Hírek

Gyorsan növekszik az újracsomagolt telefonok piaca

Egyre nagyobb piacokat hódítanak meg az újracsomagolt okostelefonok.

Az elmúlt években egy jelentősebb mértékű áremelkedés ment végbe az okostelefonok piacán is. Erre egy jó példa a Huawei P széria, hiszen amíg 2019. tavaszán a P30 Pro 8/256 GB-os kiadása még 330 ezer forintos ajánlott bruttó fogyasztói áron startolt, addig kevesebb mint 3 évvel később a P50 Pro már 450 ezer forintos áron nyitott. Ennek oka a koronavírus járvány okozta lezárásokból adódó ellátási láncok megakadása, a nyersanyagok árainak emelkedése – sajnos az orosz-ukrán háború sem lefelé mozgatja az árakat.

Egy használt Huawei P30 Pro még 2022-ben is jó alternatíva lehet hosszabb távon is.

Nem csak a csúcsmodelleknél igaz az általános árnövekedés, minden kategóriában felfelé húzza az árakat ez a trend, az összes gyártónál. 

Az árak növekedése mellett a környezetre gyakorolt hatás is az újrahasznosítás felé tereli a piacit. Ennek részeként növekszik dinamikusan a refurbished telefonok piaca, azaz azon modelleké, amelyek korábban használtak voltak, azt a gyártók, vagy valamilyen cég visszagyűjtötte, majd felújítás után újból értékesítették, immáron újracsomagolt eszközként.

Amíg 2020-hoz képest 2021-ben az új okostelefon piaca 4,5%-ot növekedett, addig ezen időszakban az újracsomagolt eszközök eladásai 15%-os éves növekedést produkált a Counterpoint Researsch felmérése szerint.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Gyorsan növekszik az újracsomagolt telefonok piaca

A legerősebb növekedés a feltörekvő piacokon volt tapasztalható (Latin-Amerika 29%, India 25%), de az Egyesült Államokban is 15%-ot növekedett az újracsomagolt okostelefonok piaca. Érdekesség, hogy amíg Kínában és Európában egyaránt 10%-os volt a növekedés, Afrikában ez az arány mindösszesen csak 4%-ot tett ki.

Rövid ideig használunk egy telefont és ez nagy környezeti terhelést okoz

Hazánkban is vannak hasonló törekvések, hogy a használható, korábbi telefonok ne a fiókok mélyén porosodjanak (rosszabb esetben a szeméttelepeken), hanem újra használatba kerüljenek. Több cég is használt telefonokat vásárol fel kis- és nagymennyiségben, míg számos kereskedőnél találni kedvezőbb áron olyan telefonokat, amelyeket korábban megvásároltak, valamiért visszavitték, pedig nincs hibájuk, ezeket pedig újracsomagoltként értékesítik megint.

Emellett a felhasználók közötti használt eszköz adás-vétel is virágzik, jó példa erre a Huawei adás-vétel facebook csoport is, ahova sok használt Huawei termék kerül fel eladásra, de a vásárlók is előszeretettel nézegetik a kínálatot.

Használt telefonokat kezdett árulni a Huawei

Legyél mobildonor! Van nem használt telefonod? Segíts vele!

Forrás
Counterpointresearch.com

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával