Hírek

Trump engedélyt adott a Huawei kitiltására

Az elmúlt 1,5 évben folyamatosan durvult az USA-Kína gazdasági és politikai háború, amely szenvedő fele a Huawei, most eljutottunk egy újabb fejezethez.

A Huawei vonal márciusban, amikor a gyártó beperelte az USA-t, elcsendesedett mostanában. A történet azonban zajlott a háttérben, miután az amerikai és kínai politikai szálak nem igazán keresztezték egymást, Trump előbb megemelte a kínai termékekre kirótt extra vámot 10%-ról 25%-ra májusban, ezt követően pedig Kína válaszként 60 milliárd dollár értékű amerikai termékre vetett ki szintén magasabb vámot.

Donald Trump

Ezen esetek lehetttek az előidézői, hogy az amerikai kormány ismételten a Huawei-re helyezze a támadás fókuszát, így helyezve nyomás alá a kínaiakat. Donald Trump szükségállapotot rendelt el azért, hogy külön felhatalmazás nélkül legyen lehetősége elnöki határozatban elrendelni azt, hogy egyes kínai cégekkel ne kereskedhessenek külön engedély nélkül az amerikai vállalatok. Bár cégnevek nem lettek megnevezve, a döntés egyértelműen a Huawei-nek, illetve a Huawei ellen szól. A Fehér Ház közleménye alapján a rendelettel szeretnék megvédeni az amerikai számítógépes hálózatokat a külső ellenfelektők, akik a sérülékenységeket kihasználva támadnák az országot. Az amerikai elnök felhatalmazta a kormány illetékes minisztériumát, hogy megtiltson olyan üzleteket, amely nemzetbiztonságot veszélyeztethet, ebbe beletartozik az is, hogy akár az USA bármikor megtilthatja az ország vállalatai számára, hogy eladjanak terméket a Huawei számára.

A Huawei közleménye Donald Trump rendeletére ide kattintva olvasható!

Ez akár a Huawei korlátozásával is járhat, hiszen a gyártó készülékében több amerikai termék is van, ilyen például maga az operációs rendszer, az Android, amelyet az amerikai Google gyárt. Richard Yu, a Huawei fogyasztói üzletágának vezetője korábban beszélt már arról, hogy készülnek arra is, ha meglépné a tiltást az USA, akkor lenne egy olyan versenyképes operációs rendszerük, amivel kiválthatnák az Androidot, persze ezt csak vész esetén tennék meg.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Egyelőre mindenki vár, hogy mi fog történni az elnöki rendelet után. Ha a minisztérium elrendeli a kereskedelmi embargót, akkor teljesen új irányokat vehet az USA-Kína harc, amelynek nagy szenvedője lehet a bűnbaknak beállított Huawei.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával