Hírek

Újabb, telefonokkal trükköző áfacsaló bandát kapcsolt le a NAV

Újabb, telefonokkal is trükköző cég bukott meg a NAV-nál, 10,5 milliárdos kárt okozva.

A NAV 56 helyszínen, összesen 226 nyomozó, járőr és IT-szakember bevetésével kapcsolt le egy bűnszövetkezetet, amely külföldről hozott be elektronikai cikkeket, okostelefonokat – a videó alapján Huawei termékeket is, azonban az adót elcsalták. A behozott termékeket különböző bukócégeken és fiktív számlákon keresztülvezették, amely során az áfacsalás láncolatának végén 10,5 milliárd forinttal károsították meg a költségvetést.

Újabb, telefonokkal trükköző áfacsaló bandát kapcsolt le a NAV

Igen, ezek azok a szürke importos készülékek, amelyek érezhetően olcsóbbak, mint a Huawei hivatalos viszonteladóinál található ajánlatok. Ezek azok, amelyekre gyakori tanács, hogy érdemes elkerülni, hiszen ha lenyomják az adott cégeket, akkor a garancia is megy vele a süllyesztőbe – mellesleg az ilyen készülékek vásárlásával is az adócsalást támogatják az emberek. Ezekre a készülékekre nem vonatkozik Huawei gyártói garancia, nem érvényesíthetők a gyári promóciós szolgáltatások, mint a garanciahosszabbítás, VIP szerviz és egyéb ajánlatok.

A bűnszervezettől lefoglaltak kb. 1,5 milliárd forint értékben ingatlanokat, 1 milliárdos bankszámlavagyont, 187 milliónyi készpénzt, 800 milliós követelésállományt, 616 millió forint értékben árukészletet, 100 milliós gépkocsi flottát, illetve megakadályoztak egy, a csaláshoz kötődő 800 milliós áfakiutalást is. Ez viszont csak kb. 5 milliárd forint, azaz az elcsalt összeg kb. fele térül meg várhatóan.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Országszerte összesen 25 személyt állítottak elő és hallgattak ki, 15 fő közülük őrizetbe is került. A bűnszervezet irányítói akár 20 évet is kaphatnak.

Továbbra is azt tudjuk hangoztatni, hogy vásárolj hivatalos forgalmazótól! Megbízható, gyártói garanciával érhetők el a készülékek és nem kell tartani attól, hogy a cég eltűnik, a garancia megszűnik egyik napról a másikra.

2020. végén egyik napról a másikra kapcsolt le a Turbado, amelyről kiderült, hogy trükköztek az értékesítéssel. Információink szerint sokan azóta is futnak a garancia után. 2019-ben a Laptopszalon Kft.-t kapcsolta le a NAV egy, a fentihez hasonló rajtaütés során.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával