Hírek

Újabb ujgur ügy a Huawei háza táján

Ismét kellemetlen helyzetbe került a Huawei, miután a The Washington Post olyan prezentációkat tett közzé, amely állítólag a gyártó weboldaláról származik és azt mutatja be, milyen megoldásokat fejlesztett ki a cég kínai átnevelőtáborokhoz.

A lap azt állítja, hogy a bemutatott és általuk lefordított PowerPoint prezentációkat egy nyilvános Huawei webhelyről szerezték be, amelyeket azóta eltávolítottak. A dokumentumokban feltüntetett szerzői jogi dátumok 2016-2018 közöttiek, bár a lap szerint a metaadatok 2014-2020 közötti dátumokra utalnak.

Az egyik dia egy olyan Huawei fejlesztésről szól, amely “az alapja lehet egy okos börtön platformjának”. A Post szerint Hszincsiangban található egy börtön, amelyben ezt a Huawei technológiát használják. Ezen a területen nagyrészt ujgur muszlimok élnek. A kínai kormányt régóta vádolják azzal, hogy emberjogokat sértve ujgur  átnevelőtáborokat tart fent és kényszermunkára használja a fogvatartottakat.

Újabb ujgur ügy a Huawei háza táján

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Egy másik dián a prezentációban a TWP szerint egy Hszincsiangban használt megfigyelőrendszer eredményeiről van szó. Azt mutatja be, hogyan sikerült a régió központjának számító Ürümqiben köztéri kamerákon keresztül arcfelismeréssel megtalálni szökevényeket. 2020-ban már napvilágot láttak hírek arról, hogy a Huawei is részt vehetett olyan fejlesztésben, amivel ujgurokat azonosítottak arcfelismeréssel.

Újabb ujgur ügy a Huawei háza táján

A részben angolra fordított dokumentumokban egyébként nem szerepel közvetlen utalás az ujgurokra, illetve a Huawei korábban is több esetben tagadta, hogy rasszista arcfelismerő rendszert fejlesztett volna. A The Washington Post megkeresésére a Huawei cáfolta azt is, hogy megfigyelőrendszert fejlesztett, vagy szállított volna Hszincsiangba. 

A Huawei Magyarország is közzétett az eset kapcsán egy hivatalos állásfoglalást:

A Huawei-nek nincs tudomása a Washington Post cikkében említett projektekről. Más nagy beszállítóhoz hasonlóan a Huawei is olyan felhőplatform-szolgáltatásokat kínál, amelyek megfelelnek az általános iparági eljárásoknak, szabványoknak. A Huawei nem fejleszt és nem értékesít olyan rendszereket, amelyek emberek egy meghatározott csoportját céloznák meg, és az összes üzletágunkban, valamennyi alkalmazottunktól és partnerünktől megköveteljük, hogy tartsák be az összes vonatkozó törvényt, előírást, üzleti etikát. Az adatvédelem a legfontosabb számunkra.

Szerző
The Washington Post

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával