Hírek

HUAWEI Matebook X Pro 2022 notebook teszt

A HUAWEI egyre jobb pozícióban van a Matebook notebookjaival. Bár hazánkban egyértelműen a középkategóriás D-sorozat dominál az ára miatt, azonban mindenképpen szót érdemel a prémium széria is, amelynek csúcsa a Matebook X Pro. Ennek 2022-es kiadását próbáltam ki.

HUAWEI Matebook X Pro 2022

Az abszolút prémium kategóriába szánt Matebook X Pro 2022 nagyon sok apróbb és nagyobb változást hozott a tavalyi modellhez képest, amire szükség is volt ahhoz, hogy az árcéduláját indokolni lehessen. Pedig az ára Magyarországon a magasabb ÁFA és a rossz forint érték ellenére is sokkal jobb, mint például Németországban.

Az egyik legnagyobb változást rögtön láthatjuk, az a burkolat. Szemre a tintakék árnyalat foghatja meg a tekintetet, viszont ahogy megtapintjuk a notebookot, máris érződik, hogy itt valami más is van. Az X Pro új kiadása egy speciális borítást kapott, amely még kellemesebb, nem fémes tapintást biztosít. Engem kicsit egy papírlap felületére emlékeztetett elsősorban. A különleges borítás alatt már nem alumínium van, hanem magnézium ötvözet, amely még ellenállóbb, miközben könnyebb is.

HUAWEI Matebook X Pro 2022

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Az összeszerelés, az illesztések, az egész nagyon jó, tehát hozza azt az élményt, amit elvárna az ember egy drága, prémium notebooktól. Az 1,26 kg-os tömegével ráadásul annyira könnyű, hogy az asztalról felkapva egyenesen meglepődik az ember.

A kijelzőt tekintve vannak visszatérő elemek és újdonságok is. Az LTPS panelre épülő megjelenítő ezúttal már 14,2”-os méretű, növekedett tehát a korábbi 13,9”-hoz képest. Maradt a 3:2-es képarány, a felbontás 3120×2080 képpontra nőtt. Az 500 nites fényerő egy világos szobában nagyon jó, kültéren a nyár végi napsütésben sem rossz, bár annyira visszatükröződik az érintőpaneles kijelző üveg, hogy ebben a környezetben nem volt mindig teljesen kényelmes a használata.

HUAWEI Matebook X Pro 2022

A képminőség egyébként kifejezetten jó, nagyon szépek a színek (átlagos △E<1 színpontosságot ígér a HUAWEI), oldalról is jól látható. Az érintőképernyő egyszerre akár 10 ponton érzékel, bár ebben az esetben természetesen gyakrabban kell takarítani a kijelzőt.

Hardver terén panasz aligha lehet a Matebook X Pro 2022-re, a HUAWEI a legerősebb konfigurációját hozta Magyarországra. A 12. generációs Intel® Core™ i7-1260P friss, idei megjelenésű. Összesen 12 magot tartalmaz és 16 szálas feldolgozásra képes. Maximális frekvenciája elérheti a 4,7 GHz-et. Ezzel együtt a max fogyasztása is már 64 wattos lehet, nem véletlen, hogy nagyobb teljesítményű töltő is jár hozzá. Az integrált Intel Iris Xe Graphics 1,4 GHz-es ketyeg. Játékokra korlátozottan éppen alkalmas, bár valójában nem erre találta ki a gépet a HUAWEI.

A hardver oldalán egyedül a hűtés, amely említést érdemel, ha komolyabb terhelést kap a notebook, akkor tud érezhetőbb mértékben felmelegedni – ez viszont egy ilyen vékony eszköz esetében általános jelenség.

Érdekesség, hogy végre a Matebook X Pro is teljesen magyar kiosztású billentyűzettel jött Magyarországra. A tesztben nálam lévő modell még nem magyar klaviatúrát kapott, viszont ami már itthon a boltokba került, azon már a hazai kiosztás lesz. Természetesen kapott háttérvilágítást minden gomb, valamint a bekapcsológomb egy ujjlenyomat olvasót is tartalmaz, amely lenyomásakor már hitelesít is a Windows 11 felé, így nem kell többször érinteni az azonosításhoz.

HUAWEI Matebook X Pro 2022

A billentyűzet felső sorából eltűnt a rejtett kamera és visszaköltözött a kijelző felé, ahol jelen pillanatban jobb helyen is van igazából. Ez a kamera csak 720p-s nincs tehát felbontás terén változás a korábbiakhoz képest. A videóhívásokat egyébként négy különböző mikrofon segíti azért, hogy ne legyen probléma a hangrögzítéssel.

Fontos kiemelni a brutális hangzást. Összesen hat egység gondoskodik a HUAWEI Sound embléma alatt a megfelelő hangzásról, amivel jó akár filmezni is. Ehhez négy hangszóró mellett két további a mélyhangokról gondoskodik. 

A nagyméretű touchpad pontosan olyan jó, mint a tavalyi megoldás, amivel nagyjából a piac egyik legjobbja, legalábbis a Windows rendszerű gépek esetén biztosan. A FreeTouch panelhez nyolcféle gesztus is tartozik, amivel lehet állítani akár fényerőt, hangerőt, de lehet akár képernyőfotót, vagy képernyővideót is csinálni egyszerű mozdulatokkal.

HUAWEI Matebook X Pro 2022

Kapunk egy vezérlő szoftvert is, amivel szabályozható a gombnyomás erőssége, a rezgő visszajelzés, valamint a különböző gesztusok is beállíthatók az érintőpadon.

A csatlakoztathatóságban igen szépen teljesít a Matebook X Pro. A bal oldalon két Thunderbolt 4 port (ami USB-C-ként is funkcionál és egy 3,5 mm-es jack, valamint a jobb oldalt két USB-C csatlakozó is megtalálható. A Thunderbolt 4 csatlakozón keresztül akár 8k-s monitort is lehet csatlakoztatni a notebookhoz. A dobozban egy hagyományos USB Type-A adapter is megtalálható.

A dobozban ezen kívül megtalálható az új 90 wattos SuperCharge töltőadapter. Ez az újgenerációs töltő fizikai méretre megegyezik a korábbi 65 wattos adapterrel, a teljesítménye viszont közel 50%-kal nagyobb lett.

A vezeték nélküli kapcsolatokhoz van WiFI 6E, azaz a 2,4 és 5 GHz mellett már a 6 GHz-es WIFI is támogatott (igaz, teszt megjelenés pillanatában még a HUAWEI nem hozott hozzá kompatibilis saját router megoldást). Emellett Bluetooth-ból az 5.2-es friss szabványt támogatja.

HUAWEI Matebook X Pro 2022

A HUAWEI Windows 11 Home operációs rendszerrel szállítja kizárólag a Matebook X Pro 2022-t. Ezen több, apró saját megoldás is színesít, amelyet főleg a HUAWEI ökoszisztémában lehet kihasználni.

Elérhető a HUAWEI PC Manager, amely egyrészt segíti frissen tartani a drivereket, valamint hibakeresővel is rendelkezik. Ezen felül ez kezeli a Super Device funkciót, amivel lehetőség van több HUAWEI eszközt is csatlakoztatni és kezelni.

és egy 3,5 mm-es jack

A többképernyős együttműködés segítségével HUAWEI telefonunkat csatlakoztathatjuk a Matebookhoz és vezérelhetjük, vagy akár oda-vissza húzhatjuk a fájlokat. Összesen három különböző ablakban nyithatjuk meg a telefont a notebook képernyőjén és kezelhetjük azt. A támogatott MatePadek esetén pedig a tablet kijelzőjét és a hozzá tartozó stylust használhatjuk grafikus padként a notebookon futó grafikai szoftvereken.

Elérhető egy Vezérlőpult (Control Panel), amely felülete hasonló, mint a HUAWEI EMUI 12-es rendszerén, vagy éppen a HarmonyOS 2.0-n. Ezen kényelmesen elérhetünk egyes funkciókat, mint például az AI kereső, a Huawei Share, vagy a képernyőrögzítés. Valamint láthatjuk a csatlakoztatott eszközöket, illetve innen érhető el a FreeTouch és a HUAWEI Sound beállításai is.

HUAWEI Matebook X Pro 2022

A képernyő jobb oldaláról előcsalogatható panel szintén a telefonokról vándorolt át a windows 11-be, itt is Assistant TODAY néven illeti a HUAWEI, hasonlóan mint a telefonoknál. Itt értesítések mellett megjeleníthető a vágólap tartalma, a használt dokumentumok.

HUAWEI Matebook X Pro 2022

A HUAWEI Matebook X Pro 2022 egy nagyon pazar notebook. A külseje nagyon jól néz ki, a működése is szuper. Kérdés csak, hogy a 800 ezer forintos árával ki fogja megvenni.

Egyébként lesz rá vevő, ez szinte biztos. Leginkább azok választják majd, akik prémium gépet vennének, de nem akarnak Macbook Prót és MacOS-t használni. Számukra egy nagyon jó opció lehet a Matebook X Pro 2022.

HUAWEI Matebook X Pro 2022

És az árról is hogy beszéljünk, amit fentebb említettem. Magyarországon 800 ezer forint a Matebook X Pro, amelyre azt lehetne mondani, hogy szörnyen drága – pedig kategóriájában nem az. Viszont érdemes azt is megnézni, hogy más országokban mennyibe kerül. Németországban például 2199 euró, azaz átszámolva több mint 900 ezer forint. És azt sem lehet mondani, hogy még régi euró árfolyammal számolt a HUAWEI az árazásnál. Ahhoz, hogy a német és a magyar gép egy áron legyen (úgy hogy ráadásul itthon több az áfa), 363 forintos euróval kellene számolni, ez pedig bizony idén is nagyon régen volt. Ha tehát a többi országot és a konkurens gépeket nézzük, a Matebook x Pro 2022 nem drága. Az más kérdés, hogy egy szűk réteg számára szól, hasonlóan mint a legtöbb prémium termék.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával