Hírek

Már több 5G-s telefont adnak el, mint 4G-s modellt

A Counterpoint felmérése szerint 2022. januárjában először történt meg, hogy több 5G-s okostelefont értékesítettek a gyártók, mint 4G-s modellt.

Az elemzést 2019. január óta végzi el a cég, amelyben szépen látható, ahogyan a 100%-os 4G és a 0%-os 5G képes részesedés szépen elindul egymás felé és idén év elején már keresztezték is egymást. Az első mozgolódások még 2020. elején indultak meg, majd 2020. októberéig elég dinamikus növekedés volt látható az 5G-s telefonok esetében. Ekkor jött egy kisebb visszaesés is, ennek oka valószínűleg a globális chiphiány is volt. Azonban szépen lassan, de újra szűkülni kezdett a két generáció közötti különbség.

Bemutatkozott a Huawei Nova 9 SE okostelefon
Az új Huawei Nova 9 SE, 5G támogatás nélkül

Januárban először érte el az 51%-os részesedést az 5G képes telefonok aránya, a 49%-os 4G-s modellekkel szemben. Ebben sokat segít, hogy mind a Qualcomm, mind a MediaTek mutatott be olcsóbb 5G képes SoC modelleket, így még olcsóbb telefonok kapták meg az 5G támogatást, ezért lehet már Magyarországon is találni 100 ezer forint alatt is 5G-s telefont.

Már több 5G-s telefont adnak el, mint 4G-s modellt

A belépőszintű telefonok esetén még várat a nagy 5G robbanás, ennek oka, hogy egy low-end 5G SoC jelenleg még több mint 20 dollárba kerül átlagosan, akkor fognak a legolcsóbb telefonokban is terjedni az 5G-s chipek, ha azok árai 20 dollár alá indulnak meg, vélik a Counterpoint elemzői.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A Huawei jelenleg nincs jó helyzetben ebből a szempontból, hiszen az amerikai embargó miatt a Qualcomm kizárólag 4G képes chipeket értékesíthet a kínai cég felé. A saját Kirin chipek gyártása pedig jelenleg holtponton van. Hallani, hogy saját chipgyártásba kezd a Huawei, ennek a beindítása, felfutása viszont még mindig időbe telik, így lassan rázódhat vissza a cég a piacba.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával