Hírek

Itt az EMUI 12

Különösebb bejelentés nélkül, csendben jelent meg az EMUI 12.

Korábban a Huawei vezetőitől elhangzottak olyan kijelentések, hogy az EMUI 11 lehet az utolsó EMUI kiadás, hiszen jön a HarmonyOS. Bár az új operációs rendszer jött (úgy ahogy), úgy tűnik újabb EMUI verzió is követte.

Itt az EMUI 12

Míg korábban pl. az IFA kiállításon, vagy a saját fejlesztői konferencián szentelt helyet a Huawei az új EMUI verzió bejelentésének, addig most az EMUI 12 csak felbukkant a vállalat weboldalán és azóta sem igyekezett a Huawei nagyobb média figyelmet irányítani rá.

A HarmonyOS frissítés egyelőre csak Kínában indult el a régebbi készülékekre. Új telefonok is csak Kínában érkeznek a friss rendszerrel. Nagyképernyős eszközök közül egyedül az új MatePadek érkeztek globális piacra is HarmonyOS alapokon. Már ha valóban HM OS fut rajtuk, ugyanis egyrészt több program, szolgáltatás is Android 10-ként azonosítja azt, másrészt a most bemutatott EMUI 12 leginkább pont úgy néz ki, mint a HarmonyOS.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Itt az EMUI 12

Az EMUI 12 még több lekerekítést kapott, nincsenek éles szögek. A rendszert a fehér, a fekete és a kék színek határozzák meg. 

Az értesítési sáv mellett megjelent a “Control Panel” nevű felület, amely tökéletesen megegyezik a HarmonyOS-es eszközökön tapasztalt azonos funkcióval. Bal felül nagy panelen a zenelejátszó vezérlője, mellette két lapos kapcsoló a WiFi-nek és a Bluetooth-nak. Alatta különböző funkciók kapcsolhatók és a fényerő szabályozható. Lentebb pedig a “Device+” névre keresztelt funkció, amit HarmonyOS-en Super Device-nak hív a gyártó – ellenben külsőre és funkcióra megegyezik mind a kettő.

Itt az EMUI 12

A HarmonyOS-hez hasonlóan “különvált” az értesítési felület és a gyorsbeállítást kínáló Control Panel. A kijelző bal felső oldalát lehúzva az értesítési sáv gördül le, míg a jobb felső oldalt lehúzva a Control Panel. Ez a MatePad 11 tablet nagy kijelzőjén teljesen jól működő, hasznos funkció volt. Telefonon kevésbé tűnik annak, hiszen amíg eddig egy nagyobb telefont ha nehezen is, de lehúzhattuk egy kézzel az értesítési sávot jobb kézben tartott készülék esetén, ez mostanra aligha megvalósítható az EMUI 12 / HarmonyOS alatt.

Az EMUI 12 újból bemutatja a Distributed File System nevű megoldást – amit korábban a HarmonyOS is bemutatott. ennek lényege, hogy a telefon tárhelyét kábel nélkül, vezeték nélkül el lehet érni windows alatt a notebookon. Ehhez természetesen nem csak EMUI 12-t futtató telefon kell, hanem egy Huawei Matebook notebook is, amin a PC Manager 11.1 fut.

Itt az EMUI 12

Az EMUI 10.1-gyel debütált 2020. tavaszán (a Huawei P40 sorozattal) a MeeTime. 1,5 év alatt nem vált elérhetővé a szolgáltatás Magyarországon. Így igazán azt az új funkciót sem fogják valószínűleg a majdani hazai EMUI 12 használók kihasználni, hogy a MeeTime már lehetőséget nyújt arra, hogy a videóhívást megossza a felhasználó a telefon és a Huawei Vision okostévé között, azaz  a kis képernyőről áttegye azt a nagyra. Egyébiránt, ez szintén egy korábban bejelentett HarmonyOS funkció.

Többen kritizálták a Huawei-t, hogy a HarmonyOS nem is egy saját fejlesztésű operációs rendszer, hanem csak egy Android 10 verzió, amelyet átcímkéztek és új dizájnba csomagoltak. Bár a Huawei továbbra is elutasítja ezt, beszédes, hogy dizájnban és funkciókban azonossá vált ezzel a HarmonyOS és az EMUI 12 is. 

A HarmonyOS jelenleg kétféle utat jár be. Kínában, a Huawei anyaországában új telefonokon és eszközökön megjelenik, mellette pedig rendkívül sok korábbi modell megkapta frissítésként. Kínán kívül azonban kizárólag néhány új, másodvonalas eszköz(azaz nem telefon)  érkezett vele, nálunk a Watch 3 okosóra széria és a MatePad 11 tablet. HarmonyOS-t futtató telefon nem jelent meg Kínán kívül, illetve frissítések sincsenek.

Arról sincs információ, hogy az EMUI 12 milyen készülékekre érkezhet. Új modelleken valószínűleg jön majd, frissítésekről viszont nincs hír. Az viszont egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a Huawei a “saját rendszert” egyelőre csak Kínában akarja eladni, a világ többi részén pedig nem meri teljes egészében bevállalni, ezért is jöhetett az EMUI 12.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával