Hírek

Németországban a Vodafone már lekapcsolhatja a 3G hálózatot

A mobilhálózatokat tekintve az 5G miatt hangos a média és a közvélemény is az elmúlt egy évben, hol pozitív, hol negatív véleménnyel, de vannak más történések is, méghozzá a 3G-vel.

Vodafone 5G

Németországban hamarosan lekapcsolhatják a 3G hálózatot annak kihasználatlantsága miatt. a 3G technológia nagyjából 20 éves, maximális 42 Mb/s-os adatátviteli sebességgel, azonban nem is ez okozza azt, hogy nem használják, hanem a 4G hálózat. Telefonbeszélgetésre a felhasználók a 2G-s GSM hálózatot, vagy már a 4G-t (VoLTE-vel) használják, illetve ezután akár jöhet majd az 5G-s hívás is, bár ez még a jövő zenéje. A 3G hálózatot gyakorlatilag csak mobilinternetezésre használják, azonban a német szolgáltató felmérése szerint az elmúlt 2 évben folyamatosan csökken a felhasználók száma, akik ezt használják, az ügyfelek 3%-a igényel nagyobb adatforgalmat 3G-n keresztül, a teljes hálózati forgalom 5%-át bonyolítják ezen a hálózaton, ami kifejezetten alacsony.

A 3G hálózat kihasználatlanságának oka elsősorban az, hogy a 4G hálózat nagy elterjedésű, illetve az elmúlt években már közel minden készülék támogatja, ma egy 100 eurós belépőszintű modell is 4G támogatással érkezik.

A sajtóhírek alapján a Vodafone Németoszág három különböző 3G-s frekvenciablokkja van, ebből viszont kettőt most is 4G-re használ már, a harmadik, amelyen 3G hálózat fut, várhatóan 2021. júniusában áll le.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a Huawei közösség csoportunkba a szakmai segítségért!

Megújulnak a Vodafone SIM kártyái

Azon felhasználók, akik jelenleg a készülékek képességei miatt nem használnak 4G-t, a 3G hálózat lekapcsolása után 2G-s hálózaton tudnak majd EDGE kapcsolaton mobilinternetezni, ami jelentős visszalépés lehet, bár az ő esetükben a készülék is vagy nagyon régi modell, vagy kifejezetten alsókategóriás, belépőszintű modell. A nem 4G képes SIM kártyákat természetesen ingyen cseréli majd ott is a szolgáltató, míg az autókba épített eCall automatikus segélyhívó rendszerek ahogy eddig is, a jövőben is 2G hálózaton keresztül kommunikálnak majd.

A hazai LTE a világ élmezőnyébe tartozik

Magyarországon jelenleg még nincs konkrét, publikus terv a 3G hálózatok lekapcsolására, azonban a 4G hálózat általános jó lefedettsége és az 5G jövőbeli érkezése miatt valószínű, hogy pár éven belül szintén eltűnhet.

Via
G7
Source
Golem.de

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker