Hírek

A Samsung gyárthatja a Kirin 9000L SoC-t

A Huawei helyzete a mai világban kifejezetten érdekes, hiszen az USA kormánya próbálja minden fronton ellehetetleníteni, mellette többször kiáltották már ki, hogy vége is van az üzletüknek. Ennek ellenére megy tovább az élet és felbukkant a Kirin 9000L típusú SoC pletykája.

HiSilicon Kirin 9000

A Huawei tavaly ősszel mutatta be a Kirin 9000 SoC-t, az első 5 nm-es megoldását, amit megkapott a Mate40 Pro és a Mate X2 modell. Mellette megjelent a Kirin 9000E, egy “csökkentett teljesítményű” kiadás a Mate40 modellbe.

Most Kínában bukkant fel a Kirin 9000L pletykája, amely 5 nm EUV technológiával készülhet és alacsonyabb órajellel futhat, mint a Kirin 9000.

Érdekesség, hogy a jelenlegi pletykák alapján a Kirin 9000L-t a Samsung Foundry gyárthatja, amely a világ második legnagyobb chip bérgyártója a TSMC után. Az SoC alapja az 5 nm-es EUV techológia lehet. Az EUV az Extreme Ultraviolet Litography rövidítése, amely konyhanyelven elmagyarázva kb. annyit jelent, hogy lehetőséget nyújt a gyártósoron a chip ostyákra rendkívül vékony rétegben elhelyezni az áramköröket.  Ezzel a vékony réteggel lehetőség van magasabb tranzisztorszámot elérni ugyan akkora területen, így növelhető a chip teljesítménye és vele párhuzamosan csökkenthető annak energiafelhasználása.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

3 év után sem fognak visszalassulni a Mate40 Széria tagjai

Természetesen az amerikai kormány jelenlegi szankció nem csak a Huawei-t érintik, hanem azon vállalatokat is, amelyek amerikai technológiákat használnak fel. Ez alapján ahogyan a TSMC, úgy elvileg a Samsung Foundry sem igazán tehetne eleget a Huawei rendeléseinek. Hogy a Kirin 9000L miképpen készülékhet el – ha egyáltalán a pletyka igaz és valóban lesz ilyen chip, az egyelőre kérdéses és a jövő zenéje.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával