Funkciók

Az NPU, ami igazán okossá teszi a Huawei Mate 10 Prót

Az elmúlt pár évben a Huawei igen komoly szereplővé nőtte ki magát az okostelefonok piacán és a Mate 10 Próval eljött az idő, hogy még magasabb szintre lépjen.Huawei Mate 10 Pro

Nagyon sok minden van, amit szeretni lehet a Huawei Mate 10 Próban. Ilyen a telefon gyönyörű kialakítása, vagy éppen a csúcskategóriás hardver. De ami igazán különlegessé teszi, az a Neural Network Processing Unit (NPU), amely a Kirin 970 SoC-ben megtalálható.

Mondhatjuk, hogy a felhasználói élményért felel az NPU olyan módon, ahogy más gyártó termékében nincs rá lehetőség. De mit is csinál pontosan az NPU? Ebben a cikkben igyekszünk megmagyarázni hogyan is működik a gyakorlatban a mobil mesterséges intelligencia.

Hogyan segít?

Huawei Mate 10 Pro

Az NPU-val az MI (Mesterséges Intelligencia) és a gépi tanulás a felhőből teljesen átköltözött a telefonra. Ennek számos előnye van, beleértve a stabilitást, a biztonságot és a sebességet is. Az MI egyre inkább fontos a mai okostelefonok felhasználói élménye szempontjából, ezért is fontos lépés az, hogy a megoldás felhőtől függetlenné vált. Számos nagy vállalat tartja úgy, hogy az MI az okostelefonok használhatóságának következő evolúcióját hozza el. Az okostelefonjaink évről évre jobbá és erősebbé váltak, most pedig az MI és a gépi tanulás segítségével jelentős előnyre tehetünk szert.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A tárgyak felfedezése

Huawei Mate 10 Pro

A telefonba integrált MI feldolgozás sokat javít a fotózáson is. A Huawei Mate 10 Pro az MI-t és a gépi tanulást használja arra, hogy felismerje a különböző jeleneteket, tárgyakat. A növények, a naplemente, egy kutyus, vagy cica fotója egyaránt jobban nézhet ki az MI feldolgozásnak köszönhetően, illetve természetesen a Leica duál kamera technológiának is, amely a telefon hátlapján található. A Kirin 970 chip akár 2000 képet is képes feldolgozni másodpercenként, ezzel pedig gyakorlatilag az összes konkurens telefont lehagyja.

A telefonon történő feldolgozás minden esetben gyorsabb, mintha az egy felhő rendszerben történne. Ennek köszönhető a minimális késleltetés akkor, ha ezek a funkciók lokálisan futnak le.

Manapság a felhőre történő csatlakozás gyorsan történhet, de egy hardveres, a telefonon belül történő feldolgozás még gyorsabb. Kevesebb adatot kell elküldeni feldolgozásra, ezért is gyors. A telefonban lévő processzort úgy tervezték, hogy ezt a funkciót lássa el, ezért jelentős időt megtakarít az összes folyamatban, illetve gyakorlatilag nullára redukálja a várakozást.

Helyben tart, biztonságosan tart

Huawei Mate 10 Pro

Nem csak a sebességről van szó. A beépített NPU lehetőséget nyújt a telefonnak arra, hogy ezeket a funkciót az eszközön belül hajtsa végre, így a feldolgozás is biztonságosabb. A legtöbb MI funkció jellemzően felhő-alapú feldolgozást igényel. Ha valamiről sokat hallottunk az elmúlt években, az a szerverek, felhők sebezhetősége, még a számos óvintézkedés ellenére is. Azzal, hogy a mesterséges intelligencia felhasználásánál mellőzük a felhőket, a legjobb, amit tehetünk. Nem küldjük el interneten keresztül az adatainkat feldolgozásra a szervernek, így kizárjuk a rizikófaktort is.

Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy az NPU az üzemidőre is jótékony hatással van. A Huawei mobil mesterséges intelligenciája és a gépi tanulás nem igényel internetet a működéséhez. Ez azt jelenti, hogy nem használ sem mobilinternetet, sem WiFi-t.

A kevesebb WiFi, vagy 4G használattal az üzemidő is hosszabb lesz. Az adatok elküldése és fogadása egy felhőbe nagy teljesítményt kíván, még WiFi esetén is. Azzal, hogy ezt a sok számítás a CPU-n belül végzi el a telefon, energiát takarít meg. Az üzemidő pedig manapság fontos tényező és az NPU előnyösen befolyásolja ezt.

A jövő itt van

Huawei Mate 10 Pro

Azzal, hogy a Huawei megalkotta a saját NPU egységét, egyértelmű, hogy a jövőt is formájla. Az MI és a gépi tanulás a jövő okostelefonjainak alapja lesz és a Huawei az első, amely dedikált hardvert fejlesztett erre.

Nagyon sok dolog költözik manapság a felhőbe és sok esetben ez egy jó dolog. De komplex műveletek elvégzésére, zéró késleltetéssel a készülékbe integrált feldolgozás a legjobb megoldás továbbra is. Ami meglepő, hogy a többi gyártó még alig kapott a lehetőségen.

Összességében tehát megállapíthatjuk, hogy a Huawei Mate 10 Pro magában foglalja a számítástechnika jövőjét és nincs még egy okostelefon a piacon, amely ezt tudná.

Forrás
Android Authority

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával