Kiegészítők

Huawei CP61 SuperCharge (27 W) vezeték nélküli gyorstöltő teszt

A Huawei lassan kapcsolódott be a vezeték nélküli töltés világába azonban a belépőt követően erős és dinamikusan fejlődő szereplővé vált.

Huawei CP61 SuperCharge (27 W) vezeték nélküli gyorstöltő teszt

A Huawei Mate 20 Pro volt az első, széleskörben elérhető modell, amely vezeték nélküli töltésre volt képes, ráadásul 15 wattal. Egy évvel később, 2019. végén jött meg a Mate 30 Pro, amelyben debütált a 27 wattos gyorstöltés, az ehhez szánt Huawei CP61-es töltőt mutatom be és tesztelem most.

A Huawei CP61 a Mate 30-at (Európában nem került forgalomba), a Mate 30 Prót, a Mate 30 RS PORSCHE DESIGN-t, a P40 Prót, a P40 Pro+ modellt, valamint a MatePad Pro tabletet képes a teljes, 27 wattos teljesítménnyel gyorstölteni gyárilag. Mellette a Mate 20 Pro és P30 Pro készüléket 15 wattos teljesítménnyel tölti. A többi Qi képes készüléket, pl. a Samsung, vagy az Apple készülékeit 5 és 10 wattal töltheti, azok képességei szerint.

Huawei CP61 SuperCharge (27 W) vezeték nélküli gyorstöltő teszt

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A külsőt tekintve jelentős előrelépés a Huawei CP61 az elődhöz, a 15 wattos CP60-hoz képest. A Mate 20 Pro telefon mellett megjelent előző generációs vezeték nélküli gyorstöltőt is bemutattam, ennél viszont az volt a probléma, hogy a fehér borításon rendkívül könnyen megragadt a por, a szennyeződés és így hamar koszolódott, nehezen volt takarítható. A Huawei CP61 külseje teljesen más lett. Maradt ugyan a körlap dizájn, a tetejét szürke, finom tapintású szöveg borítja, közepén négy szilikon csík szolgál a pozícionálásra és segít, hogy ne csússzon le a készülék a töltőpadról.

Huawei CP61 SuperCharge (27 W) vezeték nélküli gyorstöltő teszt

Oldalról nézve van felül egy függőleges pereme, majd alul csészealjhoz hasonlóan haladnak tovább a vonalai. Alulról megnézve a CP61-et, láthatjuk körbe a szellőzőjáratokat, illetve körben egy gyűrűt, ami segít fix helyen tartani. Az oldalsó élen szemből egy LED van, amely jelzi a töltési állapotot, hátul pedig USB-C csatlakozó.

A belső részen nem csak a töltéshez szükséges áramkör kapott helyet, hanem egy csendes ventiáltor is, aminek a célja a 27 wattos töltés során keletkező hő elvezetése, alulról szív be friss levegőt, amelyet a készülék hátlapjára fúj, ebből a szempontból a szövet borítás jó választás, láthatatlanul enged utat a levegőnek. A ventilátor hangját napközben sem nagyon hallani, míg éjszaka automatikusan ultra-csendes módra kapcsol.

Huawei CP61 SuperCharge (27 W) vezeték nélküli gyorstöltő teszt

A teszt idején a CP61 nem volt forgalomban Magyarországon, én is Kínából rendeltem meg, hogy betudjam mutatni azt a P40 Próval. A kínai csomgolás a töltő mellett csak egy kábelt tartalmazott, adaptert nem. Ez azért fontos, mert a 27 wattos vezeték nélküli töltéshez a Huawei 40 wattos SuperCharge adaptere kell, vagy esetleg a notebookok mellé járó 65 wattos adapter. 22,5 wattos SuperCharge adapterrel csak 15 wattos teljesítménnyel tölti majd a kompatibilis modelleket.

Amikor a Huawei P40 Pro telefont ráhelyezem a CP61-re, a telefonon rögtön fel is ugrik a Szuper töltés Max 27W felirat, jelezve, hogy a maximális teljesítménnyel megy a töltés.

Huawei CP61 SuperCharge (27 W) vezeték nélküli gyorstöltő teszt

A Huawei P40 Pro töltését 9%-os akkumulátor állapot mellett kezdtem meg. 30 perc alatt 54%-ig töltötte fel a telepet, 1 óra alatt 91%-ig jutott a töltési szint, a 99%-os állapotot pedig 1 óra 15 perc alatt érte el, amely nem rossz összességében, figyelembe véve, hogy 4200 mAh kapacitású telepről beszélünk, amit vezeték nélkül töltünk fel.

Kipróbáltam a Huawei P30 Pro telefonommal is a töltést, ami azért is fontos, mert ez a modell, illetve a Mate 20 Pro csak 15 wattos vezeték nélküli gyorstöltést támogat, szintén 4200 mAh kapacitású akkumulátorral.

Huawei CP61 SuperCharge (27 W) vezeték nélküli gyorstöltő teszt

A P30 Pro töltését 11%-on kezdtem el és sokkal kiegyensúlyozottabb volt a sebessége, mint a P40 Pro esetében. 30 perc alatt 39%-ig jutott a töltés, 1 óra után 64%-nál járt. A 99%-os töltöttség eléréséhez 115 percre volt szükség, azaz közel 2 óra alatt tölthető fel teljesen.

Ami pozitívum, hogy egyik modellnél sem volt érezhető a melegedés mértéke kiugrónak, ahogyan látható, nagyon szépen kontrollálta a töltési folyamat a hőtermelődést.

Huawei CP61 SuperCharge (27 W) vezeték nélküli gyorstöltő teszt
A CP61 hőmérsékelete közvetlenül töltés után. A hőkamerás felvétel a CAT S61 készülékkel készült.

A Huawei CP61-es gyorstöltő jó irányba halad. A dizájn terén azokat a hibákat javították rajta, ami a CP60-nál probléma volt, illetve a sebesség is jobb lett az újabb modellek esetén. Viszont jól mutatja a fejlődés sebességét, hogy hazánkba hivatalosan még meg sem érkezett a CP61, már létezik CP62, ami a P40 Pro+ modellt képes 40 wattos vezeték nélküli töltéssel ellátni, pont mintha csak kábelen töltődne.

A teszt idején a Huawei még nem forgalmazta Magyarországon a CP61-et, ezért én is a TomToptól rendeltem meg a tesztpéldányt, itt. Amire érdemes figyelni, hogy ennyiért nincs a csomagban a 40 wattos töltőadapter, ami kell hozzá, csak a töltőpad és egy kábel, szóval a telefon gyári töltője kelleni fog a használathoz.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával