Hírek

Komoly recesszió van 2022-ben az okostelefonok piacán

Az amerikai IDC piackutató cég szerint a jövőben még kevesebb okostelefon kerülhet piacra, főleg a régiónkban, Közép- és Kelet-Európában van 17,4%-os csökkenést az elemzés.

Bár az év közepén még 3,5%-os visszaeséssel számolt az IDC globálisan, mostanra már 6,5%-ot realizál az okostelefonok globális szállítására, a várakozásai szerint 1,27 milliárd darab új okostelefont szállíthatnak le 2022-ben a gyártók.

Debütált a HUAWEI Nova 10 széria
A HUAWEI Nova 10-es modell, a gyártó egyik legújabb okostelefonja

Úgy számol az IDC, hogy idén már több 5G-s okostelefon kerülhet piacra, mint korábbi generációt támogató készülék. Az idei évre 25,6%-os növekedést várnak, ami azt jelentené, hogy a kb. 1,27 milliárd telefonból immáron 54% lenne 5G képes. Ezeknek átlagárát jelenleg kb. 616 dollárra lőtték be. Hosszabb távon azonban tovább csökken majd az 5G-s telefonok ára, 2026-ra már csak 444 dolláros átlagárat vár a cég. A 4G-s modellek esetén jelenleg kb. 176 dolláros átlagárral számol az IDC, 2026-ra már csak 79 dollárral.

Legyél te is játékvezető!

A csökkenő tendenciát több tényező is befolyásolja. Az év során többször voltak nagyobb lezárások Kínában, amelyek a tech gyártás szívét, Sencsent is érintették, emiatt többször álltak gyártósorok. Az alapanyagok terén is hiány mutatkozik, részben még a COVID leállásokból elhúzódva, részben pedig már az orosz-ukrán háború is érinti a problémát. Emellett a keresletet két tényező csökkentheti. Egyrészt a gazdasági helyzet miatt többen dönthetnek úgy, hogy nem váltanak még új készülékre, másrészt pedig a jelenleg használt készülékük is elég jó lehet még ahhoz, hogy ne legyen szükségük feltétlenül cserére.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával