Hírek

Kirin A1: audio chip a tökéletes Bluetooth hangzásért

Saját audio chipet fejlesztett a Huawei, amely Kirin A1 néven jelenik meg, először a FreeBuds 3 headsetben.

A Kirin A1 az első Bluetooth 5.1 és Bluetooth LE 5.1 weareble chip a piacon. Egy chipben van integrálva a DSP, a Bluetooth, a RAM, a Sensur HUB, a feldolgozó processzor, a teljesítmény vezérlő egyaránt. Ezt a chipet nem csak headsetekbe szánja a Huawei, hanem hangszórókba, illetve okosórákba egyaránt.

Kirin A1: audio chip a tökéletes Bluetooth hangzásért

A Huawei bejelentése szerint nem csak 5%-kal kisebb a Kirin A1, mint az Apple hasonló teréke, a H1-es chip, hanem 30%-kal kisebb késleltetéssel és 50%-kal alacsonyabb energiafogyasztással is rendelkezik.

A nagy késleltetést és a nagy energiafogyasztást a valódi vezeték nélküli headsetek esetén a különböző technológia megoldások okozzák. A legtöbb gyártó a TWS fülhallgatók esetén csak az egyik oldalra küldi vezeték nélkül az adatokat és az küldi át a másik felére, ami magas latency-t, azaz késleltetést okoz. Az Apple esetében mindkét headset félre mennek az adatok, ez gyorsabb működést, de nagyobb energiaigényt jelent.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A Huawei ezzel ellentétben bejelentette a szinkronizáld kétcsatornás megoldását. A Kirin A1 chippel ellátott headsetek esetén a bal csatorna audio anyaga csak a bal fülhallgatóba megy, a jobb csatorna pedig csak a jobb fülhallgatóba. Ezzel a megoldással a Huawei 30 perc alatt pontosan annyi lagolást (kettőt) produkált a teszteken, mint az Apple Airpods 2.

BT-UHD adatátviteli protokoll

A Huawei bejelentette a Bluetooth Ultra High Definition adatátviteli technológiát, amely 2,3x nagyobb átviteli sebességre képes, mint a korábbi megoldások. Az AAC-vel 320 kbps-s átvitel érhető el, a Qualcom aPTX HD-vel 576 Kbps, míg az LDAC-cal 990 kbps-os az adatátviteli sebesség. Ezzel szemben a Huawei új BT-UHD technológiájának köszönhetően 2,3 Mbps-os adatátvitel érhető el, amivel FLAC zeneszámokat is tömörítés nélkül lehet Bluetooth eszközökön hallgatni.

Az új Kirin A1 chip először a Huawei FreeBuds 3 headsetben lesz elérhető, a jövőben azonban további audio termékekbe és okosórákba is belekerül majd.

Itt a Huawei FreeBuds 3 ANC headset

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával