Hírek

Ne dőlj be az olcsó, de hamis Huawei microSD kártyáknak

A Wish nevű webshopot sokan ismerik, nem kevesen használják, azonan jó tudni, hogy ott sem minden arany ami fénylik és könnyen lehet óriási csalódás egy vásárlás, mint például akkor, amikor hamis Huawei memóriakártyát vásárol valaki.

Az, hogy fura termékekkel reklámoz a Facebookon a Wish, nem újdonság, ez a cég marketing modellje és azt kell hogy mondjam jól működik, mert tényleg figyelemfelkeltő és a cég elért eredményei alapján hatékony is. Azonban azzal már inkább nem értek egyet, amikor hamis termékekkel verik át az embert.

Ne dőlj be az olcsó, de hamis Huawei microSD kártyáknak

Az elmúlt napokban a fenti képen látható hirdetés jött velem szembe többször is, amely Huawei microSD kártyákat árul, mint “2019 hot sale”, a szokásos “a mai legdivatosabb 50-90%-os kedvezményekkel” szöveggel.

Az ajánlatot megnyitva láthatunk Huawei logóval ellátott microSD kártyákat, amelyeket 32 GB, 64 GB, 128 GB, 256 GB és 512 GB kapacitással kínál a Wish felülete. Nem direkt a Wish az, amely eladja az adott terméket, hanem a “LOJADECORAMAIS” nevű kereskedelmi partnere, a Wish itt csak közvetítő az eladó és a vevő között. A memóriakártyákat szenzációsan jónak tűnő, 90% körüli akcióval kínálják, 2500-5000 forint közötti áron.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Ne dőlj be az olcsó, de hamis Huawei microSD kártyáknak

ÁTVERÉS

Ha valami feltűnően olcsónak tűnik, érdemes élni a gyanúval, hogy az lehet átverés. Így van ez ezen esetben is. Megcáfolni az ajánlatot és bizonyítani, hogy ez hamisítvány, rendkívül könnyű, ugyanis a Huawei nem gyárt microSD kártyát! 2018 novemberében bemutatta a vállalat a saját fejlesztésű Huawei NM Card megoldását, ami egy nanoSIM méretű memóriakártya, ami kizárólag egyes csúcsmodellekbe (Mate 20 Pro, Mate 20, P30 Pro, P30, Mate 30 Pro, Mate 30) helyezhető. A Huawei azonban nem gyárt microSD kártyát, a képen látható ajánlat tehát egy hamisított termék, amely nem Huawei gyártmány, szimplán a vállalat nevével próbálnák meg eladni azt.

Itt az új NM Card, a Huawei memóriakártya megoldása

Huawei NM Card

Ha eltekintünk attól, hogy nem gyárt ilyet a Huawei, még azon felül is jelentős csalásról van szó, hiszen nem hogy nem kapunk a rendelésért Huawei terméket, de egészen biztos az, hogy a termék kapacitása sem éri el a ráírt értéket. Magyarországon, a viszonylag magas 27%-os áfával és Artisjus díjjal együtt is egy 512 GB-os microSD kártya, mondjuk a Samsungtól kb. 40 ezer forint. Ha eltekintünk az itthoni kötelező adóterhektől, akkor is valószínűtlen az, hogy Kínából egy valóban 512 GB kapacitású kártyát lehetne vásárolni 4237 forintért, hiszen senki sem vásárolna akkor Sandisk, Samsung, Sony, Toshiba, vagy bármilyen más márkájú kártyát több tízezer forintért, ha töredékért lenne hasonló a Wish-en.

A trükk az, hogy a memóriakártya rendelkezik egy speciális chipppel, ami átveri az eszközt, amibe a microSD bekerül. A telefon, vagy éppen PC úgy érzékeli majd, hogy a microSD valóban 512 GB kapacitású, mint ahogyan rá van írva, valójában azonban sokszor csak 2-4 GB, jobb esetben 8 GB a tényleges tárolókapacitás, azaz töredéke az 512 GB-nak. Ennek megfelelően nincs is lehetőség rajta tárolni és kezelni valóban 500 GB körüli adatot. Nem csak a márkában és a tárhelyben hazudnak általában ilyenkor, nyilván a sebességet tekintve is valószínűtlen az U3-as megjelölést adó USH Speed Class 3 megfelelés, azaz nem fog minimum 30 MB/s-os szekvenciális írási sebességet biztosítani.

Aki ilyen “olcsón” vásárol egy “Huawei 512 GB microSD” kártyát, vagy bármelyik másik kapacitású darabot, az valójában nagyon drágán vásárol egy nevetségesen alacsony kapacitású, silány kártyát, a 4237 forintos ár, plusz 908 forintos szállítási költség pedig ablakon kidobott pénz lesz.

Nem arról van szó, hogy Kínában minden hamis és minden átverés. Ott is lehet kapni memóriakártyát, amely ténylegesen arra képes, ami rá van írva. A magyar áfa és Artisjus díj nélkül nyilván olcsóbb is a kiegészítő Kínában, de nem ilyen mértékben, mint amellyel a Wish-en próbálják meg lehúzni a gyanútlan áldozatokat. Természetesen ezt az óvatosságot nem csak a Wishen kell fenntartani, hasonló olcsó átverések találhatók Aliexpressen, eBay-en és szinte bármelyik ilyen jellegű webshopban.

Hol érdemes Huawei-t vásárolni?

Mindenképpen azt javasoljuk, hogy akár microSD-t, akár más kiegészítőt olyan ismert helyről szerezz be, ahol biztos lehetsz benne, hogy valóban azt kapod, amit adnak. Egy nagyobb magyar kereskedő jó eséllyel kínál személyes átvételi megoldást, vagy éppen a szállítás sem biztos, hogy drágább, mint a Wish-en, cserébe biztosan eredeti terméket kapsz, azzal a sebességgel, amit választottál, ráadásul ezekre sokszor nem 1-2 év garanciát vállalnak a gyártók, hanem 5, akár 10 évet, sőt van amikor élettartam jótállást is adnak.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával