Hírek

HUAWEI Nova 10 okostelefon teszt

Bevált recepten ne változtass! Ez is lehetett akár a HUAWEI mottója, amikor a Nova 10-et alkotta, hiszen  a hazánkban is jól futó Nova 9 sikereit akarja megismételni vele a cég.

Ennek eredményeként a változások listája is viszonylag szolid, szerencsére sok olyan dolgot meghagytak, amelyet amúgy a Nova 9-ben is lehetett szeretni.

HUAWEI Nova 10 okostelefon teszt

A Nova 10 kijelzője maradt lenyűgöző. Egyszerűen nagyon jó a színmegjelenítése, a fényereje, az érintésérzékenység. A 120 Hz-es képfrissítési rátával és az OLED panellel a középkategóriához képest jobb minőséget produkál. sokkal inkább egy felsőkategóriás megoldásnak tűnik ebből a szempontból.

Az elődhöz képest kis mértékben változott csak a kijelző. A fizikai mérete 6,67”-ra nőtt (ez elenyésző, 0,1”-os pluszt jelent a Nova 9-hez képest). A kijelző felbontás függőleges oldalon is kicsit nőtt, így lett 1080×2400 képpontos a megjelenítés. Ránézésre nekem egy nagyon kicsit sarkosabbnak is tűnik ez a panel, amely egyébként a két oldalon szépen ívelt. 

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

HUAWEI Nova 10 okostelefon teszt

Az előlapi kamera ezúttal is középen van felül a kijelzőbe vágva, viszont a korábbi 32 mpx helyett a HUAWEI Nova 10 már 60 megapixeles kamerát kapott. Ez kifejezetten nagy felbontásúnak tűnik, hiszen még a hátlapon sincs ekkora felbontás. A kamera szoftverben egyébként nyomát sem fogjuk látni a nagy felbontású kamerának, nincs rá külön felbontási lehetőség állítás (ahogyan a hátlapi szenzorokhoz sem, régóta már).

HUAWEI Nova 10 okostelefon teszt
Rendkívül részletes és jó minőségű a Nova 10 szelfi fotója

A szelfi kamera esetén továbbra is fontosak a modern digitális megoldások, így képes 4K videót készíteni, kapott, sőt akár 720p-ben 240 fps-sel lassított videót is. Az előlapi kamerához elérhető a VLOG mód, amivel megosztható az első és hátsó kamera képe a felvétel során.

A hátlap ezúttal ezüst és fekete színekre korlátozódik, amelyek esetén matt, ujjlenyomat taszító bevonatot hoztak létre a HUAWEI-nél, ráadásul egy nagyon finom, csillogó szemcsékkel ellátott réteget is kapott, ami fényben látszik nagyon jól.

A kamera sziget kis mértékben átalakult. Az arany körgyűrű veszi körbe a kiemelkedő szigetet, amelyen megmaradt tavalyról is az 50 megapixeles Ultra Vision szenzor, amit még a P40 Pro modellből örökölt a széria. Ez kiváló, nagyon jó minőségű fotókat készít, így a főkamerás fotózás esetén továbbra is nagyon sok jó képet várhatnak a felhasználók.

Az ultraszéles látószögű kamera maradt a 8 megapixeles szenzor. Ha sok a fény, akkor nem csinál rossz képet, viszont sajnos közepes fényviszonyoknál már nagyban romlik a képminősége, köszönhetően a szenzor méretének.

HUAWEI Nova 10 okostelefon teszt
Napsütésben teljesen jó az ultraszéles látószögű kamera.

Érdekesség, hogy amíg a Nova 9 négykamerás volt, a Nova 10 már csak háromkamerás. Ez viszont gyakorlatilag inkább előny, vagy legalábbis egy kis előrelépés. Eltűnt a 2 megapixeles makró kamera, amelyet az ultraszéles látószögű szenzor helyettesít, igazából jobban is. Megmaradt a mélységélességre használt 2 megapixeles szenzor, amely nem készít fotót, csak segít a főkamerának a távolság mérésében. 

A Nova 10 vékonyabb lett az elődjéhez képest, hiszen csak 6,88 mm. Önmagában ez a mai piacon tényleg egészen kellemes vékony kialakításnak számít, bár a kiemelkedő kamera szigettel a bal felső része vastagabb. Viszont ez csak a jelenlegi piacon kiemelkedő, hiszen emlékezhetünk még a HUAWEI Ascend P6-ra, amely különlegessége a 6 mm-es készülékház volt – ezt pedig utána követte még néhány más gyártó készüléke, amely még vékonyabb lett. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy a 6 mm-es vékonyságú telefonok korábban nem voltak annyira kényelmesek. Ezzel szemben a Nova 10 kerekített dizájnja jól kézbe illik, kellemes tapintással rendelkezik.

HUAWEI Nova 10 okostelefon teszt

A krómhatású kereten alul találunk hangszórót, USB-C csatlakozót, mikrofont és SIM tálcát is. A Nova 10 két nanoSIM-et tud fogadni, memóriakártyával viszont nem bővíthető. Felülre is került még hangszóró, aminek köszönhetően sztereó hangzásra képes.

A Nova 10 okostelefon Android 11 operációs rendszert kapott az EMUI 12 felülettel, HUAWEI Mobile Services támogatással. A gyártó bejelentése alapján a jövőben megkaphatja majd a Mate 50 Pro modellen debütált EMUI 13-at is – bár tegyük hozzá, nincs a két rendszer között akkora eltérés, hogy feltétlenül hiányozzon addig is.

HUAWEI Nova 10 okostelefon teszt

A HUAWEI nagyon jól ért az optimalizáláshoz, ezt jelzi, hogy a Nova 10 a középkategóriás hardverrel is nagyon gyors, akadásmentesen működött minden körülmények között. Az AppGallery-ben elérhető appok mellé a Google szolgáltatás igénylő alkalmazásokhoz a GSpace lehet opció, amelyhez prémium előfizetést kapnak a Nova 10 vásárlók, hogy reklám nélkül használhassák azt.

A rendszer egyébként kapott több HarmonyOS funkciót, habár nem ezt futtatja. Amíg korábban az EMUI-ban Device+ (Készülék+) néven futott a többi ökoszisztéma csatlakozását kínáló felület, mostmár átvette a HarmonyOS-ből a SuperDevice (Szuperkészülék) nevet. Emellett megjelentek az App Snipet nevű elemek, amelynek az ikont felfelé húzva egy felugró menü jelenik meg, amelyből gyorsan lehet különböző funkciókat elérni.

A hardver alapja igazából nem változott a Nova 10-ben a Nova 9-hez képest. Maradt a Qualcomm Snapdragon 778G 4G chip, amely négy 2,42 GHz-es (Cortex-A78-as) és négy 1,8 Ghz-es (Cortex-A55-ös) magokkal.

E mellé 8 GB RAM társul, valamint 128 GB háttértár. Ahogyan fentebb írtam, nem kínál memóriakártyás bővítést a HUAWEI, illetve nincs is 256 GB-os, vagy nagyobb háttértár opció. Ha bővíteni kell, akkor arra ott a HUAWEI Cloud megoldása, vagy akár a Microsoft OneDrive, illetve a további egyéb felhőalapú megoldások.

HUAWEI Nova 10 okostelefon teszt

A HUAWEI Nova 10-nek egy komoly, piaci hátráltató tényezője van. Hogy egy nagyon rossz pillanatban jelenik meg. Nem azért, mert az emberek nem használnának telefont, vagy mert rossz készülék lenne. Inkább azért, mert 2022. őszén a forint árfolyama naponta váltogatja az új történelmi mélypontokat a dollárhoz és az euróhoz viszonyítva is, valamint sokakat érint az energiaárak robbanása akár a munkájuk, akár az otthonuk esetében.

A Nova 10 Magyarországon 239 990 forintos ajánlott bruttó fogyasztói áron érkezik. A hivatalos európai ára a készüléknek 549 euró. Ez pedig sajnos tényleg közel ennyi. A telefon alapvetően nem drága, a forint értéke viszont nagyon keresztbe tett a hazai árazásnak. Reméljük, hogy az emberek fizetése is eljuthat arra a szintre, hogy ez az ár ismét egy középkategóriás modell szintjének felelhessen meg.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával