Hírek

Eladhatja x86-os szerver részlegét a Huawei

Az amerikai tiltások miatt teljes egészében ARM-alapokra állhat át a Huawei szerver ágazata, el is adhatja az X86-os részleget.

A Huawei szerver üzletága az elmúlt években rendkívül dinamikusan növekedett 2019-ig. Azonban az amerikai szankciók ezt is érintették. Sem az AMD, sem az Intel nem szállíthatott szerverprocesszort a kínai vállalatnak. Ezt követően először az Intel kapott felmentést a szankciók alól, de idén május óta ez a kapu is bezárult. Jelenleg úgy tűnik, hogy Joe Biden kormánya sem igazán tervezi visszavonni a Huawei ellen elrendelt szankciókat.

A Huawei szerveres ágazata két részre bontható. Az x86-os (inteles és AMD-s) szerverekből származó bevételek tavaly csak 3,9 milliárd dollárt tettek ki és jelentős volt a veszteség. Mellette ott vannak az ARM-alapú megoldások, ahol a Huawei a saját fejlesztésű Kunpeng termékvonalat fejleszti, ezek esetében saját processzorok állnak rendelkezésre és részben könnyebben kikerülhetők az amerikai szankciók. A Huawei korábban létre is hozott egy Kunpeng ARM processzorokra épülő adatközpontot Oroszországban, amelyet a helyi tudományos és akadémiai közösség használ.

Egyes tajvani információk szerint a Huawei el is adhatja az x86-os szerveres részlegét. Az amerikai tiltások miatt ez teljesen logikus lehetne, hiszen ha nem juthat hardverhez hozzá a cég, akkor nincs is mit eladni ls maximum veszteséget termel. Állítólag már van is egy, a kínai államhoz is köthető szervezet, amely megvásárolná ezt a részt, egyelőre erről azonban nincsenek pontos információk.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A Huawei tavaly év végén már eladta szervezeti egységéből a HONOR márkát, egyrészt hogy az független cégként lehetőséget kapjon az amerikai szankciók alóli mentesülésre, másrészt hogy veszteségeit csökkentse a befolyó pénzzel a Huawei. Hasonló sorsra juthat az X86-os szerver divízió is.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával