Hírek

A Huawei-ARM kapcsolatot is érintheti a kereskedelmi embargó

A BCC arról számolt be, hogy az amerikai chipgyártó, az ARM felfüggesztette az együttműködését a Huawei-jel.

A Huawei saját fejlesztésű Kirin és Kupeng chipjei egyaránt ARM licencek felhasználásával készülnek, amely egy esetleges szakítás esetén a chipek gyártásának végét is jelenthetné.

Kirin SoC

Az USA kormánya által elrendelt kereskedelmi embargo az amerikai vállaltokra, illetve amerikai termékekre vonatkozik. Az ARM egy brit székhelyű cég, amelyet a japán SoftBank tulajdonol, így tehát alapvetően nem köthető az Egyesült Államokhoz. A BCC cikke alapján a vállalat vezetősége küldött értesítést az ARM munkatársainak az együttműködés felfüggesztéséről, ennek oka pedig az, hogy egyes chipek terveit Texasban, Austinban és San Jose-ban, azaz az Egyesült Államokban dolgozták ki, emiatt pedig elképzelhető, hogy a vállalatra is érvényes lehet a korlátozás.

Értékeljük partnereinkkel való szoros kapcsolatainkat, de felismerjük, hogy politikai indíttatással néhányan nyomást gyakorolnak a döntéshozókra. Bízunk benne, hogy ez a sajnálatos helyzet megoldható és prioritásunk továbbra is a világszínvonaló technológiák és termékek szállítására irányul a világ minden táján – áll az eset után kiadott Huawei reakcióban.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Arról nincs hivatalos információ, hogy az ARM vezetéségének döntése egy óvatosabb reakció az amerikai szankciókra, vagy esetleg valamilyen más indok áll mögötte, esetleg amerikai nyomás hatására hozta a vállalat ezt a döntést.

A Huawei aktuális csúcsmodelljeiben a Kirin 980-as SoC található meg, amelyekben az ARM-alapú Cortex-A76 és Cortex-A55 magok dolgoznak, azaz ARM nélkül nem volna képes ilyen chipeket gyártani a Huawei a jövőben.

Kirin 980: új szintre lép

Az eset piaktériáját adja az is, hogy május elején érkezett a hír, hogy a Huawei a Brexit előtt álló országban létesít kutató és fejlesztő központot. A Cambridge-hez közel felépítendő létesítmény pont az ARM Holding központjától kb. 16 percre lesz és a létesítményben a chipek fejlesztése folyhatna 2021-től.

USA 90 napos, általános engedélyt adott ki a Huawei-nek azért, hogy a meglévő amerikai ügyfeleit ne érje kár. A Huawei tegnapi közleménye alapján a jelenlegi felhasználókat, illetve azokat, akik most vesznek Huawei telefont, nem érinti az eset, az ő szolgáltatásaik megmaradnak.

Huawei – Google Android: minden hivatalos információ a történésekről

Szerző
Android Central
Forrás
BBC

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával