Hírek

Saját chipgyárat épít a Huawei

A Huawei saját kezébe vette a jövőjét, nem csak szoftveres fronton fejleszt nagyban, Kínában chip gyárat is épít, hogy függetlenedjen az amerikai szankciók hatása alól.

HiSilicon Kirin 9000

A Huawei-t érintő korlátozások miatt a chip gyártók sem működhetnek együtt a Huawei-jel, csak külön engedéllyel. Ennek részeként a TSMC, a Qualcomm, a MediaTek, az Intel és az AMD is szállíthat ugyan a Huawei felé processzorokat, viszont megkötött az, hogy milyen típusokkal szolgálhatják ki a gyártók a vállalatot. Ennek eredményeként készülhet például 4G-s Snapdragon 888 a Qualcommnál.

A Huawei eddig csak tervezte a Kirin chipjeit (és azt a TSMC, illetve az SMIC gyártotta le), azonban a jövőben a gyártást is saját kézbe helyezheti a vállalat. Régebbi chipeket, illetve 4G-s megoldásokat most is kaphat a cég, azonban leginkább 5G modemes, új, 5 nm-es chipekre volna szüksége a flagship modellekhez a Huawei-nek, amelyeket jelenleg nem kaphat meg, helyette azonban a jövőben le is gyárthatja azokat.

Kínából érkező hírek szerint a Huawei Wuhanban épít gyárat, amelyben saját magának gyárthat majd chipeket. A várakozások szerint a tömeggyártás 2022-ben indulhat. A HiSilicon legutóbbi felsőkategóriás modellje a Kirin 9000, amely többek között a Huawei Mate 40 Pro modellbe került bele. 

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával