Hírek

Így fut a HarmonyOS a Huawei legújabb táblagépén

A MatePad-ek mostantól akár másodlagos kijelzőként is használhatók

Szupereszközzé alakítja az okoskészülékeket a Huawei új operációs rendszere, amely Európában idén nyáron elsőként táblagépeken jelent meg. A HarmonyOS már nemcsak az okostelefonok, hanem mindenféle okoseszköz kényelmes, gördülékeny és biztonságos összekapcsolódását, illetve együttműködését kínálja a felhasználók számára. Nézzük meg, hogy fut a HarmonyOS 2.0 a MatePad 11 táblagépen!

Érezd magad otthon

Bár a HarmonyOS egy új teljesen operációs rendszer, a kezelőfelülete hasonlít az EMUI-ra. Ez tudatos döntés a vállalat részéről, mert azt szeretnék, hogy a felhasználók kezdettől fogva ismerős környezetben mozogjanak, ne kelljen újra megtanulni a rendszert. Tehát, a HarmonyOS az EMUI kifinomultabb, letisztultabb változata.

Így fut a HarmonyOS a Huawei legújabb táblagépén

Dinamikus kezdőképernyő

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A MatePad 11 bekapcsolásakor egyből feltűnik az új letisztult, minimalista, mégis dinamikus kezdőképernyő. Mindennek alapja az új, két részből álló smart dock. Az első a felhasználó által kiválasztott kedvenc alkalmazásokat tartalmazza, míg a másik a HarmonyOS által, a felhasználó szokásai alapján kiválasztott alkalmazásokat gyűjti össze. Itt mindent megtalálhat a felhasználó, amit csak szeretne.

Már ránézésre is letisztultabb lett a HarmonyOS kezdőképernyője. Androidon a widgetek statikusak, meghatározott formájúak és gyakran nem illeszkednek a kezdőképernyő többi eleméhez (hol szögletes, hol lekerekített a szélük). Ezzel szemben a HarmonyOS-en a widgetek dinamikusak – különböző méretűek, szélük lekerekítettek, így illeszkednek a HarmonyOS alkalmazásikonjaihoz.

Az appokban egy felhúzással Service Widget-ek generálhatók, amelyek valós idejű, könnyen elérhető információkat mutatnak meg, az alkalmazás megnyitása nélkül. Egyes alkalmazásoknál egy felfelé csúsztató mozdulat után végezve az ikonon egy nagyobb lebegő ablakban megjelennek a legfontosabb információk, például a legutolsó öt e-mail, vagy az utolsó jegyzet első pár sora.

Habár a HarmonyOS független szoftver, a meglévő Android-alkalmazások hibátlanul futnak rajta. Az úgynevezett Ark Compiler lényegében lefordítja a programok nyelvét a gépek számára. A megszokott alkalmazások többsége, mint például az Instagram, a WhatsApp, a Facebook, ugyanúgy fog futni a HarmonyOS-en, mint az Android-eszközökön.

A HarmonyOS intelligensebb módon jeleníti meg a különböző alkalmazásokat is. Az osztott képernyőnek nem kell feltétlenül elfoglalni a képernyő felét, lehet akár 75/25 arányú is. Így egyes alkalmazások, például az Instagram, még akkor is arányosan nyílnak meg a MatePad 11 készüléken, ha az fekvő helyzetben van.

HarmonyOS a Huawei MatePad 11-en

Az alkalmazások mappákba rendezése is dinamikusabb a HarmonyOS felületén. Android és iOS esetén az alkalmazásmappák azonos méretűek, és az appok elindításához két koppintásra van szükség: egyszer a mappa megnyitására, egy másikra az alkalmazás elindításához. A HarmonyOS-ban azonban lehetőség van a mappa nagyobb méretű elhelyezésére a kezdőképernyőn, így a felhasználók egyetlen érintéssel megnyithatnak alkalmazásokat a mappában.

Vezérlőpult

A készülékek közötti kommunikáció még sosem volt ilyen egyszerű, mint a HarmonyOS-szel. A felhasználók az úgynevezett Többkészülékes vezérlőpult (Multi-device Control Panel) felületén található „drag-and-integrate” funkcióval szabadon összekapcsolhatják készülékeiket. Például egy esti filmnézésnél elegendő megnyitni a Vezérlőpultot és az okoskijelző ikonját áthúzni a tablet ikonjára, így a film a tabletről egyből a TV-re ugrik át. A FreeBuds használatához pedig a fülhallgató ikonját kell áthúzni a tabletére, így a hang máris a MatePad helyett a Huawei fülhallgatóján keresztül szól.

Alkalmazás sokszorosító

A HarmonyOS másik egyedülálló tulajdonsága az Alkalmazás sokszorostót, amely egy alkalmazáson belüli tartalmat jeleníthet meg egy másik ablakban. Például, ha a felhasználó fekvő módban nyitja meg az Instagramot a MatePad 11-en és rányom az Insta storykra, az egy második ablakban nyílik meg, lehetővé téve az Instagram görgetését. Hasonlóképpen, a Huawei Health alkalmazásban az egészségügyi statisztikára kattintva az információ egy másodlagos ablakban nyílik meg. Nincs feleslegesen használt képernyőfelület a HarmonyOS esetében a MatePad 11 készüléken.

HarmonyOS osztott képernyő

Zökkenőmentes csatlakoztathatóság

A HarmonyOS zökkenőmentes csatlakozást tesz lehetővé a Huawei eszközei között. A MatePad 11 készülék gond nélkül szinkronizálható egy Huawei PC –vel, ami így a csatlakoztatás után sokkal okosabb, mint pusztán egy másodlagos kijelző. A MatePad 11 a számítógép részévé válik, lehetővé téve a fájlok egyik eszközről a másikra történő áthúzását.

Természetesen a MatePad 11 képes csak másodlagos monitorként szolgálni, ekkor kiterjesztési, vagy tükrözési módba kell állítani. Ez utóbbi módon kitűnő jegyzettömb lehet egy Huawei laptop mellett.

Sőt. A MatePad 11 billentyűzetén található NFC felületre koppintva automatikusan összekapcsolja azt egy Huawei okostelefonnal. Szinkronizáláskor a mobiltelefon kijelzőjének virtuális verziója jelenik meg a MatePad 11-en. Válaszoljon a WhatsApp üzenetekre, vagy nyissa meg telefonja alkalmazásait közvetlenül a MatePad 11 készüléken.

Jobb teljesítmény

A HarmonyOS 2 segítségével a működés mindig gyors. Hosszú távú használat esetén is ugyanolyan gyors és gördülékeny marad az alkalmazás indítása, mint korábban.  A HarmonyOS teljesítménye felülmúlja az Android alapú EMUI teljesítményét.

Egy-egy alkalmazás, vagy játék megnyitása nagy mennyiségű adatot generál. A HarmonyOS számos újítást vezetett be annak biztosítására, hogy a készülék még akkor is gyors legyen, ha a ROM majdnem teljesen tele van, így továbbra is gyorsan és zökkenőmentesen fog működni.

100 millió felhasználó

Már több mint 100 millió HUAWEI okoseszköz – beleértve az okostelefonokat, táblagépeket és viselhető okoseszközöket – használja a vállalat legújabb operációs rendszerét, a HarmonyOS 2-t. A százmilliós felhasználószámot mindössze három hónappal a rendszer bemutatását követően, szeptember 13-án érték el, ami új rekordnak tekinthető az iparágban.

HarmonyOS 100 millió eszközön

Mivel a HarmonyOS-t úgy tervezték, hogy natív módon fusson a Huawei készülékein. A vállalat megnyitotta a harmadik fél számára is, hogy a fejlesztők így olyan alkalmazásokat építhessenek, amelyek teljes mértékben kihasználják az operációs rendszerben rejlő potenciált.

A HarmonyOS egy nyílt platform, amely a szinergiát és az együttműködést helyezi előtérbe. Más szóval, a dolgok kombinációja, amelyek együttesen egy egységet alkotnak.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával