Funkciók

Intelligens képek: így leszel az MI-vel jobb fotós

A nagyszerű dizájn és a csúcs specifikáció fontos részei egy okostelefon nyerő formulájának. Egyéb kulcsfontosságú részlet? Egy is varázslat van a Kirin 970-ben, amitől a Huawei Mate 10 Pro olyat tud, amit egyik másik készülék sem.

Ez a chip egyedülálló módon tartalmaz egy dedikált NPU-t, ami számos aspektusban növeli az okostelefon felhasználói élményét, beleértve a minőségét azoknak a képeknek, amelyeket fotózunk.

Huawei Mate 10 Pro

Újgenerációs NPU

Az NPU a Neural Network Processing Unit kifejezés mozaikszava, magyarral fordítva Neurális Feldolgozó Egységnek is hívhatnánk. A Huawei Mate 10 Pro a mesterséges intelligencia feladatokat nem a felhőben, hanem direktben a telefonon végzi el a segítségével. A korábban kifejtettem hogyan működik az NPU, de röviden kifejezve a beépített NPU segít a Huawei Mate 10 Prónak, hogy gyorsan és intelligensen megértsen bizonyos felhasználói viselkedés mintákat ahhoz, hogy javítsa a felhasználói élményt anélkü, hogy ehhez hozzá kellene férnie az internethez.

Mivel a Huawei Mate 10 Pro nem használ felhőt ezekhez a speciális MI feladatokhoz, így sokkal alacsonyabb késleltetéssel tudja elvégezni azokat, mintha áttölteni azt egy külső MI processzorra. Ezzel ezek a speciális MI feladatok sokkal hatékonyabban kerülnek feldolgozásra, mint a konkurens gyártók csúcsmodelljei esetében, amelyek jellemzően szervereken keresztül végeztetik a mesterséges intelligencia számításokat.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Egy terület, ahol az NPU igazán fényesen teljesít, a fotózás. Az NPU-t kombinálva a Huawei Mate 10 Pro 12 megapixeles RGB és 20 megapixeles monokróm duál kameráival, meg is van a recept a gyönyörű fotókra.

Vágjunk bele!

Huawei Mate 10 Pro

Az NPU a Kirin 970-ben lehetőséget ad az intelligens fotó feldolgozásra valós időben. A Huawei az MI motort betanította arra, hogy 13 különböző jelenetet felismerjen, ezek: szöveg, étel, showműsor (pl. színház), kék ég, hó, strand, kutyák, macskák, éjjeli fotó, napkelte/naplemente, növények, portrék, virágok. Ez a 13 jelenet nagyjából lefedi az átlagos telefon felhasználók napi fotós témáit.

Ennek segítségével az NPU lényegében minden főbb opciót a kamerában, beleértve a fókuszt, a fókusztávolságot, a fényerőt, a kontrasztot és a színt beállít a megfelelő szintre az adott jelenethez.  A kamera képének bal alsó sarkában megjelenik egy ikon, amint az adott jelenetet felismerte a telefon, ebből tudhatjuk azt, hogy a kamera végzi a dolgáz.

Az NPU-nak köszönhetően a kamera képes nyelveket is lefordítani valós időben. Ez is teljesen offline alapon működik, a telefon magának végzi el a hozzá szükséges műveleteket, internet kapcsolat nélkül és minimális akkumulátor teljesítmény felhasználásával. Egyszerűen a Translator appot megnyitva a telefont a papír felé kell vinni, kiválasztani a nyelveket amiről és amire fordítanánk és már láthatod is a jelentését olyan gyorsan, ahogy le tudod fotózni. Ezzel elkerülhetsz számos fordítási gondot a következő alkalommal, amikor külföldre utazol.

A Kirin 970 a kamera élményét a dual ISP (képfeldolgozó egység) gyorsítja, ez lehetőséget nyújt a képek, adatok és fényinformációk még gyorsabb feldolgozására.

Ezek az apróságok azok, amelyek miatt ténylegesen okos a kamera. Egy kevésbé gyakorlott hobbi fotós is készíthet DSLR szinthez közeli végeredményt a telefonnal. Ráadásul a hozzáértők számára ott van még a manuális beállításokat kínáló Pro mód, amivel minden fontosabb érték testreszabható a tökéletes fotóért.

Éjszaka és nappal

Huawei Mate 10 Pro

Egy jó példa arra, hogy lesz jobb a fotózási élmény az MI-vel, hogy a kamera képes különbséget tenni egy havas tájkép és felhős ég között. Mind a kettő hasonló színeket tartalmaz, mégis eltérő beállítások szükségesek ahhoz, hogy tökéletes képek készüljenek. Az NPU képes akár 2000 képet feldolgozni másodpercenként és ezt a sebességet használja fel, hogy beállítsa a szükséges paramétereket, aminek köszönhetőn megfelelő kép születhet. A nehéz része az egésznek, hogy mindezt teljesen szimultán, gyorsan kell elvégezni a háttérben, hogy ne sérüljön a fotózás élménye, hiszen egy lassú kamera elrontaná az egészet. A beépített AI megoldja ezt a problémát.

A helyi feldolgozással gyorsabb, mintha felhőbe kellene küldeni az adatokat a számításokhoz. Ha a fotó feldolgozás sebessége nem elég gyors, az frusztrációt okozhat a felhasználóknak a telefonnal kapcsolatban. Az NPU tehát növeli az élményt, így egy kezdő fotós is megtalálhatja számításait a képeiben.

Az MI a jövő és rendkívül izgalmas látni azt, ahogy az egyik legnagyobb gyártó nyit ezen trend irányába. Ez az elkötelezettség a felhasználók számára a jövőbe mutat, jelzi hogyan fogjuk használni a telefonjainkat.

Ha szeretnéd megtapasztalni az NPU előnyeit a kezedben, ne várj sokáig, már most megveheted a Huawei Mate 10 Próban.

Forrás
Android Authority

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával