Hírek

Németországban a Vodafone már lekapcsolhatja a 3G hálózatot

A mobilhálózatokat tekintve az 5G miatt hangos a média és a közvélemény is az elmúlt egy évben, hol pozitív, hol negatív véleménnyel, de vannak más történések is, méghozzá a 3G-vel.

Vodafone 5G

Németországban hamarosan lekapcsolhatják a 3G hálózatot annak kihasználatlantsága miatt. a 3G technológia nagyjából 20 éves, maximális 42 Mb/s-os adatátviteli sebességgel, azonban nem is ez okozza azt, hogy nem használják, hanem a 4G hálózat. Telefonbeszélgetésre a felhasználók a 2G-s GSM hálózatot, vagy már a 4G-t (VoLTE-vel) használják, illetve ezután akár jöhet majd az 5G-s hívás is, bár ez még a jövő zenéje. A 3G hálózatot gyakorlatilag csak mobilinternetezésre használják, azonban a német szolgáltató felmérése szerint az elmúlt 2 évben folyamatosan csökken a felhasználók száma, akik ezt használják, az ügyfelek 3%-a igényel nagyobb adatforgalmat 3G-n keresztül, a teljes hálózati forgalom 5%-át bonyolítják ezen a hálózaton, ami kifejezetten alacsony.

A 3G hálózat kihasználatlanságának oka elsősorban az, hogy a 4G hálózat nagy elterjedésű, illetve az elmúlt években már közel minden készülék támogatja, ma egy 100 eurós belépőszintű modell is 4G támogatással érkezik.

A sajtóhírek alapján a Vodafone Németoszág három különböző 3G-s frekvenciablokkja van, ebből viszont kettőt most is 4G-re használ már, a harmadik, amelyen 3G hálózat fut, várhatóan 2021. júniusában áll le.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Megújulnak a Vodafone SIM kártyái

Azon felhasználók, akik jelenleg a készülékek képességei miatt nem használnak 4G-t, a 3G hálózat lekapcsolása után 2G-s hálózaton tudnak majd EDGE kapcsolaton mobilinternetezni, ami jelentős visszalépés lehet, bár az ő esetükben a készülék is vagy nagyon régi modell, vagy kifejezetten alsókategóriás, belépőszintű modell. A nem 4G képes SIM kártyákat természetesen ingyen cseréli majd ott is a szolgáltató, míg az autókba épített eCall automatikus segélyhívó rendszerek ahogy eddig is, a jövőben is 2G hálózaton keresztül kommunikálnak majd.

A hazai LTE a világ élmezőnyébe tartozik

Magyarországon jelenleg még nincs konkrét, publikus terv a 3G hálózatok lekapcsolására, azonban a 4G hálózat általános jó lefedettsége és az 5G jövőbeli érkezése miatt valószínű, hogy pár éven belül szintén eltűnhet.

Szerző
G7
Forrás
Golem.de

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával