Tippek-trükkök

Vírust jelzett a telefonon a Google? Itt a megoldás!

Böngészés közben vírust jelzett a Google, de vajon tényleg vírusos-e a telefon? Ennek megyünk utána!

A cikk képein látható több vírus jelzés is, amelytől a felhasználók megijjednek, hiszen egy elég aggasztó üzenetet kapnak arról, hogy vírusos a készülék és azt azonnal el kell távolítani. De vajon tényleg baj van?

Vírusos okostelefon megoldás

Mi az a vírus?

A vírusok, kártevők, adathalász alkalmazások átalakultak. Amíg régen a vírusok célja az volt, hogy a felhasználó készülékét használhatatlanná tegye, addigra mára más célt találtak a készítők, ez pedig jellemzően az adatlopás. Ma már a legtöbb esetben, főleg telefonon nem is vírusról beszélhetünk, hanem adathalász alkalmazásokról, amelyek észrevétlenül a készülékre próbálnak kerülni, átverve a felhasználót azért, hogy utána különböző adatokat szerezzen a készülékről.

Hogyan kerül a “vírus” a telefonra?

A mai modern android rendszerek esetében az adathalász alkalmazásokat maguk a felhasználók telepítik észrevétlenül. Ez történhet úgy, hogy a Google Play helyett ismeretlen forrásból tölt le egy APK-t valaki és azt telepíti a készüléken, amit követően maga a tulajdonos adja meg a hozzáférést az alkalmazásnak az adatokhoz. Ezek az APK telepítők kívülről annak a programnak tűnnek, amelyre a felhasználónak szüksége van, viszont a kódban olyan részletek lehetnek, amelyek kinyitják az ajtót a támadóknak is. Pont ezért fontos, hogy a Google Play Áruházat használják a felhasználók letöltésre – és ha egy alkalmazás fizetős, akkor azt a pár száz forintot kifizessék érte és ne torrentről, vagy máshonnan töltsék és telepítsék.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Másik klasszikus vírustelepítő módszer, hogy egy alkalmazás, egy reklámbanner, vagy egy weboldal felugró ablaka megijeszti a felhasználólt, hogy már vírusos a készüléke és megmutatja a “megoldást” az eltávolításra, viszont valójában pont ezzel telepíti azt.

Vírusos okostelefon megoldás

A képeken is látható Google figyelmeztetés egy átverés. Azt ne telepítsd és ne add meg a telefonszámod!

Ha böngészés közben felugrik egy ilyen ablak, hogy vírusos a készüléked, akkor pont azt nem kell elhinni, amit az adott ablak ír, hiszen pont az az átverés. Ezt az ablakot okozhatja egy ismeretlen forrásból származó alkalmazás amit előzőleg telepítettél, vagy éppen az aktuálisan látogatott weboldal is feldobhatja, jellemzően azon site-ok tartalmaznak ilyet, amelyeken illegális letöltések, vagy felnőtt tartalmak találhatók.

Kártevő alkalmazások kiszűrése

A Huawei Telefon-kezelő alkalmazása kínál egy Víruskereső funkciót is. Ezt az Avast rendszere üzemelteti. Ha valamilyen kártevőt sejtesz, célszerű ezt lefuttatni, pár másodperc alatt megtörténik és kiderül, kell-e valamitől aggódni.

A böngészőben felugró “vírust jelző” ablakot úgy lehet kiszűrni, ha kitörlöd a böngésző előzményeit és cache-ét. Ehhez menj a beállításokban az Alkalmazások menüpontba. Keresd meg a böngésződet, azon belül válaszd ki a Tárhely opciót, majd nyomj rá a “Gyorsítótár törlése” gombra.

Víruskeresés a Huawei Telefon-kezelő alkalmazásban

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával