Hírek

Rövid ideig használunk egy telefont és ez nagy környezeti terhelést okoz

Az NMHH felmérése szerint túl gyakran cserélnek telefont Magyarországon, ami jelentős környezeti hatásokkal jár.

Az okostelefonok gyártásához sok nyersanyag szükséges, ezek egy része rendkívül ritka földfémek, amelyek elérhetősége korlátozott, nagy környezeti terheléssel jár a bányászatuk. Ezen segíthetne az újrahasznosítás, de ez nagyon alacsony arányú. Emellett a készülékek csomagolása, Ázsiából a felhasználók kezébe juttatása sok hulladékkal és károsanyag-kibocsátással jár.

Készülékcsere helyett a javítással nem csak a pénztárcát, hanem a környezetet is kímélhetjük.

A hatóság készített egy felmérést 2021-ben, amelyben arra az eredményre jutottak, hogy a 14 éven felüliek 94%-a használ telefont. Ezek a készülékek életciklusa elég rövid, az 54%-uk nincs 2 éves sem, 85%-uk nem éri el az 5 éves kort. Azaz a legtöbb okostelefont nem használják 5 évig sem, vagy még rövidebb is lehet a hasznos élettartama.

A felmérés alapján nagyon sokan, minden csere 32%-a csak azért történik, mert a felhasználó megunta a telefont, vagy kedvezmény hatására vásárolta, azaz nem igazán volt valós, racionális oka a váltásra. A használók 26%-a cserélt csak azért készüléket, mert mert az olyan mértékű sérülést szenvedett, amely miatt nem érdemes javítani, vagy valóban elavultnak volt tekinthető. Minden harmadikuk azért cserélt telefont, mert az elromlott, vagy akkumulátor cserét igényelt volna, de javítás helyett inkább új eszközt vásárolt.

Egy használt Huawei P30 Pro még 2022-ben is jó alternatíva lehet hosszabb távon is.

Az NMHH szerint a felhasználóknak sokkal környezettudatosabb döntéseket kellene hozni. Egyrészt egy telefon csere előtt meg kellene vizsgálni, valóban szükség van-e a cserére, vagy esetleg a készülék javításával az tovább használható-e. Emellett a felhasználók csupán 15%-a szerzett be használt készüléket, pedig ez nem csak jelentősen olcsóbb lehet, de a környezetre is pozitív hatást gyakorol.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Az a leginkább környezetbarát telefon, amit nem gyártanak le!

A Huawei több módon is igyekszik tenni a környezeti terhelés csökkentése érdekében. Magyarországon például folyamatosan különböző szerviz akciókkal igyekszik meghosszabbítani az eszközök élettartamát. Az elmúlt években többször kaptak meghosszabbított jótállást a márka használói, amely díjmentes javítást biztosított még hosszabb ideig. Emellett tavaly is több kedvezményes szerviz promóció volt, 2022-ben is minden hónap végén kedvezményesen javíttathatnak jótálláson túl a Huawei szervizekben.

Kínában már használt telefonokat is értékesít a Huawei. Magyarországon ilyen promóció még nincs, azonban például a Huawei adás-vétel csoportban érdemes szétnézni, mert kifejezetten jó árakon lehet venni hibátlan állapotban lévő, de használt okostelefonokat és egyéb Huawei termékeket.

Fontos, hogy a már nem használható, hibás, sérült, elavult készülékek ne a fiókokba, vagy a szemetesbe kerüljenek. Ezeket a szervizekben is átveszik begyűjtésre, majd újrahasznosítással újra felhasználható, értékes nyersanyag lehet belőle.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával