Hírek

A HUAWEI csendben mutatta a Mate60 Pro telefont

Semmi bejelentés, semmi nagyobb csillogás. Csak úgy megjelenik a gyártó oldalán a HUAWEI Mate 60 Pro. A HUAWEI-nél már nem sok fénye maradt a korábbi csillogásnak, ezt pedig kiválóan reprezentálja a Mate 60 Pro piacra vezetése.

Az amerikai embargó előtt, 2019 tavaszáig a HUAWEI óriási nemzetközi bemutatókat tartott, akár több ezer embert hívott meg. Legutolsó ilyen nagy nemzetközi bemutatója a P30 Pro modellnek volt Párizsban. Ezt követően a Mate30 Pro már kisebb kínai bemutatón jelent meg. A P40 Pro esetén ismét egy párizsi bemutató érkezett volna, viszont ezt nem az USA, hanem a COVID-19 járvány berobbanása állította meg 2020 tavaszán.

Később pedig csak kisebb bemutatók voltak. Jellemzően egy kínai bemutató után Európában már kisebb, lokális bemutatókkal készült a HUAWEI. Ilyen volt például a Nova 9, amelytől nagy visszatérést várt a gyártó. Ennek Bécsben volt a regionális bemutatója, ahol én is ott voltam.

A HUAWEI csendben mutatta a Mate60 Pro telefont

Most pedig itt a HUAWEI Mate 60 Pro. Nincs globális sajtóesemény. De még csak kínai sem. Igazából még csak kiszivárgó dátum sem volt, hogy mikor jöhet. Szimplán csak bekapcsolták a HUAWEI weboldalán a termék adatlapján. Mondhatjuk, hogy a nem túl fényes helyzetben ez már az utolsó szellő a gyártónál.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Pedig a Mate 60 Pro akár többet is érdemelne, mint következő csúcsmodell, még akkor is, ha a HUAWEI-nél is kérdéses lehet, hogy ez valóban lehet-e egy csúcsmodell

Mit tudunk a Mate 60 Pro telefonról?

A korábbi ívelt megjelenítők helyett ezúttal egy 6,82”-os lapos kijelző került a készülékbe (nem újdonság ez, a Samsung is elkezdett visszaállni a lapos megjelenítőkre). ennek felbontása 2720×1260 képpont (FullHD+). Az OLED panel 120 Hz-es képfrissítéssel rendelkezik, illetve 1440 Hz-es PWM-mel. 

A kijelzőt a második generációs Kunlun üveg borítja, felül pedig nagyon furán hat az a három lyuk, amibe kerültek az előlapi kamerák és a 3D-s arcfelismerő szenzorok.

A HarmonyOS 4.0-t futtató készülék 12 GB RAM-ot kapott, a háttértár pedig modelltől függően lehet 256 GB, 512 GB, vagy 1 TB, emellett pedig bővíthető azzal a HUAWEI NM Card memóriakártyával, amiről korábban a HUAWEI Magyarország még azt mondta, hogy megszűnt a gyártása. Ezek szerint mégsem, csak Magyarországon nincs már belőle kínálat.

És mi nincs még? Processzor. Mármint de, van processzora a HUAWEI Mate 60 Pro telefonnak, viszont a HUAWEI ezt úgy érezte, hogy nem kell megosztania. A kínai adatlapon semmi nyoma annak, hogy milyen SoC-t kapott a csúcsmodell. Pedig amikor még nekik állt a zászló, a Kirin processzorok képességei külön szekciót kaptak a bemutatókat.

És ugyan így hiányzik minden információ arról, hogy támogat-e 5G-t. Nyilván nem, hiszen továbbra sem fér hozzá ehhez a Huawei az amerikai szankciók miatt, viszont a termék adatlapon már azt sem tüntetik fel inkább, hogy 4G-t támogat a készülék, hiszen így kevésbé tűnhet fel a felhasználónak az 5G hiánya vásárlás előtt. Bezzeg annak volt hely, hogy a WIFI milyen szabványokat támogat és annak is, hogy már az újgenerációs műholdas kommunikáció támogatás került bele, nem csak üzenetváltást, hanem műholdas hívást is támogat a Mate 60 Pro, Kínában.

A műholdas hívás mellett van egyébként 88 wattos töltés (ami a P60 Pro modellben debütált), 50 wattos vezeték nélküli töltés. Sőt, már a fordított vezeték nélküli töltés is 20 wattot tud, gyorsabbat, mint az iPhone-ok vezetékes töltési lehetősége.  Ezekkel az 5000 mAh-s akkumulátort lehet táplálni, amelyet az IP68-as por- és vízálló házba rejtettek el.

A HUAWEI csendben mutatta a Mate60 Pro telefont

A hátlap két részre osztható. Az alsó rész a készülékházból egybe öntött, a felső részen pedig üveg borítás van, vagy vegán bőr, függően a modelltől. A kamerakör inkább hasonlít a középkategóriás HONOR Magic5 Lite modellre, mint sem a korábbi Mate40 Pro készülékre, ahol a Space Ring dizájn debütált.

A kamerákat tekintve az 50 megapixeles főkamera változtatható aperatúrát kapott (f1.4-4.0 között, pont mint a Mate50 Pro esetén). Az ultraszéles látószögű kamera 12 megapixeles, illetve van egy 48 megapixeles telefotó kamera, 3,5x-es optikai zoom lehetőséggel.

Ez a HUAWEI Mate60 Pro lehetne egy jó telefon. De már a HUAWEI sem akarja azt a látszatot kelteni, hogy mennek előre a telefonos piacon. Megjelenik Kínában a készülék, de látszatra nem is nagyon akarnak vele nagyot robbantani, hiszen akkor nem csak kiraknák a polcra.

Hogy lesz-e Magyarországon? Európában? Ki tudja. De ha lesz is, ki veszi meg? Google támogatás nélkül már a HUAWEI is régen belátta, hogy elvesztette a nemzetközi piacot.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával