Hírek

Viszlát Huawei P30 Pro, a legjobb telefonom voltál!

Még 2013 elején vásároltam magamnak egy Google Nexus 4 telefont. Akkor az egy igazán ütőd modell volt. 10 évig nem vettem újabb telefont magamnak. Nem azért, mert a Nexus 4 ennyi ideig bírta volna, hanem mert mindig volt egy újabb teszt modell, ami miatt nem kellett. Ezen teszt modellek közül kiemelkedett a HUAWEI P30 Pro, amely 4,5 évig volt a fő készülékem, mostanáig.

Viszlát Huawei P30 Pro, a legjobb telefonom voltál!

Előbb a Tech2.hu-t indítottam be és teszteltem sorra a készülékeket, 2013. elején egy együttműködés keretein belül például a Sony Xperia Z-t, amely ekkor még kifejezetten nagy dobás volt a vékony készülékházával, szögletes dizájnjával és vízálló kivitelével. Majd jöttek sorba a legkülönbözőbb teszt telefonok, mindig volt valami jó kis telefon, ami miatt nem kellett hogy saját telefonom legyen. Ebben az időszakban imádtam például az LG G3-at, amely az első QHD kijelzős telefon volt, a Galaxy S6-ot, ami a Samsung telefonjainak nagy generációváltása volt, de még megannyi modellt sorolhatnék fel. A Tech2-vel voltam 2015. végén Kínában gyárlátogatáson a HUAWEI-vel, amely óriási élmény és emlék.

Kocsi Judit sport mentáltréning
Google Nexus 4 – ma már kevesen emlékeznek rá, pedig különleges modell volt a maga idejében.

2016-ban átvette tőlem Laci a Tech2-t, én más irányba indultam el, illetve elindult a HUAWEIBLOG. Az utolsó Tech2 nevében tett sajtó utam Londonba tartott, a Huawei P9 bemutatójára. Ez volt az első Leica duplakamerás telefon. A P9 azóta is az egyik kedvencem, hiszen hideg, finom tapintású fém házat kapott, kompakt méretet és korában kifejezetten jó kamerás képességekkel rendelkezett, ezt használtam sokáig.

Aztán ahogyan a HUAWEIBLOG beindult, egyre több termékbemutatóra hívott meg a HUAWEI. Nagyon sok HUAWEI telefont kaptam így az évek során. HUAWEI Ascend Mate 7-et (ez volt az első ujjlenyomat olvasós HUAWEI) és Mate S-t, még a Tech2 színekben. Később a Mate 10 Pro, a P20 Pro, a Mate 20 Pro és a P30 Pro, Mate 30 Pro és P40 Pro modelleket is.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Gyakorlatilag félévente cserélgettem a telefonjaimat és mindig a legújabb csúcsmodelleket használtam, ez volt a HUAWEI aranykora és tegyük hozzá, egy nagyon kényelmes helyzetben is voltam ezáltal. Ekkor ment a legjobban a HUAWEIBLOG is.

Párizsban, 2019 márciusában voltam a P30 Pro sajtóbemutatóján. Akkor még nem tudtam, hogy ez a készülék mennyire lesz meghatározó akár számomra, akár a telefonpiacnak. Ez volt az utolsó csúcsmodell, amely az amerikai tiltás előtt jelent meg és úgy tűnt, megállíthatatlan a HUAWEI.

A P30 Pro 6,47”-os kijelzője 1080×2340 képpontos volt, két oldalt ívelt OLED panel képében. Abban az időben bár jó volt, nem számított a legjobbnak. Mai szemmel mondhatnánk, hogy elavult a 60 Hz-es képfrissítésével és a fényereje is jócskán elmarad az aktuális sztenderdektől.

A 7 nm-es Kirin 980-as chip még a mai napig olyan teljesítményt ad,  amely kielégítheti a felhasználókat. A HUAWEI ebbe még nem rakott 5G chipet, ekkor ez még bevezető stádiumban volt. A P30 Pro telefont kétféle kivitelben árulta Magyarországon a gyártó, 6 GB RAM és 128 GB háttértár, vagy 8 GB RAM és 256 GB háttértár párosok voltak választhatók. Ezt a rövid időt megért HUAWEI NM Card memóriakártyával lehetett kibővíteni.

Viszlát Huawei P30 Pro, a legjobb telefonom voltál!
Ez a kamera még 2024-ben is kiemelten jó!

A kamerában volt igazán meghatározó a HUAWEI P30 Pro és a mai napig annak nevezhető. A főkamerája 40 megapixeles volt, OIS támogatással. A széles látószögű kamera 20 megapixeles, valamint ez kapott először egy 5 megapixeles telefotó kamerát 5x periszkópikus zoom lencserendszerrel. Plusz ott volt még egy ToF távolságmérő. Idén tavasszal már 5 éves lesz a HUAWEI P30 Pro, a fotós képességeiről azonban még ma is beszélnek az emberek és még ma is nagyon sok telefon van, amelyet lepipál.

Eredetileg Android 9-cel és EMUI 9.1-gyel jelent meg. Egy Android főverziót kapott, Android 10-et EMUI 10-zel. Emellett megkapta az EMUI 11-et és EMUI 12-t. Talán ez utóbbi volt a végállomás számára. Viszont a GMS támogatása miatt még a mai napig kedvelt modell.

Érdekesség, hogy az én Huawei P30 Pro modellemet 2019. március 26-án, a párizsi bemutatón kaptam, akkor kapcsoltam be és a közel öt év alatt nem volt rajta gyári visszaállítás eszközölve. Évek óta fut így, számos szoftverfrissítéssel, alkalmanként béta szoftverekkel is. Mégsem igényelte az alaphelyzetbe állítást, nem lassult vissza, nem voltak bugok, vagy egyéb problémák.

Bár a P30 Pro után is jött több HUAWEI telefon hozzám, mégis ez maradt a fő készülékem. A Mate 30 Pro például az első GMS nélküli csúcsmodell volt. Ebből valószínűleg az országban is nálam volt először készülék, hiszen azt Kínából vásároltam, egy kínai ismerősön keresztül jutott el előbb Lengyelországba a telefon, majd onnan hozzám. Igaz, ezt csak azért vettem, hogy leteszteljem, később tovább is adtam valakinek, aki tényleg használta is.

Volt Huawei P40 Próm is, imádtam a silver frost hátlapot, illetve a kijelzőjét, kameráját. De a GMS nélkül nem tudott a P30 Pro helyébe lépni.

Számomra is meglepő volt egyébként az évek múlásával az, hogy mennyire kitartó mellett a HUAWEI P30 Pro. 2 év használat után a gyári szervizben volt egy kisebb javítása. Igazából nem volt semmi érezhető, vagy érdemi hibája, azonban gondoltam cseréltetek rajta egy akkumulátort egy aktuális szerviz akcióban. Ez olyan jól sikerült, hogy végül nem csak akkumulátort kapott újat a készülék 2 év után, hanem kijelzőt, középső keretet és hátlapot is, kívülről tehát teljesen újjá változott. Számos ilyen és hasonló nagyszervizes tapasztalat volt olvasható a Facebook csoportban, amikor szinte mindent kicseréltek az ügyfélnek egy telefonon ingyen.

Aztán a HUAWEI szépen elkezdett lecsendesedni Magyarországon. A Mate 50 Pro hazai sajtóeseménye volt az utolsó nagyobb rendezvény, amire mentem. Azóta talán nem is nagyon volt hasonló bemutató. A P60 Pro emlékeim szerint már nem kapott tavaly ilyen bemutatót, a Mate 60 Pro pedig meg sem jelent Kínán kívül már. Az utolsó külföldi sajtó utam a HUAWEI-jel Bécsben volt, a HUAWEI Nova 9 bemutatóján.

Huawei Nova 9 teszt

2023 nyarán már gondolkodtam a telefon cseréjén, csak kérdéses volt, hogy mire. Akkor járt nálam pár hétre teszten a HONOR Magic5 Pro, amely egy kiváló csere opciónak tűnt, de nem váltottam.

Az ősz során érezte meg ám a telefon, hogy felmerült a szakítás gondolata. Egy kerékpározásra készülve véletlenül leejtettem a P30 Prót. Nem esett nagyot, talán 30 centit, viszont nagyon rossz szögben, apró kavicsokra. Sajnos ezek mind meglátszódtak a kijelzőn, megrepedt a védő üveg.

Több száz telefont teszteltem 2010 óta, de csak hármat törtem össze véletlenül ez idő alatt. Egy Sony Xperia Aqua M4-et, egy Huawei Nova 5T-t és végül a saját Huawei P30 Pro telefonomat.

Ez volt az a pont, ahol rájöttem, hogy ideje váltanom.

Mire cseréljem a Huawei P30 Pro modellemet?

több mint 10 év után jutottam oda, hogy venni kellene valamilyen telefont magamnak. Most is járnak nálam telefonok folyamatosan. Samsung, Xiaomi, HONOR, Apple, mikor mi. De nem olyan gyakorisággal és kellett egy saját eszköz.

Viszlát Huawei P30 Pro, a legjobb telefonom voltál!
A dizájn nem volt a kedvencem 2019-ben, de megszoktam a közel 5 év alatt.

Megfordult a fejemben, hogy veszek egy felújított P30 Pro telefont a Rejoy-on, vagy egy iPhone 14 Prót. Viszont a jövő irányába akartam váltani, nem túl sok pénzből.

Így választottam ki a HONOR 90-et. Tudtam, hogy visszalépés, hiszen egy korábbi csúcsmodellről a középkategóriába cserélek.

Szándékosan nem a Magic5 Prót vettem. Egyrészt, mert nem akartam 150 ezernél többet adni aktuálisan telefonért személyes okokból, másrészt szakmai kíváncsiság vezért.

Ez még egy tesztelt fekete HONOR 90, magamnak zöldet vettem.

A HONOR 90 jelentős előrelépés például a kijelzőben, vagy appban, hogy kínál már 5G-t (igaz, bőven elég a 4G is). Ellenbe kamerában nem mondható előrelépés, sőt, bizonyos szempontból még visszafelé váltás. Hiszen bár a főkamera szuper képeket csinál napfényben, a széleslátószögben jobb a P30 Pro, nem beszélve az 5x-ös optikai zoom opcióról.

A napi használatban viszont úgy érzem, hogy kiváltja a P30 Prót a HONOR 90. Fogok-e erről tovább váltani? Lehet. Biztos. Jelenleg is 3 hete egy HONOR Magic6 Lite-ot tesztelek, de például számolok vele, hogy hamarosan a Galaxy S24 szériát is tesztelhetem.

Lesz-e újból HUAWEI telefonom? Nem szoktam elvetni az ilyen lehetőségeket. Bár a saját használati szokásaimhoz kell a Google támogatás, amivel a HUAWEI aligha fog rendelkezni a jövőben. A HONOR viszont egy jó alternatíva a HUAWEI-ről váltók számára.

Számomra is meglepő, hogy mennyire jól kiszolgált a HUAWEI P30 Pro 4,5 évig anélkül, hogy váltani akartam volna. Nem kizárt, hogy egy olyan modellről beszélünk, amelyet sokan hasonló szinten emlegetnek majd évek múlva is, mint mondjuk most a Nokia 3310-es modelleket.

Azzal párhuzamosan, hogy HUAWEI-ről HONOR-ra váltottam, több más változás is bekövetkezett. Elkezdett felpörögni a HONORBLOG. A HUAWEIBLOG pedig lassan átalakul HWB-re.

Az biztos, hogy sokáig fogok emlékezni arra, hogy a Huawei P30 Pro volt a legjobb telefonom, közel 5 éven keresztül.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával