Hírek

A Huawei-ARM kapcsolatot is érintheti a kereskedelmi embargó

A BCC arról számolt be, hogy az amerikai chipgyártó, az ARM felfüggesztette az együttműködését a Huawei-jel.

A Huawei saját fejlesztésű Kirin és Kupeng chipjei egyaránt ARM licencek felhasználásával készülnek, amely egy esetleges szakítás esetén a chipek gyártásának végét is jelenthetné.

Kirin SoC

Az USA kormánya által elrendelt kereskedelmi embargo az amerikai vállaltokra, illetve amerikai termékekre vonatkozik. Az ARM egy brit székhelyű cég, amelyet a japán SoftBank tulajdonol, így tehát alapvetően nem köthető az Egyesült Államokhoz. A BCC cikke alapján a vállalat vezetősége küldött értesítést az ARM munkatársainak az együttműködés felfüggesztéséről, ennek oka pedig az, hogy egyes chipek terveit Texasban, Austinban és San Jose-ban, azaz az Egyesült Államokban dolgozták ki, emiatt pedig elképzelhető, hogy a vállalatra is érvényes lehet a korlátozás.

Értékeljük partnereinkkel való szoros kapcsolatainkat, de felismerjük, hogy politikai indíttatással néhányan nyomást gyakorolnak a döntéshozókra. Bízunk benne, hogy ez a sajnálatos helyzet megoldható és prioritásunk továbbra is a világszínvonaló technológiák és termékek szállítására irányul a világ minden táján – áll az eset után kiadott Huawei reakcióban.

Arról nincs hivatalos információ, hogy az ARM vezetéségének döntése egy óvatosabb reakció az amerikai szankciókra, vagy esetleg valamilyen más indok áll mögötte, esetleg amerikai nyomás hatására hozta a vállalat ezt a döntést.

A Huawei aktuális csúcsmodelljeiben a Kirin 980-as SoC található meg, amelyekben az ARM-alapú Cortex-A76 és Cortex-A55 magok dolgoznak, azaz ARM nélkül nem volna képes ilyen chipeket gyártani a Huawei a jövőben.

Kirin 980: új szintre lép

Az eset piaktériáját adja az is, hogy május elején érkezett a hír, hogy a Huawei a Brexit előtt álló országban létesít kutató és fejlesztő központot. A Cambridge-hez közel felépítendő létesítmény pont az ARM Holding központjától kb. 16 percre lesz és a létesítményben a chipek fejlesztése folyhatna 2021-től.

USA 90 napos, általános engedélyt adott ki a Huawei-nek azért, hogy a meglévő amerikai ügyfeleit ne érje kár. A Huawei tegnapi közleménye alapján a jelenlegi felhasználókat, illetve azokat, akik most vesznek Huawei telefont, nem érinti az eset, az ő szolgáltatásaik megmaradnak.

Huawei – Google Android: minden hivatalos információ a történésekről

Via
Android Central
Source
BBC

Related Articles

Back to top button