ez utóbbi, erősebb modell prezentálta magát.

Rendszermemóriából 16 GB-ot kapunk, emellett SSD-ből 512 GB-os NVMe PCIe típus került a D16-ba.

A 60 Wh kapacitású akkumulátor átlagosnak mondható a kategóriában. Ezt 65 wattos töltővel lehet feltölteni. Ez viszont már a második generációs 65 wattos USB-C töltője a HUAWEI-nek, amely a méretében látszódik igazából, ugyanis jelentősen kisebb a fizikai mérete, mind a korábbi D15-ös modellekhez társított töltő. Az új, 65 wattos töltő konkrétan alig nagyobb a 40 wattos SuperCharge töltőnél, amely a telefonok mellé járt.

Van végre WiFi 6 támogatás, amihez a HUAWEI Metaline Antenna megoldás társul, ez a gyártó kommunikációja alapján gyorsabb és stabilabb hálózati kapcsolatot biztosít a router és a notebook között.

HUAWEI Matebook D16 notebook bemutató

A Matebook D16 már Windows 11 operációs rendszerrel előre telepítve érkezik meg a felhasználókhoz (a korábbi HUAWEI notebookok is frissíthetők erre ingyen a Windows 10-ről).

Extra programok között szerepel a HUAWEI Share, amivel megosztható a HUAWEI telefon képernyője a notebookon (akár három ablakban is).  Emellett elérhető a Super Device támogatás, amely segít csatlakoztatni a különböző HUAWEI kiegészítőket, mint például a tableteket, headseteket.

HUAWEI Matebook D16 notebook bemutató

A HUAWEI Matebook D16 egy köztes megoldást kínál a D-sorozat megfizethető árú készülékei és a prémium modellek erős hardveres teljesítménye között. 

HUAWEI Matebook D16 notebook bemutató

Akik tanulásra, filmezésre használnák a notebookot, azoknak továbbra is elég lesz a D15-ös széria és annak teljesítménye. A Matebook D16 inkább azoknak lesz jó opció, akik a nagy kijelző mellett komolyabb teljesítményt igényelnek. Játékra ugyan korlátozottan használható, viszont például komolyabb Excel függvények kiszámolásakor már rögtön érezhető előnye lesz a H-sorozatú Intel processzoroknak.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával