Hírek

A Huawei mellett lobbiznak az amerikai cégek a kormánynál

A Google után az amerikai chipgyártók is arra kérik az USA kormányát, hogy lazítsanak a Huawei elleni szankciókon.

A Qualcomm visszaélhetett a monopol helyzetével

Jelentések szerint a Qualcomm és az Intel is csendben, de folyamatosan próbál ráhatni az amerikai kormányzásra, hogy továbbra is tudjanak együttműködni a Huawei-jel. Ez azért is érdekes, mert maga a Huawei elkerüli a tipikus kormányzati lobbizást, de úgy tűnik nincs is szüksége rá, mert a vállalat partnerei kifejezetten együtt akarnak dolgozni a kínai gyártóval, így megteszik a lobbizást ezen amerikai cégek a Huawei helyett.

Google: pont a Huawei tiltása okozhat biztonsági kockázatokat

Az Intel és a Xilinx is résztvett május végén megbeszéléseken a Kereskedelmi Minisztériumban, hogy egyeztessenek a Huawei-t érintő szankciókról. Mellette pedig a Qualcomm is próbál nyomást gyakorolni a minisztréiumra. Az összes chipfejlesztő vállalat azzal érvel, hogy a Huawei felé olyan termékeket értékesítenek, amelyek okostelefonokhoz és számítógépekhez szükségesek, általánosan rendelkezésre álló komponensekről van szó és nem valószínű, hogy ugyanazt a biztonsági aggályt jelentik, mint a kínai technológia cég 5G-s hálózati eszközei.

Donald Trump

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Természetesen ezen amerikai vállalatok elsősorban nem azért lobbiznak a kormányuknál, hogy segítsenek a Huawei-nek, hanem sokkal inkább a saját bevételeiket szeretnék menteni. A Huawei 2018-ban nagyjából 70 milliárd amerikai dollár értékben vásárolt komponenseket, amelyből 11 milliárd dollár amerikai cégekhez ment, többek között a Qualcommhoz, az Intelhez és a Micronhoz. Összességében tehát pénzügyileg is rosszul érintheti az amerikai chipfejlesztőket az, ha nem üzletelhetnek a Huawei-jel, a jövőben pedig még rosszabbul érintheti őket akkor, ha a Huawei más technológiákkal helyettesíti az amerikai termékeket, megoldásokat.

Halasztást kértek az USA-ban a Huawei tiltásra

A Semiconductor Indistry Association (SIA) kereskedelmi csoportja elismerte, hogy konzultációt tartott az Egyesült Államok kormányával a vállalatok nevében, hogy segítsen nekik betartani és tisztázni a tilalomnak a vállalatokra gyakorolt hatásait. A SIA is úgy látja, hogy a Huawei meglehetősen kevés lobbi tevékenységet végzett Washingtonban, bár információik szerint a kínai vezetők megfontolták, hogy levelet küldenek a Kereskedelmi Minisztériumnak. Egy hónappal a kereskedelmi embargó elrendelését követően a Huawei hivatalosan még nem kommunikált az Egyesült Államok kormányával.

Csökkentette bevételi előrejelzését a Huawei

Forrás
Reuters

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával