Frissítés

Marad az Android 10 a GMS-es EMUI 12-es telefonokon

Az EMUI 12 az első főverziója a Huawei felhasználói rendszerének, amely különböző Android operációs rendszereken elérhető.

Bár a Huawei sajtóeseményeken rendszeresen operációs rendszernek hívják az EMUI 12-t, az igazából nem az. Az Android szót pedig feltűnően kerüli a Huawei, akár ki is térnek egy válaszban, csak hogy ne kelljen használni. Ennek oka az lehet, hogy jelenleg már Android 12-nél jár a Google, illetve úton van az Android 13 is, azonban az amerikai szankciók miatt a Huawei-nek korlátozottabbak a lehetőségei az Android rendszert tekintve.

Itt a Huawei P30 Pro EMUI 12 frissítése

Abba a helyzetbe került a Huawei, hogy okostelefonokon valamiért nem akarják bevezetni Kínán kívül még a HarmonyOS-t, így kénytelenek az Androidnál maradni, viszont ezt a cég próbálja feltűnés nélkül megoldani.

Az EMUI 12 először nem is Huawei telefonon jelent meg, hanem egy másik gyártó eszközén debütált. Később, 2021. októberében a Huawei Nova 9 modell volt az első, ami már EMUI 12 rendszerrel jelent meg, amely alatt Android 11 operációs rendszer futott. 2022-ben megindultak az EMUI 12 frissítések és úgy tűnik, hogy a 3 éves GMS-es modellek esetén ez nem hozott frissebb Android verziót. Korábban EMUI 10.1-ről úgy frissült EMUI 11-re a Huawei P30 és a P30 Pro modell is, hogy maradt az Android 10 operációs rendszer. És most, 2022. tavaszán úgy kapott EMUI 12 frissítést is a korábbi P30 széria két tagja, hogy nem változott az Android főverzió. Egyszerre találni tehát a piacon Android 11 és Android 10 alapú EMUI 12-t futtató készülékeket is.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Az ok valószínűleg a GMS-hez köthető. Bár sem a Google, sem a Huawei nem igazán kommunikál erről, azonban valószínűleg az állhat a háttérben, hogy az Android 10 rendszerrel szerzett GMS licencet a Google-től a Huawei a P30-as szériára, ezt pedig nem tudja az amerikai szankciók miatt hitelesíteni Android 11-re, vagy Android 12-re.

Így néz ki az EMUI 12 a P30 Pro telefonon

Persze akár hardveres limitáció is állhat a háttérben, hiszen a Kirin 980-as SoC még 2018. szeptemberében, azaz 3,5 éve debütált, így nem egy friss hardverről van szó, még akkor sem, ha az 2022-ben is kellően gyors.

A lemaradó Android verzió miatt sincs oka viszont igazából panaszra a P30 szériás tulajdonosoknak. A 3 éves készülékek már a negyedik nagyobb EMUI frissítést kapták meg, gyakorlatilag közel ugyan azon szoftveres funkciókat élvezhetik, mint egy Mate40 Pro, P40 Pro, vagy Nova 9 tulajdonos.

Az amerikai szankciókkal úgy tűnik, hogy a korábbinál hosszabb támogatási időszakot is megnyitott a Huawei a felhasználók előtt. És ezt ki is használják az emberek, úgy tűnik kifejezetten sokan használják a mai napig a Mate20 és P30 széria készülékeit megelégedéssel, noha ezek már 3 éven túl járó modellek.

Itt a Huawei P30 Pro EMUI 12 frissítése

Megindult a Huawei P30 EMUI 12 frissítés

Itt a magyar EMUI 12 frissítési terv

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával