Kiegészítők

Még két karácsony és jön a kötelező USB-C csatlakozó az EU-ban

Az EU közzétette azt a programcsomagot, amely részeként az USB-C csatlakozó lesz az elfogadott töltőcsatlakozás.

A hivatalos információk szerint 2024 december 28-tól az EU-ban minden újonnan eladott telefonnak, tabletnek, ebook olvasónak, digitális kamerának, vezeték nélküli headsetnek és néhány egyéb okos eszköznek USB-C-s töltéssel kell rendelkeznie.

HUAWEI SuperCharge Power Adapter (Max 90W)
Egy 90 wattos SuperCharge adapterrel és kábellel tölthető megannyi eszköz

Ezzel párhuzamosan a notebookok USB-C töltési támogatását 2026-tól tették kötelezővé az EU-ban.

A cél az, hogy kevesebb töltő adapter és kábel legyen szükséges az egységekhez, több különböző eszközt lehessen tölteni akár egyetlen töltővel. Ez jelentős mértékben csökkentheti hosszabb távon az ilyen kiegészítőkből adódó elektronikai hulladékot. Érdemes csak belegondolni, az elmúlt bő 10 évben nyugdíjazásra kerülhettek a miniUSB-vel, a microUSB 3.0-val, az Apple 8 pines csatlakozójával rendelkező kábelek is, hiszen egyszerűen átvette a helyüket egy újabb megoldás.

A HUAWEI esetében viszonylag jó a helyzet, hiszen a telefonok és tabletek mostanra szinte mind USB-C-vel töltenek, illetve a notebookok is. A headsetek többségénél is ez az alapértelmezett töltési mód. Egyedül az okosórák használnak más megoldást, viszont itt hosszabb távon egy apróbb módosítással az USB-C-re váltás.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Az egységes töltő csatlakozó előre vetheti azt, amit már más piaci szereplők bevezettek, hogy nem feltétlenül lesz töltőadapter és akár kábel sem az új készülékek dobozában. Ez elsőre akár kényelmetlenségnek is tűnhetne, de ha belegondolunk, 1-2 megfelelő teljesítményű töltőadapterrel és kábellel ha rendelkezünk, azzal mostanra tényleg tölthetünk megannyi eszközt. 

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával