Hírek

Szinte alig találni Huawei telefont a boltokban

Az amerikai szankciók és a globális félvezetőhiány egyszerre éreztette a hatását a Huawei-nél. Ennek eredménye, hogy egyes termékekből hiány alakul ki. Ezt leginkább a telefonok érzik meg.

Aki követi a HuaweiBlog híreit, 4-5 évvel ezelőtt szinte minden hónapban olvashatott valamilyen új okostelefonról, amely megjelent Magyarországon. Aztán jött a 2019. májusi amerikai tiltás a Huawei ellen. Még mindig sok modell volt, de nagy volt a kérdőjel. És itt vagyunk most, 2021. szeptemberében. Elkezdődött az iskola, beköszöntött az ősz, de túl sok telefon nincs a hazai piacon.

Magyarország klasszikusan szolgáltatói piac, azaz a legtöbb okostelefon az operátorokon keresztül kerül értékesítésre. Megnéztem, hogy jelenleg ők hányféle modellt tartanak kínálaton a Huawei-ből.

A Telekom, mint a legnagyobb hazai szolgáltató, jelenleg a Huawei P40 Lite-ból és a Huawei P Smart 2021 modellből tart készletet. A Mate 40 Pro, a P30 Pro, a Mate 20 X 5G , a P30 Lite egyaránt kifutott a kínálatból.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A Telenornál azonos a helyzet, ők is csak a Huawei P40 Lite-ot és a P smart 2021-es modellt forgalmazzák. Utóbbi esetében a webshop megjelölése szerint “Utolsó darabok” érhetők el, azaz elképzelhető hogy hamar eltűnik a kínálatból ez is.

A Vodafone weboldalán szintén elérhető a Huawei P40 Lite és a Huawei P smart 2021 modell. Mellettük azonban még néhány készülék megtalálható. Így ott van a Huawei P40 Lite 5G, a Huawei P30 Pro, a Huawei Y5p, valamint a Huawei Y6p egyaránt raktáron van. Készlethiányos megjelöléssel látható a kínálatban a Mate40 Pro, az Y6s, a P40 Pro, a P30 Pro (128 GB), a P30 Lite, a P smart Z és a P smart 2019.
Azt hozzá kell tenni, hogy a P30 Pro 256 GB kizárólag a kaposvári üzletben, a P40 Lite 5G Sopronban,  az Y5p két budapesti üzletben érhető el, azaz ezen telefonok készlete is rendkívül korlátozott, alacsony.

Mi a helyzet a boltokban?

A hivatalos partnereknél is lecsökkent az elérhető Huawei telefonok típusainak száma.

MediaMarktban elérhető modellek

  • Huawei P40 Lite
  • Huawei P smart 2021
  • Huawei Y6p (kizárólag egyes üzletekben)

Extreme Digitalban elérhető modellek

  • Huawei Mate Xs
  • Huawei P40 Lite
  • Huawei P smart 2021

eMAG-nál elérhető modellek

  • Huawei P40 Lite
  • Huawei P smart 2021
  • Huawei Y6p
  • Huawei Y5p

Ahogy fent látható, a Huawei okostelefon kínálat Magyarországon érdemben két modellre korlátozódik mostanra, a 1,5 éves középkategóriás (egyébként még ma is korrekt képességekkel rendelkező) Huawei P40 Lite-ra és a nála olcsóbb Huawei P smart 2021-es modellre. Mellette néhány készülékből van erősen korlátozott készlet. A GMS-es modellek közel teljesen eltűntek a piacról.

Ez nem a Huawei telefonok vége

Az elmúlt években a telefonokkal hasított a Huawei, erről volt elsősorban ismert a márka. Jelenleg ez megy talán legkevésbé. Helyette viszont szépen bővül a Matebook paletta itthon is, lett már többféle Huawei monitor, illetve asztali PC, egészen keresettek az okos- és sportórák, karkötők, valamint a különböző headsetek is.

Jelenleg új Huawei telefonok elsősorban Kínában jelennek meg, nagyobb piac, alapból nem függ a Google-től (hiszen ott régóta nem érhető el az), illetve helyben van.

Az amerikai szankciók mellett mindenképpen meg kell említeni azt is, hogy globális félvezető hiány van, amely nem csak a Huawei-t nehezíti, hiszen a Xiaomi pár hónappal a bemutatás után futtat ki modelleket, a Samsung hónapok óta nem tudja kiadni a Galaxy S21 FE modellt, vagy éppen a Mercedes és Suzuki gyár is terven kívüli leállásokkal küszködik azért, mert nincs chip ami bekerülhet az autókba.

Valószínűleg a közeljövőben új Huawei okostelefonok kerülhetnek a magyar boltok polcaira. Nem kell ehhez sokat várni, hiszen október végén is lesz egy Huawei sajtóesemény telefonnal, amely a magyar piacon is érdekelt lehet, erre utalnak ugyanis a jelek.

Hogy mikor lehet a Huawei olyan, mint az amerikai tiltások előtt? Ezt nehéz megmondani. Lehet hogy sosem. Lehet, hogy néhány éven belül. A Huawei jelenleg elsősorban Kínában erősíti meg a helyzetét, illetve építgeti az amerikai megoldásokat mellőző saját ökoszisztémáját. Ennek biztosan idő kell, mire teljes erőbevetéssel jöhet újra Magyarországon.

De az esély megvan arra, hogy lesz még megint széles Huawei okostelefon kínálat Magyarországon.

 

Jelenleg egyébként a használt Huawei okostelefonok kifejezetten jó áron mennek. Érdemes benézni a Huawei adás-vétel csoportba, hiszen garanciával és garancia nélkül is futnak Huawei okostelefonok a használt piacon, az árak pedig töredéke az eredetinek.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával