Hírek

Huawei P40 Lite vs P8 Lite – mennyit fejlődött 5 év alatt a kamera?

Nagyjából 5 éve, 2015. áprilisában debütált a Huawei P8 Lite, ami az egyik legnépszerűbb készülék a vállalat kínálatában, sokan a mai napig használják. Megnéztem mennyit fejlődött a kamera 5 év alatt, a P8 Lite-ot az új P40 Lite-tal hasonlítottam össze.

Huawei P40 Lite vs P8 Lite - mennyit fejlődött 5 év alatt a kamera?

A Huawei P40 Lite frissen debütált hazánkban, kedvező árához képest korrekt felszereltséget kapott és a vállalat ígérete szerint fotózásban is nagyszerű társunk lesz. Persze azt mi tudjuk, hogy a P40 Lite kamera rendszere nagyjából megegyezik a P30 Lite megoldásával, kiegészítve egy makró kamerával, bár tegyük hozzá, ennek ellenére összességében elfogadható amit mutat ebben a kategóriában.

Huawei P40 Lite teszt

A Huawei P8 Lite megjelenésének idején is fontos volt már a fotózás, azonban ekkor még nagyon máshol jártak a készülékek, a középkategóriás modellek főleg. Igazából a P8 Lite már megjelenésekor ígéretes készülék volt, amit végül igazolt is eredményeivel. Ekkor ebbe a modellbe egyetlen 13 megapixeles kamera került hátra, amely kifejezetten nagy számnak volt nevezhető, bár ennél sokkal részletesebben nem akarták részletezni a kamera képességeit még.

Nappali képek a szabadban

Kültéren elsősorban a színekben, beégésben látható különbség. Bár ezen a téren a P40 Lite képei sem minden esetben kiemelkedőek, a kivágott részleteket egymás mellett megtekintve látszik, hogy a P8 Lite színei sokszor erőteljesebben torzulnak, csökken a vonalélesség és a dinamika, kevesebb a részlet közelről megtekintve.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Nappali képek beltéren

Érdekes, hogy a legelső képpár esetén bár a fókusz ugyan ott volt, a P8 Lite hozott jobb képet a beltéri fotón, ez a kivágott részleteknél látszik leginkább. A többi képnél azonban már érződik a különbség és a P40 Lite dominál jobban, főleg az apró részletek megjelenésében, a kis részleteken is jobb a kontraszt és több a részlet.

Éjszakai képek a szabadban

Az éjszakai képek esetén nem alkalmaztam kivágást, aminek egyszerű oka van, a fotókat megnézve enélkül is látszik az, hogy a kevés fény mellett készült képek terén történt a legnagyobb előrelépés.

A P40 Lite óriási előnyét a jobb fényérzékenységgel rendelkező optika és a nagyobb szenzorméret és több pixel is segíti. Ennek köszönhető az, hogy az 5 éves P8 Lite képeken a közvetlen fényforrásokon kívül alig látni valamit, míg a P40 Lite-on meglepően sok a szín és a részlet.

Széles látószög

Ez az a rész, ahol nehéz összehasonlítani a két készüléket, ennek az oka, hogy a P8 Lite nem képes erre egy kamerával. A Huawei P40 Lite rendelkezik egy ultra-széles látószögű lencsével ellátott 8 megapixeles kamerával, amely lehetőséget nyújt arra, hogy több minden férjen egyetlen képbe.

Szelfik

2013-ban lett az év szava a szelfi, ekkor már a telefongyártóknak is egyértelmű volt, hogy villantani kell a telefon előlapi kamerájával is valamit. A Huawei P8 Lite ezért 5 megapixeles kamerát kapott, ami soknak számított 2015-ben. A Huawei P40 Lite kamerája 16 megapixeles, ez a kijelzőbe vágott lyukban található.

Az éjszakai felvételek mellett a szelfi az, ahol érezhető a különbség a két készülék között első ránézésre is. A nagyobb felbontás, illetve nagyobb szenzor több részletet enged, ráadásul a P40 Lite esetén erős háttérfény esetén sem tűnnek el a színek, részletek, míg az 5 évvel ezelőtti kihívónál ez nem mondható el.

 

Konklúzió

5 év sok idő, a múltat pedig megszépítik az emlékek. Még a Tech2.hu-t csináltam, amikor a Huawei P8 Lite-ot teszteltem 2015. tavaszán és bizony bevallom, magam sem emlékeztem arra, hogy “ennyire gyengék” voltak a képek, pedig akkor, az akkori viszonyokhoz képest ezek a képek jók voltak. De változott a világ, sokat fejlődött a középkategóriában is a fotózás.

Persze könnyű évről évre többet várni, mikor a Huawei is olyan jelmondatokat lenget a szemünk előtt minden nagy megjelenés előtt, amitől azt hisszük, hogy most aztán tényleg valami teljesen új élmény lesz a fotózás. Ami igazság továbbra is: Ha van jó fény, akkor jó esély van a jó képekre, akár régi telefonnal is. Ha viszont kevés a fény, akkor már az összminőség azonnal leromlik. Persze a nagyobb szenzorral a P40 Lite így is jelentősen több részletet tud rögzíteni, mint elődje.

 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával