Hírek

Saját chipgyártás kiépítésén dolgozik a HUAWEI

Az elmúlt évben a Huawei fokozta befektetéseit a félvezetők piacára való belépéshez, hogy kiépítse saját félvezető ökoszisztémáját – derül ki a Digitimes információiból. 

A tajvani hírszolgáltató jelentése szerint a Huawei belép több félvezető szegmensbe, hogy kiépítse saját félvezető ökoszisztémáját. Ennek érdekében a Huawei most hosszú távú megállapodásokat köt a tajvani berendezések és anyagok beszállítóival. Konkrét részleteket nem árultak el a beszállítókról.

2019-ben a Huawei felkerült az amerikai Entity Listre, amely komolyan kihat a cégre. Ez korlátozza a Huawei-t abban, hogy hozzáférjen az Egyesült Államokban gyártott alapvető technológiákhoz. A tilalom súlyosan érintette a különböző vállalkozásokat, köztük a távközlési és az okostelefonokat gyártó ágazatot.

2020-ban az Egyesült Államok blokkolta a Huawei hozzáférését a lapkakészletekhez, és korlátozta a chip dizájnok felhasználását olyan cégeknél, mint a TSMC. Emiatt a Huawei abbahagyta az új Kirin lapkakészletek gyártását is. Tovább is ment az amerikai kormány, a kínai félvezető ipar több szereplőjét is korlátozta, valamint kínai nagyvállalatok sorát helyezte szintén tiltólistára 2022 októberében.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A támadások ellenére a Huawei folyamatosan pörgeti a különböző technológiák kutatását és fejlesztését. A Huawei tavaly 142,7 milliárd jüanra (kb 7 768 milliárd forintra) növelte kutatás-fejlesztési kiadásait, ami teljes bevételének 22,4%-ának felel meg.

A HUAWEI partnerségi megállapodásokat köt más kínai földi félvezető-gyártókkal, és gyártó létesítményeket épít különböző területeken, köztük Qingdao, Peking és Vuhan területén.

A másik oldalon a Huawei új globális tehetségeket toboroz, akik félvezetők fejlesztésére szakosodtak, és ebben a német Infineon Technologies chipgyártó a vezető szereplő. Ehhez járul, hogy a Huawei a központi feldolgozóegység-architektúra szakértőit is keresi.

Ezen kívül a Huawei processzorchipeket, rádiófrekvenciás alkatrészeket és analóg chipeket, valamint chip-csomagolástervező és -tesztelő szakértőket vesz fel Hszianban, Csengtuban, Nanjingban, Sanghajban, Vuhanban, Hangcsouban és Sencsenben.

Jelenleg a cél a távközlési bázisállomásokhoz, térfigyelő kamerákhoz, autóipari alkalmazásokhoz és okostelefonokhoz való chipek gyártásában való mielőbbi előrelépés. A Huawei emellett folytatja a teljes ellátási láncának újjáépítését. Ez magában foglalja a gyártást, a csomagolást és a raktározást is. Ezzel is a cél, hogy teljesen függetlenítse magát a kínai vállalat az amerikai szankciók alól.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával