Hírek

Huawei P50 Pro teszt

Hosszú út vezetett odáig, hogy a Huawei P50 Pro megjelenhetett a magyar piacon. De vajon van olyan jó, mint az elődei? Kiderül!

Huawei P50 Pro teszt

Ha valamit nagyon tud a Huawei, akkor mocskos jó telefonokat gyártani. Erre példa lehet a P30 Pro, amely 2022. márciusában már 3 éves lesz. Ennyi idő rendkívül sok idő az okostelefonok piacán, mégis, a P30 Pro még 2022-ben is megállja a helyét a piacon és sok mai újdonsággal tud versenyre kelni kamera képességeivel.

Azt már láthattuk 2021. végén a középkategóriás Nova 9 bemutatóját követően is, hogy nem felejtett el telefont gyártani a Huawei, még mindig tudják hogy kell összeválogatni a prémium anyagokat kívül és belül is. A P50 Pro nagyon hasonló dizájnt kapott, mint a Nova 9, viszont a hardveres és funkcionális csomagolás sokkal magasabbra mutat.

Huawei P50 Pro teszt

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A 6,6”-os kijelzőre panasz aligha lehet. A Huawei csúcsmodelljeinek megfelelően ez is lekerekített panelt kapott, bár ez továbbra is elsősorban esztétikai, mint sem funkcionális képességgel bír.

A kijelző 1228×2700 képpont felbontás, továbbra sem mozdul el tehát a Huawei a FullHD+ szintjéről, 3,5 év után is a Huawei Mate20 Pro az utolsó modell a kínálatban 2K-s kijelzővel. Ennek oka egyébként valószínűleg az, hogy a ezzel a felbontással is megfelelő minőséget lehet összehozni, az üzemidőt tekintve pedig szintén elég nagy különbség lehet a kisebb és nagyobb felbontás között.

Egyébként semmi baj nincs a P50 Pro kijelzőjével, sőt, kifejezetten jó. Itt már 120 Hz-es az OLED panel, amihez a hangzatos 300 Hz-es érintési mintavételi frekvencia és az 1440 Hz-es nagyfrekvenciás PWM fényerőszabályozás társul, de hogy őszinte legyek, annyit érzek belőle, hogy jó a kijelző. A kijelző alatt és felett egységesen vékony a káva, a két oldalt pedig még keskenyebb. Felülre középre került a punch hole szelfi kamera, amely ezúttal 13 megapixeles, széles látószöggel és támogatja a 4K videófelvételt is, valamint rendelkezik autofókusszal.

Huawei P50 Pro teszt

Az arany színű középső keret fém és a dizájnja visszatért a P30 Pro modellből megismert kialakításra. Az alsó és a felső él is egyenesre lecsapott, amely kellemes hatást kelt. Az arany árnyalatú festéshez magas polírozás társul, így tükröződik a fém felülete.

Alul a szokásos dolgokat találjuk meg, az USB-C portot középen, a SIM tálcát és a hangszórót, plusz egy mikrofont.

Huawei P50 Pro teszt

A felső élen már érdekesebb a helyzet, hiszen egyrészt találunk két mikrofont is szélen, van egy infra port, amely nagy kincs és ritkaság manapság, alig használnak a gyártók ilyet, pedig a távirányító funkció miatt hasznos. Illetve van egy második hangszóró is, visszatért ugyanis a Huawei a kéthangszórós dizájnhoz, amely nagyban javít a hangzáson.

Huawei P50 Pro teszt

A Huawei P20 szériával bevezetett többszínű hátlapokat sajnos valamiért elengedte mostanra a Huawei, sokkal szolidabbak lettek a hátlapok. Pedig tény, hogy nagyon keresettek voltak a P20, Mate20 és P30 széria színes kiadásai, sokan szerették, jól mutatja ezt, hogy számos konkurens gyártó vette át ezt a megoldást.

A P50 Pro ehelyett egyszínű hátlappal jön, esetemben a kakaó-arany fantázianevű modellt tesztelem. Ez egy világosbarna árnyalatú üveg hátlapot tartalmaz, amely azért kapott egy tükrös réteget az üveg alatt, így megmaradt a klassz, trükkös látszata, bár tény, hogy nem annyira merész, mint 3-4 éve.

Huawei P50 Pro teszt

Az ívelt hátlapból óriási területet foglal el a kamerasziget, amely kiemelkedik egy tiktak formájában és ezen belül tovább emelkedik két gyűrűvel, amelyek fekete alapot kaptam és a speciális kamerákat tartalmazzák. A fekete színű modellnél egyébként elég jól néz ki, hogy ezek a gyűrűk arany festést kaptak.

Huawei P50 Pro teszt

A hátlap alatt egyaránt vannak hiányosságok és újdonságok a P40 Próhoz képest. Kimaradt az eSIM támogatás, két nanoSIM kártya kerülhet csak a telefonba. . És meg kell említeni, hogy a készülékből hiányzik az 5G támogatás is (amely valójában annyira nem is hiányzik funkcionálisan), csak LTE-t támogat.

Van viszont számos ponton előrelépés az elődökhöz képest, még a P40 Pro modellhez viszonyítva is. A P50 Pro már megkapta a 66 wattos Huawei SuperCharge töltést (igaz, ezt tudja az új Nova széria is), viszont vezeték nélküli töltéssel is 50 wattos teljesítményre képes a kompatibilis töltővel.

Mindenképpen előrelépés övezi a kamera rendszert is, bár a Leicával közösen fejlesztett szenzorcsoportba került egy kis retró is azért.

Huawei P50 Pro teszt

Az új 50 megapixeles True-Chroma szenzor kapott optikai képstabilizálást és speciális színszűrő szenzor egészíti ki a munkáját a minél szebb színvisszaadás érdekében.

A Huawei P9 újdonsága, a monokróm szenzor is megjelent a P50 Próban ismét – egy időben elhagyták ezt a P20 után. Ezzel lehet közvetlenül fekete-fehér képeket is készíteni, de a főkamerát is kiegészíti fotózás során.

Az ultraszéles látószöggel ellátott kamera csak 13 megapixeles lett, ez kismértékben visszalépés a korábbi 40 megapixeles szenzorhoz képest, viszont cserébe nagyon jól működik együtt az algoritmussal, így alig venni észre torzulást a képek szélein.

A negyedik kamera maradt a zoomot szolgáló periszkópikus teleobjektív. Az optikai zoom az előd 5x-ös értékéről 3,5x-es értékére csökkent, cserébe viszont a felbontás 64 megapixelre nőtt, van OIS és megmaradt a 10x-es hibrid zoom opció. Van haszna annak, hogy kisebb lett a zoomtartomány, a 3,5x-ös közelítés hasznosabb a mindennapi életben, a P30 Pro esetén gyakran járok úgy, hogy az 5x-ös nagyítás túl közelivé válik, alatta pedig még nem megy a periszkópikus kamera.

Amiben továbbra is nagyon jó a Huawei, az a sebesség. Immár Qualcomm alapokon a HiSilicon helyett, a kifejezetten a Huawei számára gyártott Snapdragon 888 4G-vel. 3. éve, hogy 8 GB RAM-ot és 256 GB háttértárat használ a cég (a P30 Pro óta), úgy tűnik azonban, hogy nincs is érdemi igény sem sebesség, sem felhasználói oldalról növelni ezt.

Huawei P50 Pro teszt

Nagyon sokan azt várják, hogy mikor jön már a HarmonyOS a telefonokra, de ez továbbra is csak Kínában érhető el és nem árulja a Huawei, hogy meddig – talán még ők sem döntötték ezt el. Helyette itthon is az Android 11 és EMUI 12 kombóval kapható a P50 Pro, ugyan úgy mint a Huawei Nova 9 modell.

Huawei P50 Pro teszt

A Huawei P50 széria hazai bemutatóján elhangzottak alapján is a HarmonyOS és az EMUI 12 felhasználói felületre, érzésre és működésre közel megegyezik, nem sok különbség van. Persze azért néhány apróságot meg lehet találni, így például a MatePad 11-en (amely HarmonyOS-t futtat) elérhető app snippet funkció nem került be az EMUI 12-be. Vagy Amíg az eszközök kezelése a vezérlőpultba integrálva van a HarmonyOS-en, addig az EMUI 12-n valójában kell hozzá az AI Life alkalmazás még.

Viszont piszok gyorsan és hiba nélkül teszi a dolgát a P50 Pro, úgy ahogyan azt megszoktuk az elmúlt években a Huawei-től. A telefonon nincs Google Play Áruház, mint az összes újabb modellen. Helyette az AppGallery áll rendelkezésre, mint alapértelmezett alkalmazásbolt. A közösségi média appok közül szinte mind elérhető és használható a P50 Prón. A banki alkalmazások foghíjasok még, de a többség már használható, illetve a Curve Pay segítségével van mobilfizetési lehetőség is, ami egy fontos funkció 2022-ben már.

A P50 Pro esetén a felhasználók gyakran hajlamosak csak az árát és a GMS mentességet emlegetni. Az már ritkábban kap hangot, hogy számos olyan funkció került bele, amely bizony a konkurens modellekben nem feltétlenül érhető el még a hasonló áron sem. Van sztereó hangzás, nem maradt ki az infra port, a leggyorsabb töltést kínáló adapter van a dobozban. Említésre méltó a periszkópos telefotó kamera, amely csak kevés modellben található meg egy egyszerű okból kifolyólag, sokkal drágább mint egy hagyományos kamera. A Huawei P50 Pro árát tehát ilyen szempontból is érdemes vizsgálni, hogy olyan funkciókkal pakolta meg a gyártó, amelyek más modellekben nincsenek, vagy árcsökkentés miatt, vagy egyéb okokból.

Huawei P50 Pro teszt

A Huawei megpróbálja ott folytatni az okostelefon piacot, ahol 2020-ban abbahagyta. Továbbra is kiváló anyagminőségben, nagyon jó funkciókkal, HMS alapokkal, viszont a magyar piacon kicsit markánsnak ható árazással, bár nem drágábban, mint a konkurensek.

A P50 Pro egy nagyon jól működő telefon, viszont a széleskörű értékesítést nagyban nehezíti, hogy a harmadik legdrágább Huawei okostelefon, amely Magyarországon megjelent. De lesz ez olcsóbb a jövőben, amely miatt jóval keresettebb is lehet, nem beszélve a különböző szolgáltatói ajánlatokról.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával