Hírek

Újabb telefonos cég tűnhet el Magyarországon

Újabb, “nagynevű” telefonokkal foglalkozó cég weboldala tűnt el teljesen és a cég kommunikációja is befagyott. A vásárlók valószínűleg futhatnak a garancia érvényesítése után.

Mondhatjuk, hogy a karácsony előtti időszakok elég élesek szoktak lenni, ha az adóhatóságok aktivitásáról van szó az okostelefon piacon. 2017-ben a Mall.hu-nál razziázott a NAV és zárolt 1,5 milliárd forintnyi vagyont. 2019-ben a Laptopszalon Kft-nél vendégeskedett a NAV, a vád szerint 4 milliárd forint ÁFA összeg befizetése maradhatott el. Akkor az üzletek bezártak, majd azóta Laptopszalon.hu weboldalt egy másik cég üzemelteti. De említhető a PureMobile.hu, amely szintén “nagynevű” oldal volt, ha olcsó telefonokról volt szó, persze ez is egyik napról a másikra tűnt el.

Turbado.hu

A következő versenyző a Turbado.hu lehet. Jelenleg a weboldalukon nem jelenik meg semmi, illetve egy hete a Facebook kommunikációjuk is elnémult. Itthon egyelőre nem sok információt tudni. Azonban Németországban és Lengyelországban is már jönnek a cikkek a céghálózattal kapcsolatban.

A Turbado.hu megújult weboldala 2020. október 30-án, a cég Facebook oldala alapján.
A Turbado.hu megújult weboldala 2020. október 30-án, a cég Facebook oldala alapján.

A lengyel Spidersweb.pl szerint “Turbado-csoporthoz” tartozó Bestcena tűnt el egyik napról a másikra. Az oldalt a Kulm LLC üzemeltette, amely weboldala elérhető most is, ott a kapcsolati adatok között turbado.eu emailcímek is felbukkannak és az is látható, hogy a cég a “Turbado-csoport” tagja, 8 országban 15 üzlettel, éves 150 millió eurós bevétellel.

A Turbado.co.uk oldalon látható, hogy a csoport Magyarországon, Szlovákiában, Spanyolországban, Csehországban és Franciaországban van jelen. Ezek közül a szlovák és a magyar weboldal teljesen fehér, a többi ugyan működik, de csak jelzi, hogy gondok vannak és nem működnek.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A fenti oldalon le van írva, hogy mi is a Turbado új, innovatív üzleti modellje. A cég nem árul terméket. Amikor a felhasználó megrendel tőlük valamilyen terméket, valójában  bérli azt tőlük és a kauciót fizeti ki és addig használja a terméket, ameddig akarja. Később ha szeretné, visszaküldheti a terméket és visszakaphat a kaucióból valamennyit.

A Turbado vásárlók nem megvásárolták az eszközöket, csak bérelték azokat.
A Turbado vásárlók nem megvásárolták az eszközöket, csak bérelték azokat.

A lengyelek szerint a Kulm LLC jelentős adóságokat halmozott fel és 10 országban futó 170 fős dolgozói létszámát is 60 főre csökkentette nemrégen. A legyen cikk ír arról, hogy problémák lehettek a dolgozók bejelentésével is, illetve a lengyel fióktelep is teljesen felfüggesztette mostanra a működést. A Spider’s Web által birtokolt információk szerint a céghálózat nem fizette ki a beszállítóit és 4 millió eurós tartozással rendelkezik.

A lengyelek mellett a német Telespiegel.de oldal is beszámol a Turbado aktivitásával kapcsolatban. Egyrészt, még 2020. május 5-én, a berlini regionális bíróság megtiltotta a Turbado mögött álló cégnek, hogy továbbra is úgy kínáljon eszközököt a vásárlókat, hogy azokat megfelelően tájékoztatnák, hogy ők nem vásárolnak, csak bérelnek. A bíróság ezt a korábbi gyakorlatot szerződéses csapdának tekintette.

A Turbado.hu weboldal jelenleg nem elérhető. A Turbado jelenleg nem kínál terméket az eMAG Marketplace-en. A Turbado termékei eltűntek az Árukereső oldalról. A Turbado utoljára 2020. november 5-én posztolt a Facebookon, az alatt pedig már csak a felhasználók kérdései jelennek meg, hogy hova tűnt, mi történt.

A Turbado.hu weboldala 2020. november 13-án.
A Turbado.hu weboldala 2020. november 13-án.

A Turbado.hu 2020. februárjában Az Ország Boltja 2019 versenyén a Mobilkommunikáció szereplők között 2. helyezést ért el a Minőségi díj kategóriában, 1. helyezést ért el a Népszerűségi díj kategóriában. Az Ország Boltja verseny az „Árukereső.hu Megbízható Bolt Programhoz” kötődik, az arukereso.hu oldal üzemeltetője szervezi. Érdemes 9 hónappal később megnézni, mennyit ér egy ilyen díj és milyen szereplők kapták meg korábban.

Mit tehetnek a korábbi vásárlók?

Amennyiben a cég valóban eltűnik, csődbe megy, vagy csak felszámolják azt, valószínűleg sok lehetősége nem lesz a vásárlóknak. A cég nem a Huawei által Magyarországra szánt készülékeket árulta, arra nem is vonatkozott emiatt magyar gyártói garancia. Ezen készülékek garanciális javítására valószínűleg nem lesz lehetőség.

Ezért javasoljuk továbbra is azt, hogy érdemes a hivatalos Huawei viszonteladóknál vásárolni, ahol gyártói garanciával érhetők el a termékek, így azok érvényesíthetők a Huawei szervizeiben, beküldhető Postán a Komfort szervizzel, illetve él a háztól-házig szolgáltatás is.

Kérdéseinket elküldtük a turbado.hu Kft. számára, amelyre a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Forrás
Spidersweb.plTelespiegel.de

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával