Hírek

HUAWEI P60 Pro okostelefon bemutató

A HUAWEI P60 Pro járt nálam teszten egy bő hétre. Ez az egyik legkülöncebb modell a szériából véleményem szerint. 4 évvel az USA embargók kezdete után ez hozta a legkisebb média figyelmet érzésem szerint, pedig alapvetően itt is hozott különlegességeket a HUAWEI.

Ha nagyon lerövidíteném az újdonságok sorát, az igazi újdonságot a látványos hátlap dizájn hozta és az újabb kamera rendszer a HUAWEI P60 Pro esetében. Pedig egyébként nem csak ez került bele, mégis ez lopja el azt a kicsi felhajtást is.

HUAWEI P60 Pro okostelefon bemutató

Kocsi Judit sport mentáltréning

Már a HUAWEI P20 széria óta rendre igyekszik különleges hátlap megoldásokkal előrukkolni a gyártó. Ezúttal a gyöngyház mintázat, amely megjelent. Ez vizuálisan nagyon jól néz ki, matt felületű, enyhén csillogó és tényleg olyan, mintha egy gyöngyházat csodálnánk. Nagyon jó vizuális élmény, én egyedül a tapintható textúrát hiányoltam, azaz hogy a mintát tapintani is lehessen.

A különleges fehér mellett van egy “unalmas” fekete, ez gyakorlatilag egy matt, fekete hátlap, minden extra dizájnelem nélkül.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

És ott van a “Panda-dizájn” kamerasziget. Van egy indokolatlanul nagynak tűnő középső kamera körünk, illetve két másik, kisebb. Nincs már ToF szenzor, amit néha azért hiányolok, vannak viszont fotós érdekességek, de erről később.

HUAWEI P60 Pro okostelefon bemutató

Pedig, van még itt miről beszélni. Egyrészt, a P60 Pro az első modell, amelyből a nemzetközi piacra Kunlun üveggel érkezett. A kínai piacos Mate 50 Pro modellen debütált a gyártó saját fejlesztésű edzett üvege. Az a kevés törésteszt, amelyet már látni róla, ígéretesnek tűnik – bevallom én nem próbáltam összetörni a készüléket.

A P40 Pro modellben debütált Quad-Core dizájnt én nagyon élvezem, nekem nagyon tetszik. A 6,67”-os LTPO kijelző nagyon szép, magas fényerővel operál, kellő részletességgel. Alap beállításnál (ahol elérhető a HDR10+ is) nekem túl sárgás, túl meleg a színbeállítás a rendszer teljes felületén. Az Élénk színbeállítással áll vissza az a fehér, nem meleg színhőmérséklet, amely sokkal természetesebben hat. 

HUAWEI P60 Pro okostelefon bemutató

És hát van még újdonság a töltésben és az akkumulátorban is. Az elmúlt 2-3 évben kevés újdonság érkezett ezen a téren, sokáig megragadt a HUAWEI a 66 wattos SuperCharge töltésben – ezt emelte harmadával most a cég az új 88 wattos töltési teljesítménnyel. Ez nagyon gyors, de igazából én már a 40 wattos töltésre is azt mondtam, hogy általánosságban kellően gyors egy felhasználónak. Viszont tényleg sokat gyorsult a töltés, közel egy órát sem kell várni arra, hogy a nagyobb, 4815 mAh-s akkumulátort feltöltse.

A vezeték nélküli töltés 50 wattos továbbra is, ehhez viszont szükség van arra a kompatibilis töltőre, amelyet nem hozott Magyarországra a HUAWEI.

Az érdekesnek tűnhet, hogy amíg a Mate 50 Pro a friss Snapdragon 8 Gen 2 4G chipet kapta meg, addig a P60 Pro az ezt megelőző, Snapdragon 8+ Gen1 4G chipet. De ez érdemben nem kell sok problémát jelentsen, mert ahogy megszokhattuk, baromi gyors a telefon. Nincs semmilyen gond az optimalizálással, sebességgel.

Ki kell jelenteni, hogy sokkal jobban sikerült a hűtési rendszer, mint a P50 Pro és a Snapdragon 888 esetén. Nem melegszik úgy a telefon, illetve az üzemidő is visszatért a Huawei-től megszokott megbízható szintre.

Amiben továbbra sem változtatott a HUAWEI, az tárhely és memória konfiguráció. Ezúttal is 8 GB RAM-ot és 256 GB háttértárat kapott a rendszer. Ez Bő 4 éve így van, a P30 Pro esetén is ennyi volt elérhető (a P30 Pro megvehető volt 6 GB / 128 GB kivitelben is). Bár nagy általánosságban elég, de meg kell említenem azt, hogy a többi gyártó itt már elkezdett némileg tovább lépni. Hasonló áron az ex-HUAWEI márka, a HONOR például 12 GB RAM-ot és 512 GB háttértárat ad a Magic5 Pro modellben.

Az előbb említett HONOR az év elején megelőzte a HUAWEI-t a DxOMark kamera tesztjében – egészen addig, amíg nem jelent meg a P60 Pro, hiszen a gyöngyház fényű kamerával rögtön visszaült a trónra a mobilfotózásban.

Bár a P40 Pro+ három éve még azzal hódított, hogy öt kamerával rendelkezett, ez mostanra racionalizálódott és nem lettek mára a telefonok, nem váltak pókszeművé. A P60 Pro hátoldalán a főkamera 48 megapixeles lesz, amely megkapta a Mate50 Pro modellből az F1.4 és F4.0 közötti változtatható rekesznyílást, amihez optikai képstabilizálás is jár. Utóbbi, az OIS elérhető a telefotó kamerával is, ami szintén 48 megapixeles, ez is periszkópikus zoomot tartalmaz, hasonlóan a korábbiakhoz. Ezen kívül az ultraszéles kamera 13 megapixeles lett.

A teszt képek egy részét az Ultra-Trail Hungary 2023 versenyén készítettem, amelyen nálam volt a P60 Pro és a Watch GT3 SE (erről külön tesztben írok, hogy miképpen teljesített). 

Az EMUI 13.1 apróságokat tartalmaz ahhoz képest, mint ami a mai elterjed EMUI 12-n fut. Igazából akár össze is tudnánk téveszteni a két felületet. Ilyen apróság a 3D időjárás AOD, amely megjelenik, amikor rápillant a felhasználó a képernyőre.

Nincs viszont GMS továbbra sem. És ezzel együtt igazából új sem a nap alatt. A HMS továbbra is jó opció azoknak, akik már hozzászoktak az elmúlt 3 év HMS modelljeihez és megfelel nekik, vagy éppen azoknak, akik már ebben az időben szocializálódtak az okostelefonok világába (például a fiatalabb felhasználók – bár a P60 Prónak nem ők a célközönsége).

HUAWEI P60 Pro okostelefon bemutató

Önmagában alapvetően jól használható a HUAWEI P60 Pro a mindennapi életben, viszont továbbra is vannak appok, amelyek nem használhatók rajta a Google hiánya miatt. A HUAWEI válasza erre az, hogy vannak kiváltó alkalmazások rá, amely egy féligazság és egy részmegoldás csak.

A HUAWEI P60 Pro 480 ezer forintba kerül – ez kismértékű emelkedés a korábbi modellekhez képest. Viszont ez érezhetően a konkurensek alatt marad, hiszen a GMS-es Android és Apple csúcsmodellek 2023-ban már 500 ezer forint felett startoltak. Ezt a HUAWEI is követte korábban, most először történt meg, hogy érdemben tényleg bepozícionálta a legolcsóbb flagshipnek magát a P60 Pro modellel.

A HUAWEI P60 Pro jelenleg elérhető a Vodafone kínálatában és az Alza webáruházában.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával