Hírek

Visszatérnek a cserélhető akkumulátoros telefonok 2027-re

Életbe lépett az az új Európai Uniós rendelet, amely alapjában szabhatja át az összes okostelefont 2027-től.

A jogszabály szerint 2027-től “a fogyasztók képesek lesznek eltávolítani és cserélni a hordozható akkumulátorokat az elektronikai termékeikben az életciklusuk bármely pontján”. Ez azt jelenti, hogy a gyártóknak olyan készülékeket kell gyártani, amelybe a fogyasztók bármikor tudnak beszerezni akkumulátort és azt házilag kicserélhetik külön szerszám nélkül (kivéve, ha ingyen ad szerszámot hozzá a gyártó).

HUAWEI P60 Pro okostelefon bemutató

Ráadásul az akkumulátoroknak egy egyedi QR-kóddal kell majd rendelkezniük, amellyel követhetővé válnak azok életútjai. Erre azért van szükség, mert a legmagasabb mértékben törekedni kell majd arra, hogy az akkumulátorok gyártásához minél kevesebb nyersanyagra legyen szükség. A szükségletet nagy mértékben kell majd a begyűjtött és újrahasznosított akkumulátorokból fedezni, főleg olyan kritikus alapanyagok esetében, mint a kobalt, a lítium és a nikkel.

A szakértők úgy látják, hogy bár a szabályozás az EU-ra érvényes, mégis azzal járhat, hogy világszerte új trendként fog ez megjelenni négy év múlva. Ennek az oka, hogy nem érdemes külön az EU-ra szabott készülékeket fejleszteni és gyártani, illetve a világ többi pontjára másfajtát. Emiatt a cserélhető akkumulátoros telefonok visszatérhetnek világszerte 2027-től.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával